Ένα προειδοποιητικός συναγερμός για τα οικονομικά της Ιταλίας μόλις ήχησε για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αφού η κυβέρνησή της προχώρησε στην πώληση χρέους σε ιδιώτες παρόλο που γνώριζε ότι η ζήτηση θα εξασθενήσει.

Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε την προσφορά ομολόγων BTP Valore αυτή την εβδομάδα παρά το γεγονός ότι ανέμενε μικρότερη ζήτηση παλαιότερες προσφορές, επειδή είχε άμεση ανάγκη για μετρητά και δεν ήθελε να στραφεί σε θεσμικούς επενδυτές.

Ιταλία: Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσοστό απόλυτης φτώχειας το 2023

Η πώληση, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, απέφερε περίπου 11,3 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τρεις προηγούμενες προσφορές που συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 18 δισ. ευρώ η καθεμία.

Η μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών, ένας ολοένα και πιο σημαντικός πυλώνας της χρηματοδότησης της Ιταλίας, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι προοπτικές δημόσιας χρηματοδότησης της δεύτερης πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης σκοτεινιάζουν.

Οι επενδυτές «ψηφίζουν» Μελόνι

Έχοντας προηγουμένως προβλέψει ότι ο δανεισμός θα παραμείνει σταθερός, Ιταλοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τον περασμένο μήνα ότι θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι φέτος. Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη μεγαλύτερα ελλείμματα από τα αναμενόμενα, διατρέχοντας κίνδυνο να δεχθεί επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η μεταβαλλόμενη πορεία έχει αρχίσει να επισκιάζει τις δημοσιονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης Μελόνι, της οποίας η προσέγγιση της ήπιας χαλάρωσης που εξισορροπείται από τη συνολική συγκράτηση των δαπανών έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ιταλία έκλεισε το περασμένο έτος με χρέος μόλις 137% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Μελόνι επέλεξε επίσης να καθυστερήσει ένα μπόνους 100 ευρώ για τους φτωχότερους πολίτες της Ιταλίας. Το μπόνους αυτός είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με την πληρωμή να φτάσει τώρα το 2025, για να μη συμπεριληφθεί στα φετινά βιβλία. Η κυβέρνηση υπολόγισε το κόστος σε 100 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει σε μεγάλο βαθμό τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνοδεύονται από σταθερές προοπτικές από τους οίκους αξιολόγησης. Και ενώ η οι πωλήσεις ομολόγων λιανικής έχουν επιβραδυνθεί, αυτό δεν έχει ασκήσει πίεση στα ομόλογα της χώρας.

Το spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, περίπου στις 130 μονάδες βάσης, μια ένδειξη ισχυρής όρεξης των θεσμικών επενδυτών για το χρέος της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή