Σε μια λαμπρή τελετή στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε για νέα -την πέμπτη του- εξαετή θητεία.

Ο Πούτιν, που είναι στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από το 1999, ξεκινά τη νέα του θητεία δύο και πλέον χρόνια αφότου έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία.

Στα 71 του, ο επονομαζόμενος και σύγχρονος τσάρος κυριαρχεί στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Στη διεθνή σκηνή όμως, είναι εγκλωβισμένος σε μια αντιπαράθεση με δυτικές χώρες που κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως όχημα για να προσπαθήσουν να νικήσουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία.

Ρώσοι: Επιστρέφουν οι αυτοεξόριστοι που εγκατέλειψαν τον Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία

«Για τη Ρωσία, αυτή είναι η συνέχεια του μονοπατιού μας, αυτή είναι η σταθερότητα – μπορείτε να ρωτήσετε οποιονδήποτε πολίτη στο δρόμο», είπε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, στενός σύμμαχος του Πούτιν, στο Reuters πριν από την τελετή.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν επανεξελέγη και θα συνεχίσει την πορεία, αν και μάλλον δεν αρέσει στη Δύση. Αλλά θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν είναι σταθερότητα για τη Ρωσία παρά κάποιου είδους νέο άτομο που ήρθε με νέες πολιτικές – είτε για συνεργασία είτε για αντιπαράθεση», υποστήριξε.

Η νίκη στις εκλογές

Ο Πούτιν τον Μάρτιο πέτυχε μια συντριπτική νίκη σε αυστηρά ελεγχόμενες εκλογές, στις οποίες αποκλείστηκαν δύο αντιπολεμικοί υποψήφιοι για τεχνικούς λόγους.

Ο πιο γνωστός αντίπαλός του, ο Αλεξέι Ναβάλνι, πέθανε ξαφνικά σε φυλακή της Αρκτικής έναν μήνα νωρίτερα, και άλλοι κορυφαίοι επικριτές βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έμειναν μακριά από την τελετή των εγκαινίων της Τρίτης.

«Όχι, δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Σίγουρα δεν θεωρήσαμε αυτές τις εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, αλλά είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας και πρόκειται να συνεχίσει με αυτή την ιδιότητα».

Η Βρετανία, ο Καναδάς και τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν επίσης να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία, αλλά η Γαλλία είπε ότι θα στείλει τον πρεσβευτή της.

Η Ουκρανία είπε ότι το γεγονός προσπάθησε να δημιουργήσει «την ψευδαίσθηση της νομιμότητας για τη σχεδόν δια βίου παραμονή στην εξουσία ενός ατόμου που έχει μετατρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε επιτιθέμενο κράτος και το κυβερνών καθεστώς σε δικτατορία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα