Το 2004 λεφτά υπήρχαν αρκετά (έστω και δανεικά), ανεμελιά υπήρχε άφθονη, παρά ταύτα η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα μετατράπηκε σε ιδανική αφορμή για να γίνουν πρωτοφανείς «αρπαχτές». Η μνημονιακή κατάθλιψη που ακολούθησε και η πρόσφατη ενεργειακή-πληθωρισμική κρίση επισκίασαν και απομάκρυναν από τη συλλογική μνήμη των Ελλήνων τα προ 20ετίας ολυμπιακά όργια.

Ωστόσο αυτά συνέβησαν και έβλαψαν τα συνήθη θύματα: όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακυλίουν το κόστος των ανατιμήσεων αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ίσως κάποτε ξεχάσουν και οι Γάλλοι τις ολυμπιακές τους περιπέτειες και τους μείνει στο τέλος μια γλυκιά ανάμνηση. Για την ώρα πάντως, καθώς το ξέφρενο καλοκαίρι πλησιάζει για το Παρίσι και για ολόκληρη τη χώρα, η επικείμενη αναστάτωση σε κάποιους προκαλεί κρίσεις πανικού και τους αναγκάζει να σχεδιάζουν αποδράσεις σε τόπους μακρινούς κι ονειρεμένους. Επειδή όμως και τα ταξίδια κοστίζουν ακριβά, αρκετοί (κυρίως Παριζιάνοι) αποθηκεύουν προμήθειες και σχεδιάζουν νέους μεταπανδημικούς – ολυμπιακούς τη φορά αυτή – εγκλεισμούς στα σπίτια τους.

Τέιλορ Σουίφτ: Φέρνει περισσότερους Αμερικανούς στο Παρίσι απ’ ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Ακριβή εμπειρία

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία Γάλλων που σκέφτονται με τη λογική «αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, απόλαυσέ το». Είναι η περίπτωση της Σαμπρινά, μιας μητέρας δύο κοριτσιών 15 και 18 ετών που ζει στη Μασσαλία και η οποία πολύ προτού δέσει το τρικάταρτο «Belem» με την Ολυμπιακή Φλόγα στο παλιό λιμάνι της πόλης της, είχε αποφασίσει να ζήσει μαζί με την οικογένειά της την εμπειρία, όσο ακριβή κι αν είναι αυτή.

«Είναι πανάκριβος ο προϋπολογισμός, αλλά κάτι τέτοιο το βλέπει κανείς μια φορά στη ζωή του…», δηλώνει στη «Le Figaro» η ηλικίας 46 ετών σύμβουλος στον τομέα της υγείας, που αποφάσισε να ξοδέψει περί τα 8.000 ευρώ για να περάσει ένα Σαββατοκύριακο με το σύζυγο και τις κόρες της στη Λιλ, μετά να κατέβουν για να παρακολουθήσουν δύο ολυμπιακά αγωνίσματα στο Παρίσι και να επιστρέψουν στην πόλη τους, τη Μασσαλία, όπου θα παρακολουθήσουν ακόμα ένα.

«Οι τιμές είναι αστρονομικές. Είναι σαφές ότι αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι προσβάσιμοι για όλο τον κόσμο…», δηλώνει στον ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας η κυρία Σαμπρινά, η οποία δεν είχε κανένα δισταγμό να εγγραφεί από τα τέλη του 2022 στις κληρώσεις για την πρώτη πώληση πακέτων εισιτηρίων, που ήταν θα εκδίδονταν στις χαμηλότερες τιμές. «Τα ίδια είχαμε κάνει και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 και καταφέραμε να βρούμε θέσεις», εξηγεί (θυμίζουμε ότι η Πορτογαλία είχε νικήσει τη διοργανώτρια Γαλλία 1-0 στην παράταση στον τελικό του Σταντ-ντε-Φρανς).

Προ διετίας, στην πρώτη κλήρωση για τους Ολυμπιακούς του 2024, είχαν δηλώσει συμμετοχή τόσο αυτή όσο και ο σύζυγός της για να διπλασιάσουν τις πιθανότητες της οικογένειας. Η κληρωτίδα τους έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο προκριματικούς αγώνες μπάσκετ που θα διεξαχθούν στο στάδιο Πιερ Μορουά στη Λιλ στα τέλη Ιουλίου. Δίχως να γνωρίζουν φυσικά ποιες ομάδες θα προκρίνονταν ή επίσης αν θα πρόκειται για ομάδες ανδρών ή γυναικών.

