Η Κίνα φαίνεται ότι χάνει τη λάμψη της ως κορυφαία χώρα για επενδύσεις καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και στρέφονται προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα, την οποία παραθέτει το Bloomberg.
Μόνο το 13% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα νωρίτερα φέτος θεωρούσαν τη χώρα ως κορυφαίο προορισμό για επενδύσεις, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων το 2010 και από 27% το 2021. Οι εταιρείες ήταν πιο αισιόδοξες για την ανάπτυξη στην Κίνα τότε, αλλά τώρα αλλάζουν επενδύσεις όλο και περισσότερο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της «αποσύνδεσης» μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών καθώς και για την εξεύρεση ευκαιριών αλλού, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Κίνα vs ΗΠΑ: Οι 3.000 εμπορικοί περιορισμοί που απειλούν την οικονομία – Τι λέει το ΔΝΤ
Οι ζοφερές απαντήσεις υπογραμμίζουν την φθίνουσα ελκυστικότητα της Κίνας προς τις ξένες εταιρείες παρά τη δέσμευση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο να λάβει περισσότερα μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι αυτή η αντίληψη για τα ζητήματα στην εγχώρια οικονομία αρχίζει τώρα να αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους».
Δυσκολίες
Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έγινε πιο δύσκολη το 2023, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά η ερώτηση το 2014. Ο κατασκευαστικός τομέας ανέφερε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λέγοντας ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού γέρνουν περισσότερο υπέρ των εγχώριων ανταγωνιστών.
Πλήθος ξένων ηγετών από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μέχρι την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραπονέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πεκίνο για την άνιση μεταχείριση των υπερπόντιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εντείνει μια εκστρατεία κατά των εμπορικών και οικονομικών πρακτικών της Κίνας, αμφισβητώντας ιδίως τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και την προσπάθεια αναζωογόνησης της ανάπτυξης πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και του χάλυβα.
Απηχώντας αυτές τις ανησυχίες, πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών της ΕΕ στην Κίνα δηλώνουν ότι βλέπουν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε όλες τις βιομηχανίες, με το ζήτημα πιο έντονο στους τομείς των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το αναφέρουν ως υπερβολικές επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγική ικανότητα και έλλειψη ζήτησης στο εσωτερικό της Κίνας, λέγοντας ότι η υπέρβαση μειώνει τις τιμές και αυξάνει την ανταγωνιστική πίεση στη χώρα.
Οι νέοι δασμοί
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απείλησαν με νέους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι παρέχει παράνομη οικονομική στήριξη στη βιομηχανία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες του μετά από μια συνάντηση με τον Σι στο Παρίσι.
Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι η βιομηχανία της είναι ανταγωνιστική λόγω της καινοτομίας και όχι των κρατικών επιδοτήσεων.
Οι διφορούμενοι κανόνες και το απρόβλεπτο νομικό περιβάλλον παραμένουν κορυφαία ρυθμιστικά εμπόδια, σύμφωνα με την έρευνα. Οι εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είδαν τους νόμους που σχετίζονται με τα δεδομένα ως κύρια ανησυχία, αν και η έρευνα διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προτού η Κίνα αποσύρει τους νέους κανόνες που διέπουν τις διασυνοριακές ροές δεδομένων.
Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της Κίνας εντάθηκαν το 2024, με το 55% των ερωτηθέντων να την κατατάσσουν μεταξύ των τριών κορυφαίων επιχειρηματικών προκλήσεων σε σύγκριση με μόλις 36% το προηγούμενο έτος. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να μειώσουν το κόστος, με μία στις τέσσερις από αυτές τις εταιρείες να θέλει να το κάνει μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων.
Μόνο το 42% δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη χώρα το 2024. Αυτά τα μέτρα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω τα οικονομικά δεινά της χώρας, ανέφερε το επιμελητήριο.
Καθώς η ελκυστικότητα της Κίνας ως επενδυτικού προορισμού εξασθενεί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει αναδειχθεί ως ο κύριος δικαιούχος των ανακατευθυνόμενων χρημάτων, ακολουθούμενη από την Ευρώπη, την Ινδία και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την έρευνα.
Latest News
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg