
Η εχθρική εξαγορά της Banco de Sabadell SA από την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA παραβιάζει το νόμο, ανέφερε η Sabadell, ανεβάζοντας το θερμόμετρο σε μια ολοένα πιο σκληρή εταιρική μάχη, στην Ισπανία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών CNMV, η Sababell τονίζει ότι τα έγγραφα που έδωσε η BBVA ως μέρος της προσφοράς της την Πέμπτη «παραβιάζουν» έναν κανόνα που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να κάνουν τέτοιες προσεγγίσεις.
Τα έγγραφα και μια συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η BBVA «παρουσιάζουν ελλιπείς πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την αγορά», τονίζεται στην ανακοίνωσε, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν εγκαταλείπει η BBVA: Επιθετική προσφορά απευθείας στους μετόχους της Sababell
Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν το νέο επεισόδιο στην κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ των δύο ισπανικών τραπεζών, στον απόηχο της απόφασης της BBVA να καταθέσει εχθρική προσφορά εξαγοράς.
Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση BBVA απευθύνθηκε την Πέμπτη στους μετόχους της Sabadell σε μία προσφορά που αποτιμά την τράπεζες σε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσφέρει μία νεοεκδοθείσα μετοχή BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, που ισοδυναμεί με premium περίπου 18% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.
«Δεν περιμέναμε ότι η τράπεζα θα γίνει εχθρική με όρους που έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν από το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell και οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές», σχολιάζει ο αναλυτής της Deutsche Bank Alfredo. «Επιπλέον, η σταθεροποίηση στη σχέση ανταλλαγής σημαίνει ότι η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από την απόδοση της τιμής της μετοχής της BBVA, η οποία έχει πληγεί σημαντικά μέχρι στιγμής».
Τραπεζικός γίγαντας
Ο «γάμος» των δύο δανειστών θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό γίγαντα με κοινό ισολογισμό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της BBVA και της Sabadell θα φτάσει πλησιάσει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, πλησιάζοντας την αποτίμηση του μεγαλύτερου δανειστή της Ισπανίας, της Banco Santander SA.
Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι αντιτίθεται στην προσπάθεια εξαγοράς επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά. Είπε επίσης ότι έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Τα σχόλια έγιναν ενόψει των περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία στις 12 Μαΐου. Η Sabadell είναι καταλανική τράπεζα και πολιτικοί στην περιοχή έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη σχεδιαζόμενη εξαγορά.
Οι αρνητικές αντιδράσεις στην προτεινόμενη συμφωνία από αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους «θα μπορούσαν να καταστήσουν τις ρυθμιστικές εγκρίσεις από τις τοπικές αρχές πιο προκλητικές», δήλωσε ο αναλυτής της Berenberg, Μιχαήλ Χριστοδούλου.
Οι εχθρικές προσφορές είναι σπάνιες στην ευρωπαϊκή τραπεζική, η οποία υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις. Μια εχθρική προσέγγιση της BBVA μπορεί να προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών, δήλωσε στο Bloomberg άτομο που γνωρίζει το θέμα.


Latest News

Γιατί η Σουηδία επεκτείνει τις διαστημικές και αμυντικές δυνατότητές της
Η Σουηδία εξακολουθεί να εκτιμά τη συνεργασία με την Ουάσιγκτον, αλλά υποστηρίζει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ

Στην Tesla φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσει αντίποινα για τους δασμούς Τραμπ
Οι δηλώσεις της Tesla αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων σχετικά με τους δασμούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Το ενεργειακό μέλλον του Καναδά στο συνέδριο CERA Week
Οι δασμoί Τραμπ και η εξίσωση που πρέπει να λύσει ο Καναδάς

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.
![Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/Larry_Fink-600x442.jpeg)
Λάρι Φινκ: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα περισσότερο χρήματα στον κόσμο [γράφημα]
Ο Λάρι Φινκ θεωρείται αυτοδημιούργητος, αφού μαζί με συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν την BlackRock το 1988

Η Porsche διαψεύδει σενάριο πώλησης μετοχών της στη Volkswagen
Η Porsche διαψεύδει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα

Η Ιταλία φέρνει πιο κοντά την αυτοκινητοβιομηχανία με την αμυντική βιομηχανία
Η Ιταλία ετοιμάζει ένα βιομηχανικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανίας, άμυνας και αεροδιαστημικής

Στο «μυαλό» της Fed – Τι θα αποφασίσει ο Πάουελ για τα επιτόκια
Πού εστιάζουν αγορές και οικονομολόγοι στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed - Ποιες άλλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Ρούμπιο: Μετά τους δασμούς πιθανώς οι ΗΠΑ να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες
Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντεπιτεθούν σε κράτη που τους είχαν επιβάλει δασμούς