Η κεταμίνη εμφανίστηκε στην ελληνική επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αποτελεί την απάντηση για την κατάθλιψη στον χώρο εργασίας.

Στο θέμα αναφέρονται οι Financial Times, περιγράφοντας την περίπτωση της Λιζ Κοστ η οποία «δεν είχε πειραματιστεί ποτέ» με την κεταμίνη, «ένα αναισθητικό με τη φήμη ότι είναι ναρκωτικό για πάρτι».

Ωστόσο, όταν της πρότεινε ο εργοδότης της αποφάσισε να το δοκιμάσει: «Ήταν φοβερό», λέει.

Gen Z: Αναλαμβάνει τα ηνία, ζει μέσα από τις οθόνες και φέρνει νέες αντιλήψεις για την εργασία

Η εμπειρία της δεν ήταν για διασκέδαση, αλλά για θεραπευτικούς λόγους. Η Dr Bronner’s, η εταιρεία βιολογικών καλλυντικών με έδρα την Καλιφόρνια, όπου η Κοστ είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ, παρέχει πλήρως πληρωμένη θεραπεία κεταμίνης ως μέρος του πακέτου παροχών εργαζομένων.

Η προσφορά συμπίπτει με μια «δραματική αύξηση του ενδιαφέροντος για την υποβοηθούμενη από κεταμίνη ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια», λέει στους FT, ο Jeffrey Zabinski, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Νέες κλινικές μελέτες

Η κεταμίνη έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για χρήση ως αναισθητικό από τη δεκαετία του 1970. Όμως πιο πρόσφατα, οι εξειδικευμένες κλινικές άρχισαν να τη διαφημίζουν ως θεραπεία ψυχικής υγείας . Αν και δεν έχει εγκριθεί ευρέως από τον FDA, είναι νόμιμο για γιατρούς, ψυχιάτρους ή σε ορισμένες πολιτείες νοσηλευτές να συνταγογραφούν το φάρμακο για αυτούς τους νέους σκοπούς.

Το προνόμιο έφτασε σε μια «απελπισμένη στιγμή» για την Κοστ. «Πέρασα αρκετά τραυματικά ως παιδί. Είχα καταπιέσει τα συναισθήματά μου, αλλά όταν η Covid χτύπησε . . . αυτή η αβεβαιότητα έφερε στο φως τα τραύματά μου». Είχε κρίσεις άγχους και δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Η Κοστ αρχικά αναζήτησε πιο συμβατική ψυχοθεραπεία, αλλά αφού είδε τον ιδρυτή της εταιρείας της, Mike Bronner να μιλά για το νέο όφελος, αποφάσισε να το λάβει. «Ήταν ανοιχτός για την κατάθλιψη στο παρελθόν και [μίλησε] για το πώς τον είχε βοηθήσει η κεταμίνη».

Οι ασθενείς συνήθως έχουν τρεις έως έξι συνεδρίες μέσω μιας εξειδικευμένης κλινικής, μερικές φορές μετά την παραπομπή τους από άλλο γιατρό. Η Κοστ είχε έξι σε διάστημα δύο εβδομάδων, με μια αναμνηστική συνεδρία αργότερα. Μετά από διαβούλευση με την Flow Integrative, έναν πάροχο θεραπείας κεταμίνης, η υπηρεσία επιβλήθηκε από την Enthea, έναν διαχειριστή ασφάλισης υγείας που προσφέρει στους εργοδότες ψυχεδελική θεραπεία για το προσωπικό.

Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία

Η νέα μέθοδος έρχεται καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να στηρίξουν ψυχικά τους υπαλλήλους τους, προσφέροντας πρόσβαση σε θεραπεία ή εφαρμογές. Η καθηγήτρια Saïd Business School, Sally Maitlis, λέει ότι το ενδιαφέρον των εργοδοτών για την κεταμίνη υποκινείται στην καλύτερη περίπτωση από την «πραγματική ανησυχία» για τους εργαζόμενους με κατάθλιψη. Αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος μιας «προσέγγισης scattergun», που αποφεύγει την αντιμετώπιση πολύπλοκων βασικών αιτιών ψυχικής κακής υγείας.