Τρένο, ξενοδοχείο, φαγητό

Διακινδυνεύοντας να παρακολουθήσουν οικογενειακώς τον συναρπαστικό αγώνα Σουδάν-Ιαπωνίας, η ριψοκίνδυνη πλην προνοητική Γαλλίδα φρόντισε να κλείσει εισιτήρια με το τρένο «αμέσως μόλις η SNCF άνοιξε την πλατφόρμα των πωλήσεων». Τα εισιτήρια κόστισαν και για τους τέσσερις 560 ευρώ. Το κόστος του ξενοδοχείου για δύο διανυκτερεύσεις είναι 700 ευρώ, ενώ η οικογένεια αποφάσισε την επομένη των αγώνων να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και περιηγηθεί στη Λιλ, την οποία ουδέποτε είχε επισκεφθεί μιας και βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τη Μασσαλία.

«Ασφαλώς θα πρέπει να πληρώσουμε και για φαγητό… Συνολικά έχουμε προϋπολογίσει 4.000 ευρώ για το ταξίδι μας στη Λιλ», σημειώνει η κυρία Σαμπρινά. Η οικογένεια έκλεισε όμως από τον Απρίλιο θέσεις και για τους ημιτελικούς του μπάσκετ, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι – ο σύζυγός της είναι φανατικός του αθλήματος και ξυπνά στις 3 τα ξημερώματα για να παρακολουθήσει αγώνες ΝΒΑ, όπως αποκαλύπτει η Σαμπρινά.

Εν πάση περιπτώσει, η διαμονή της οικογένειας στο Παρίσι θα είναι δωρεάν, αφού θα φιλοξενηθούν σε φίλους. Παρά ταύτα, η περιπέτεια θα τους κοστίσει περίπου 2.000 ευρώ, όπως υπολογίζουν. «Δεν μπορώ να διανοηθώ πόσα θα έπρεπε να πληρώσουμε αν χρειαζόταν να μείνουμε σε ξενοδοχείο. Οι τιμές στο Παρίσι έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε λογική», δήλωσε η Μαρσεγιέζα μητέρα, που θα πρέπει ωστόσο να υπολογίσει ότι ακόμα και οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη γαλλική πρωτεύουσα θα ανατιμηθούν.

Διπλό εισιτήριο

Όπως έγινε τις ημέρες αυτές γνωστό, τα εισιτήρια των λεωφορείων θα διπλασιαστούν από τις 20 Ιουλίου και θα κοστίζουν από 2,5 ευρώ 5 ευρώ, ενώ το εισιτήριο του Μετρό διπλασιάζεται από τα 2 στα 4 ευρώ την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα η RATP, η υπεύθυνη για τις δημόσιες μεταφορές στη γαλλική πρωτεύουσα εταιρεία, ανακοίνωσε ότι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων για να μετακινηθεί κανείς με λεωφορεί ή με το Μετρό θα πρέπει να βγάζει διπλό εισιτήριο!

Το ενιαίο εισιτήριο 24 ωρών για όλα τα μέσα στην πρωτεύουσα (μιλάμε για τις 2 ζώνες του κεντρικού Παρισιού) θα κοστίζει 16 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο θα κοστίζει 70 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει, η κυρία Σαμπρινά δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από τον ολυμπιακό σχεδιασμό της. Διότι συν τοις άλλοις κατάφερε να εξασφαλίσει τρία εισιτήρια (κάποιος θα μείνει σπίτι) για αγώνα ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας, όταν η οικογένεια θα επιστρέψει στην πόλη της από το ταξίδι στη Λιλ και στο Παρίσι.

Η περιπέτεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα στοιχίσει στη Σαμπρίνα και την οικογένειά της περί τα 8.000 ευρώ. Αλλά η ίδια δεν μετανιώνει ούτε για ένα «σαντίμ» που από αυτά που ξόδεψε ήδη ή θα ξοδέψει το εφετινό, ξεχωριστό καλοκαίρι. «Η τελευταία φορά που η Γαλλία διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1924. Δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε τέτοια μοναδική ευκαιρία και να μη συμμετάσχουμε στη γιορτή», δήλωσε στον «Figaro».

Στοιχηματίζει κανείς ότι η Σαμπρινά, ο σύζυγος και οι κόρες τους παρακολούθησαν την Τετάρτη τις φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η πόλη τους για να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα. Η γιορτή αυτή δεν θα τους κόστισε εξάλλου τίποτα…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή