Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στη διείσδυση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή πλασάρεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού ανεξάρτητου ενεργειακού think tank «Ember» που δημοσιεύθηκε χθες (Global Electricity Review 2024).

Ειδικότερα, σχετικά με την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, η Χιλή συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής παραγωγής στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (20% το 2023 από 17% το προηγούμενο έτος) και ακολουθεί η Ελλάδα με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο (19%) στον κόσμο, η Ουγγαρία (18%) και η Ολλανδία (17%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Αυστραλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και το Ισραήλ. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 5,5%. Οι μελετητές δεν περιέλαβαν στην κατάταξη χώρες με λιγότερες από 5 TWh (τεραβατώρες) ηλιακής παραγωγής.

Ο Πόρος υποδέχεται τα κεφάλαια των Αράβων της Masdar – Ξεκολλάει το ενεργειακό project

Παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά ανά κάτοικο

Σχετικά με την παραγωγή κιλοβατωρών (kWh) ετησίως ανά κάτοικο, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με 899 kWh ανά κάτοικο, μετά την Αυστραλία (1.810 kWh), την Ολλανδία (1.208 kWh) και την Ισπανία (949 kWh). Τις επόμενες θέσεις, μετά τη χώρα μας, καταλαμβάνουν η Ιαπωνία, η Χιλή, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση στη λίστα των χωρών με την υψηλότερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας, σε απόλυτες τιμές, πρώτες είναι οι μεγάλες δυνάμεις της Κίνας με 584 TWh και των ΗΠΑ με 238 TWh και ακολουθούν οι Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βραζιλία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία και Νότια Κορέα.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι, παγκοσμίως τα φωτοβολταϊκά πρόσθεσαν διπλάσια νέα ηλεκτρική ενέργεια το 2023 από τον άνθρακα.

Στην 8η θέση στο μερίδιο αιολικής ενέργειας

Στην αιολική ενέργεια, η Κίνα «οδηγεί» τον κόσμο. Παρήγαγε 886 τεραβατώρες (TWh) από τον άνεμο το 2023, υπερδιπλάσιες από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες (425 TWh) και έξι φορές περισσότερο από την παραγωγή της Γερμανίας (137 TWh).

Συνολικά 32 χώρες παρήγαγαν από αιολικά πάρκα το 2023 περισσότερο από το ένα δέκατο του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζονταν. Η Δανία είχε πέρυσι το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας με 58% (από 54% το 2022), σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Η Ιρλανδία κατέχει για το 2023 το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο με 36% και ακολουθούν η Πορτογαλία (29%), η Μεγάλη Βρετανία (28%), η Γερμανία (27%), η Ολλανδία (24%), η Ισπανία (24%), η Ελλάδα (22%), η Σουηδία (21%) και το Βέλγιο (18,5%).

Οι σκανδιναβικές χώρες της Σουηδίας (3.317 kWh), της Δανίας (3.316 kWh), της Νορβηγίας (2.769 kWh) και της Φινλανδίας (2.643 kWh) πρωτοστατούν στον πλανήτη, καταλαμβάνοντας τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά κεφαλήν.

Σύμφωνα με τους μελετητές του Ember, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας παρέχοντας σχεδόν το 70% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.

Υδροηλεκτρικά και άνθρακας

Τα υδροηλεκτρικά παραμένουν η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας παγκοσμίως καθώς παρήγαγαν το 14% (4.210 TWh) της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Κι αυτό παρότι η παγκόσμια παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σε ποσοστό ρεκόρ το 2023, αγγίζοντας χαμηλό πέντε ετών, καθώς οι ξηρασίες επηρέασαν την παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Την περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγε πέρυσι η Κίνα με 1.244 TWh (13% του μείγματος της), μπροστά από τη Βραζιλία (431 TWh) και τον Καναδά (365 TWh), που και οι δύο βασίζονται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 60% της ηλεκτροπαραγωγής τους.

Όσον αφορά στον άνθρακα, παρήγαγε το 35% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2023, με την Κίνα να είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα