Οι αμερικανικές εταιρείες εντείνουν το buyback μετοχών, δίνοντας νέα ώθηση στις αγορές, σε μια ένδειξη ότι ο εταιρικός κόσμος των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Την ίδια ώρα, τα οικονομικά αποτελέσματα εντυπωσίασαν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις πολλών στελεχών της Wall Street.

Ειδικότερα, τις τελευταίες 13 εβδομάδες οι αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσαν επαναγορές μετοχών ύψους άνω των 383 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank. Το νούμερο αυτό περιλαμβάνει το σχέδιο επαναγοράς «μαμούθ» της Apple ύψους 110 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη επαναγορά μετοχών στην ιστορία.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ηγούνται της τάσης: Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, αγόρασε μετοχές αξίας 14,5 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, περίπου 5 δισ. δολάρια περισσότερα από ένα χρόνο νωρίτερα. Η Netflix και η Nvidia συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν επίσης εντείνει τις επαναγορές. Τη λίστα συμπληρώνουν μεταξύ άλλων η Wells Fergo, η Caterpillar και η καπνοβιομηχανία Altria Group.

Η Deutsche Bank σημειώνει ότι η “έκρηξη” των επαναγορών επεκτείνεται και πέρα από τα μεγάλα ονόματα όπως η Apple και η Alphabet, η οποία ανακοίνωσε σχέδιο επαναγοράς ύψους 70 δισ. δολαρίων. Από τα 262 δισ. δολάρια σε επαναγορές που ανακοινώθηκαν στην περίοδο των κερδών του πρώτου τριμήνου, τα 82 δισ. δολάρια προήλθαν από εταιρείες εκτός των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών.

Επανακάμπτουν τα μπόνους της Wall Street

Η αμερικανική οικονομία διέψευσε τους σκεπτικιστές

Οι εταιρείες του S&P 500, οι οποίες ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματά τους έως τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε buyback μετοχών αξίας 181,2 δισ. δολαρίων για την περίοδο του 1ου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Birinyi Associates. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει κατά 16% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 8,8% φέτος, με ένα ράλι 3% μέχρι στιγμής τον Μάιο που σηματοδοτεί το καλύτερο ξεκίνημα του μήνα από το 2009.

Το άλμα στις επαναγορές έρχεται μετά από μια απότομη υποχώρηση το 2023, όταν οι επαναγορές από τις εταιρείες του S&P 500 μειώθηκαν κατά 14%, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 200, η οποία ήρθε εν μέσω φόβων ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Ορισμένες εταιρείες έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές το 2022, πριν τεθεί σε ισχύ πέρυσι ένας νέος φόρος εξαγοράς 1%.

Αντίθετα, η οικονομία παρέμεινε ισχυρή, αψηφώντας τους σκεπτικιστές. Η αύξηση των κερδών επανήλθε και οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί μέχρι το υπόλοιπο του έτους. Και ενώ τα επιτόκια παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών, η επιπλέον απόδοση έναντι των Treasurys που ζητούν οι επενδυτές για να δανείσουν σε μεγαλύτερες εταιρείες βρίσκεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι οι συνολικές επαναγορές μετοχών του S&P 500 θα φθάσουν τα 925 δισ. δολάρια φέτος και τα 1,075 τρισ. δολάρια το 2025, που θα σηματοδοτούν ετήσιους ρυθμούς αύξησης 13% και 16% αντίστοιχα.

Οι επαναγορές είναι δημοφιλείς μεταξύ των επενδυτών επειδή μειώνουν τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή. Η μετοχή της Meta σημείωσε άνοδο 23%, μετά την παρουσίαση του σχεδίου επαναγοράς ύψους 50 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.

Buybacks vs cash

«Τα buybacks είναι ο μεγαλύτερος κινητήριος μοχλός ανόδου για τις μετοχές μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο Yahoo Finance ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για αγορές μετοχών της Deutsche Bank, Μπίνκι Τσάντχα. Όπως σημειώνει, η σημασία της επαναγοράς μετοχών είναι ιδιαίτερα απλή: Δίνουν μια καλή εικόνα στους επενδυτές για το πώς αισθάνονται οι εταιρείες για το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι επαναγορές συνήθως αυξάνονται όταν αυξάνονται τα κέρδη, δήλωσε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς αυξάνονται τα κέρδη, κάτι που αυτή τη στιγμή παρατηρείται να συμβαίνει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, αυξάνονται οι ταμειακές ροές στις εταιρείες. Οι εταιρείες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τις αυξημένες ταμειακές ροές για να αυξήσουν τα μερίσματα, να αυξήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ή να επαναγοράσουν μετοχές και να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους.

Αυτή η τάση δεν επιβεβαιώθηκε το 2023. Τα κέρδη αυξήθηκαν, αλλά όχι οι επαναγορές, κάτι που για τον Τσάντχα οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία προέβλεπε ύφεση για την οικονομία των ΗΠΑ. “Όταν η μακροοικονομική συναίνεση προβλέπει σοβαρή επιβράδυνση ή ύφεση, οι εταιρείες δεν πρόκειται να προβούν σε επαναγορές και θα κρατήσουν cash”, πρόσθεσε.

Αλλά αυτή η δυναμική έχει αλλάξει. Οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές αισθάνονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος και οι εταιρείες επιβεβαιώνουν αυτή την εμπιστοσύνη μέσω των επαναγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου