Η ισοτιμία του ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων μπαίνουν ξανά για τα καλά στο μικροσκόπιο των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, αυξάνοντας κι άλλο την ψαλίδα στο κόστος δανεισμού μεταξύ των δύο ηπείρων.

Η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου, αλλά για τη συνέχεια θα φανεί από την πορεία του πληθωρισμού τι δρόμο θα ακολουθήσει. Σήμερα το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται σε 4%. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία των τιμών αλλά, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον μέχρι τώρα, η μείωση του Ιουνίου αναμένεται να γίνει και να αξιολογηθούν στη συνέχεια τα δεδομένα.

Όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υπό τον Τζερόμ Πάουελ φαίνεται να έχει παγώσει βραχυπρόθεσμα την απόφαση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρουσιάζει σημάδια αντίστασης την ώρα που η ανάκαμψη συνεχίζεται με αρκετά υψηλούς ρυθμούς. Το βασικό επιτόκιο της FED κυμαίνεται σήμερα σε εύρος από 5,25% μέχρι 5,50%.

Κεντρικές Τράπεζες: Ο οδικός χάρτης των επιτοκίων [γραφήματα]

Ο παράγοντας ευρώ

Οι προβλέψεις αυτές δημιουργούν μεταξύ άλλων προοπτική για περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ του δολαρίου και για διεύρυνση των αποδόσεων με τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Το ενιαίο νόμισμα έχει ήδη υποχωρήσει έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία να φτάνει από 1,11 δολάρια ανά ένα ευρώ στις αρχές του έτους, στα 1,07 δολάρια σήμερα. Υποχώρηση του ευρώ σημαίνει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται σε χώρες εκτός ευρωζώνης, αλλά και υψηλότερο κόστος σε αγορά προϊόντων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών από άλλες ηπείρους, όπως είναι μεταξύ άλλων η ενέργεια –πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε κίνδυνο για νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρώπη.

Οι προβλέψεις της ING για τα κρατικά ομόλογα

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει εκείνη στην πρώτη μείωση προλαβαίνοντας τη FED είναι από μόνο του αξιοσημείωτο, αφού τις τελευταίες δεκαετίες συνηθίζεται να γίνεται πρώτα στις ΗΠΑ η πρώτη κίνηση και μετά να ακολουθεί η ευρωζώνη, σημειώνει σε ανάλυσή της η ING.

Το χάσμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και ευρωζώνης είναι ήδη μεγάλο και είναι πιθανό να διευρυνθεί κι άλλο. Αυτήν τη στιγμή η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ κυμαίνεται στην περιοχή του 4,5%. Αυτό συγκρίνεται με απόδοση στα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας με 10ετη διάρκεια που διαμορφώνεται σε 2,5%. Πρόκειται ουσιαστικά για διαφορά 200 μονάδων βάσης που είναι από μόνη της υψηλή αφού ο μέσος όρος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη διαφορά αυτή ήταν 70 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας. Εάν πράγματι η ΕΚΤ ξεκινήσει κύκλο μείωσης επιτοκίων νωρίτερα από τη Fed, τότε 10ετές spread -η διαφορά των επιτοκίων- θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Το απόλυτο υψηλό ήταν οι 280 μονάδες βάσης (μβ) το 2018. «Πιστεύουμε ότι η διαφορά μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ότι το εύρος των 200 μβ έως 250 μβ είναι αυτό που πρέπει να εξετάσουμε», σημειώνει η ING.

Ο πληθωρισμός καθοριστικός παράγοντας

Ο βασικός παράγοντας είναι η πορεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Για το πρώτο τρίμηνο οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1%. Αυτό δείχνει ότι εάν συνεχιστεί η τάση, ο πληθωρισμός θα φτάσει σε ετήσια βάση το 4%, που είναι πολύ υψηλό ποσοστό. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, η αγορά θα αποτιμήσει πως η FED δεν θα κάνει καθόλου μειώσεις επιτοκίων το 2024. Σε μια τέτοια περίπτωση τα προαναφερθέντα spread στην ευρωζώνη στις ΗΠΑ «μπορούν πραγματικά να εκτιναχθούν στα ύψη», εκτιμάται.

Κι άλλες μειώσεις ή προσδοκία μειώσεων επιτοκίων στην Ευρώπη

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ) διατήρησε μεν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε 5,25% αλλά άνοιξε χθες την πόρτα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μέσα στο καλοκαίρι. Μια ημέρα νωρίτερα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) είχε προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είχε ανοίξει το χορό των μειώσεων τον περασμένο μήνα οδηγώντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ελβετικά φράγκα από 1,75% σε 1,50%, με κύριο στόχο να μην ενισχυθεί άλλο το εγχώριο νόμισμα.

Τα βασικά επιτόκια μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ 5,25%-5,50%

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 4%

Τράπεζα της Αγγλίας 5,25%

Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας 3,75%

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας 1,50%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή