![Ιταλία: «Καμπανάκι» για τη Μελόνι η πτώση της ζήτησης για ομόλογα λιανικής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/meloni.jpg)
Ένα προειδοποιητικός συναγερμός για τα οικονομικά της Ιταλίας μόλις ήχησε για την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αφού η κυβέρνησή της προχώρησε στην πώληση χρέους σε ιδιώτες παρόλο που γνώριζε ότι η ζήτηση θα εξασθενήσει.
Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε την προσφορά ομολόγων BTP Valore αυτή την εβδομάδα παρά το γεγονός ότι ανέμενε μικρότερη ζήτηση παλαιότερες προσφορές, επειδή είχε άμεση ανάγκη για μετρητά και δεν ήθελε να στραφεί σε θεσμικούς επενδυτές.
Ιταλία: Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσοστό απόλυτης φτώχειας το 2023
Η πώληση, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, απέφερε περίπου 11,3 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τρεις προηγούμενες προσφορές που συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 18 δισ. ευρώ η καθεμία.
Η μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών, ένας ολοένα και πιο σημαντικός πυλώνας της χρηματοδότησης της Ιταλίας, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι προοπτικές δημόσιας χρηματοδότησης της δεύτερης πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ευρώπης σκοτεινιάζουν.
Οι επενδυτές «ψηφίζουν» Μελόνι
Έχοντας προηγουμένως προβλέψει ότι ο δανεισμός θα παραμείνει σταθερός, Ιταλοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τον περασμένο μήνα ότι θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι φέτος. Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη μεγαλύτερα ελλείμματα από τα αναμενόμενα, διατρέχοντας κίνδυνο να δεχθεί επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτή η μεταβαλλόμενη πορεία έχει αρχίσει να επισκιάζει τις δημοσιονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης Μελόνι, της οποίας η προσέγγιση της ήπιας χαλάρωσης που εξισορροπείται από τη συνολική συγκράτηση των δαπανών έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ιταλία έκλεισε το περασμένο έτος με χρέος μόλις 137% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Μελόνι επέλεξε επίσης να καθυστερήσει ένα μπόνους 100 ευρώ για τους φτωχότερους πολίτες της Ιταλίας. Το μπόνους αυτός είχε προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με την πληρωμή να φτάσει τώρα το 2025, για να μη συμπεριληφθεί στα φετινά βιβλία. Η κυβέρνηση υπολόγισε το κόστος σε 100 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές έχουν επικροτήσει σε μεγάλο βαθμό τις δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης, οι οποίες συνοδεύονται από σταθερές προοπτικές από τους οίκους αξιολόγησης. Και ενώ η οι πωλήσεις ομολόγων λιανικής έχουν επιβραδυνθεί, αυτό δεν έχει ασκήσει πίεση στα ομόλογα της χώρας.
Το spread μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, περίπου στις 130 μονάδες βάσης, μια ένδειξη ισχυρής όρεξης των θεσμικών επενδυτών για το χρέος της χώρας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει