
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε πτώση τον Μάρτιο, η οποία όμως ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, λόγω του κλάδου των κατασκευών. Σύμφωνα με τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,4% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μικρότερη πτώση του 0,6% την οποία περίμεναν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Η νέα πτώση στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, μετά από δύο ανοδικούς μήνες αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα», δήλωσε η οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα της Capital Economics, Φρανσίσκα Πάλμας. Η Πάλμας πρόσθεσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να ανεβεί λίγο ακόμα εντός του έτους, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερη από προηγούμενα έτη.
Η μεγάλη αγωνία για τη γερμανική οικονομία
Αναμένεται άνοδος στους τελευταίους μήνες του 2024
Λαμβάνοντας υπόψη την τρίμηνη σύγκριση η οποία είναι και λιγότερο ασταθής, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 1% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 1,7% τον Φεβρουάριο.
«Η κυκλική πτώση έχει φτάσει στο τέλος της και η αισιοδοξία έχει επιστρέψει», δήλωσε ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι. «Ωστόσο, ο δρόμος προς μια ουσιαστική ανάκαμψη, ιδίως στη βιομηχανία, παραμένει μακρύς».
Η ζήτηση στη μεταποίηση παραμένει αδύναμη. Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως έδειξαν τα στοιχεία τη Δευτέρα. Τον Απρίλιο, το 39,5% των επιχειρήσεων μεταποίησης έκαναν λόγο για έλλειψη παραγγελιών, από 36,9% τον Ιανουάριο, όπως έδειξε ξεχωριστή έρευνα του Ινστιτούτου Ifo την Τετάρτη.
“Η έλλειψη παραγγελιών εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών στο Ifo, Κλάους Βολράμπε. Λόγω της αδυναμίας αυτής, ο ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank Ραλφ Σόλβεεν, αναμένει μείωση της παραγωγής τους επόμενους μήνες, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η παραγωγή στη μεταποίηση (που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και κατασκευές) μειώθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Υπήρξε ακόμη μείωση 4,2% στην παραγωγή ενέργειας τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, ενώ οι κατασκευές σημείωσαν άνοδο κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.


Latest News

Από Ιούνιο ανεβάζει... ταρίφα η Ford εάν παραμείνουν οι δασμοί Τραμπ
Προειδοποίηση της Ford προς τους αντιπροσώπους της ότι οι δασμοί πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές τους επόμενους μήνες

Temu και Shein μειώνουν τις διαφημιστικές δαπάνες σε ΗΠΑ
Η υποχώρηση των Κινέζων λιανοπωλητών απειλεί τα διαφημιστικά έσοδα της Big Tech

Ο μεγαλύτερος φόβος της αγαπημένης μπύρας της Αμερικής δεν είναι οι δασμοί...
Ενώ οι νέοι δασμοί στα εισαγόμενα κουτιά μπύρας θα αυξήσουν το κόστος η κατασκευάστρια της Modelo, προειδοποιεί ότι η καταστολή της μετανάστευσης μειώνει τις πωλήσεις

Τι φοβίζει τον Ντίμον για τις πολιτικές των ΗΠΑ
Ο Τζέιμι Ντίμον φοβάται ότι θα υπάρχει ένα βιβλίο σε 40 χρόνια με θέμα «Πώς χάθηκε η Δύση»
![ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για ύφεση στον τουρισμό και απώλειες δισ. δολαρίων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/new-york-1867569_1280-600x326.jpg)
Εκτιμήσεις για απώλειες δισ. δολ. απο την ύφεση του τουρισμού στις ΗΠΑ [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις περιπου 20 δισ.δολ. θα χαθούν στις ΗΠΑ απο τις λιανικές πωλήσεις των τουριστών

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Τα ταμεία της Χαμάς έχουν στερέψει - Δεν μπορεί να πληρώσει τους μαχητές της
Οι στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ, οι περικοπές βοήθειας έχουν στερέψει τις πηγές μετρητών της Χαμάς και την ικανότητα να τα διανέμει στη Γάζα

Σχέδιο ΕΕ για «φρένο» στις εξαγωγές - Το Plan B εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ
Οι περιορισμοί θα χρησιμοποιηθούν ως αποτρεπτικός παράγοντας και μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ καταρρεύσουν

«Θα υπάρξει εμπορική συμφωνία 100%» - Τι υποσχέθηκε ο Τραμπ στη Μελόνι
Ο Τραμπ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ιταλίδα πρωθυπουργό

Ανησυχεί για τους δασμούς η Heineken - Μικρή πτώση πωλήσεων στο α΄τρίμηνο
«Υπάρχουν ευρύτερες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων προσαρμογών των δασμών και των πιθανών αυξήσεων». λέει η Heineken