Ο Κοστ πήρε αρχικά την κεταμίνη σε μορφή παστίλιας στο σπίτι , υπό την επίβλεψη ενός θεραπευτή. «Ήμουν τρομοκρατημένη δεν είχα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Η κεταμίνη σας ακινητοποιεί. Όταν προέρχεσαι από τραύμα, δεν είσαι ενθουσιασμένος που θα ακινητοποιηθείς», λέει η Κοστ. Η ρύθμιση του σπιτιού δεν ήταν κατάλληλη. «Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να σκεφτώ το πλυντήριο».

Στη συνέχεια, το έκανε ενδοφλέβια σε μια κλινική. «Κάθεσαι σε μια μεγάλη άνετη πολυθρόνα, σου δίνουν μια κουβέρτα, σε συνδέουν στο μηχάνημα και παίζουν μουσική. Ξοδεύεις μια ώρα σκεπτόμενος τη ζωή σου και τους ανθρώπους που αγαπάς». Οι ασκούμενοι ήταν «ευγενικοί και στοργικοί . . . Αν ήταν περισσότερο ψυχρό κλινικό περιβάλλον, ίσως να μην το είχα κάνει».

Η κεταμίνη, λέει, τη βοήθησε να ξεπεράσει την τάση της για κυκλοθυμισμό. «Το ονομάζω μασάζ για την ψυχή. Σε βοηθά να βγεις από το τραύμα σου», λέει. «[Σκέφτηκα] ουάου, το σύμπαν είναι ένα μεγαλύτερο μέρος από ό,τι φανταζόμουν. Σε βάζει σε θετική διάθεση και νοοτροπία». Η πρόσβαση στη θεραπεία, στην επεξεργασία των σκέψεων και των συναισθημάτων ήταν απαραίτητη, πιστεύει.

Καλές ενδείξεις

Ο Allan Young, διευθυντής του Κέντρου Συναισθηματικών Διαταραχών στο King’s College του Λονδίνου, λέει ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η κεταμίνη βοηθά στην ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη. Μεταξύ των ασθενών του που έπασχαν από αυτό, έως και οι μισοί παρουσίασαν βελτίωση μετά τη λήψη ενός ρινικού σπρέι παραγώγου κεταμίνης, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε πολλές χώρες.

Ο Sherry Rais, διευθύνων σύμβουλος της Enthea, λέει ότι οι νέες χρήσεις της κεταμίνης «θεωρούνται ευρέως φυσιολογικές, ασφαλείς και αποτελεσματικές».

Ωστόσο, η κεταμίνη ενέχει κινδύνους. Ο FDA προειδοποιεί για «καταστολή, διάσπαση, ψυχιατρικά συμβάντα ή επιδείνωση ψυχιατρικών διαταραχών». Η κατάχρηση έχει συνδεθεί με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και την καρδιά. Πέρυσι, ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι, ο οποίος είχε λάβει θεραπεία με υποβοηθούμενη με κεταμίνη στο παρελθόν, πέθανε κατά λάθος από «οξείες επιπτώσεις της κεταμίνης», σύμφωνα με τον ιατροδικαστή του Λος Άντζελες. Αυτό, λέει ο Young, σημαίνει ότι η κεταμίνη πρέπει «να αποτελεί μέρος ενός καλά διαμορφωμένου πακέτου φροντίδας» μετά από «ενδελεχή αξιολόγηση» από επαγγελματίες.

Η κεταμίνη φαίνεται απίθανο να γίνει mainstream ως προνόμιο εργαζομένων. Η Κοστ υποψιάζεται ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι πολύ προσεκτικές για να γίνει «μια μεγάλη επιχειρηματική τάση». Όμως παραμένει θετικά διακείμενη. «Σίγουρα αξίζει τον κόπο. . . Δεν θέλω οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι καθόμαστε και παίρνουμε ένα σωρό ναρκωτικά για πάρτι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»