
Με ένα άλμα… υψηλής συναλλακτικής ποιότητας διαπέρασε και τις 1.470 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξέσπασε ανοδικά μετά από την πολυήμερη ανάπαυλά του, καλύπτοντας ετεροχρονισμένα το έδαφος των θετικών αποδόσεων με τις διεθνείς αγορές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,47% στις 1.473,53 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.464,74 μονάδων (+0,86%) και 1.475,93 μονάδων (+1,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 210,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 26,8 εκατ. ευρώ.
Οι 3 κίνδυνοι για τις αγορές τους επόμενους μήνες
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67% στις 3.582,57 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.370,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,18% στις 1.273,53 μονάδες.
«Έτρεξαν» οι αγοραστές
Από την αρχή της συνεδρίασης το ΧΑ έδειξε διαθέσεις να αφήσει πίσω του τους αργοπορημένους αγοραστές, αλλά και να καλύψει την απόσταση που δημιουργήθηκε με τις διεθνείς αγορές, λόγω της πολυήμερης ανάπαυλάς του. Με ένα ξέσπασμα που συνοδεύτηκε μάλιστα και με ισχυρό τζίρο, το ΧΑ διαπέρασε και το άνω άκρο της επί μακρόν συσσώρευσής του και πλέον ατενίζει με μεγαλύτερες προσδοκίες τον στόχο των 1.500 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο ελληνικός γενικός δείκτης υπεραποδίδει έναντι των ξένων αγορών, κάτι που, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance μπορεί να μεγεθυνθεί το επόμενο διάστημα. Πλέον αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν μπει και πάλι στα monitors των θεσμικών, οι οποίοι περιμένουν το πακέτο της Εθνικής, αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων.
Κατά τον κ. Ζαχαράκη, βλέπουμε επίσης μια μετακίνηση κεφαλαίων σε τίτλους μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σταδιακά. Άλλωστε, παρά τις πιέσεις, η αγορά δεν έκανε τη μεγάλη διόρθωση που αρκετοί περίμεναν, με κάποια χαρτοφυλάκια με ρευστότητα να ψάχνουν αποδόσεις στα αβαθή.
Ο γενικός δείκτης έκλεισε ακριβώς πάνω στην αντίσταση των 1.273 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα δώσει επιθετικό χαρακτήρα στην τάση. Ο γενικός δείκτης θα μπορούσε να οδηγηθεί στις 1.520 ή τις 1.540 μονάδες, ενώ αντίθετα, σε περίπτωση διόρθωσης, σημαντικό είναι το επίπεδο των 1.435 μονάδων, το οποίο αν «σπάσει» θα οδηγηθεί στις 1.414 μονάδες.
Σε επίπεδο FTSE 25, ο δείκτης διαπέρασε και τη ζώνη αντίστασης των 3.575 – 3.582 μονάδων, η οποία ανοίγει το δρόμο για κίνηση προς τις 3.640 μονάδες. Ο τραπεζικός όσο συντηρεί τις 1.235 μονάδες δε προβληματίζεται. Οι 1.282 και 1.310-1.320 μονάδες είναι τα επόμενα επίπεδα.
Οι προσδοκίες είναι θετικές, άλλωστε, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν οι HSBC και Goldman Sachs στην ελληνική αγορά. Αμφότερες μάλιστα εξήραν τις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας, ενώ οι αποτιμήσεις στο ταμπλό είναι χαμηλές, καθώς οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται στις 7,3 φορές τα κέρδη του 2024 και στις 7,2 φορές τα κέρδη του 2025, έναντι 12,6 και 11,1 των μετοχών του παγκόσμιου δείκτη αναδυόμενων αγορών FTSE All World EM.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Cenergy και Εθνική διαγκωνίστηκαν στην κεφαλή της αγοράς, καθώς έκλεισαν με κέρδη 4,37% και 4,23% αντίστοιχα, με τις ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με κέρδη 3,7% και 3,6% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Τιτάν, Μυτιληναίο, Alpha Bank και Coca COLA.
Τα κέρδη σε Jumbo, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Λάμδα και Aegean ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Motor Oil και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Η Quest έχασε 1,91% και Σαράντης έκλεισε στο -2,03%.


Latest News

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες