Η λάμψη του χρυσού παρέμεινε πανίσχυρη ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2024, με κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες που μετριούνται σε τόνους, ενώ ισχυρή παρέμεινε και η ζήτηση από καταναλωτές κι επενδυτές –από πλάκες μέχρι κοσμήματα και λίρες.
Περίπου 290 τόνοι του πολύτιμου μετάλλου ήταν οι καθαρές ποσότητες που μπήκαν το διάστημα αυτό στα επίσημα θησαυροφυλάκια, ενώ αύξηση στη ζήτηση κατά 10% κατέγραψε και ο τεχνολογικός κλάδος που χρησιμοποιεί το χρυσό για την κατασκευή μικροτσίπ και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Η πολιτική αντιστάθμισης κατά του πληθωρισμού, η διαφοροποίηση αποθεμάτων λόγω μείωσης συμμετοχών σε αμερικανικά δολάρια και η δημιουργία μεγαλύτερου μαξιλαριού ασφαλείας απέναντι σε πολέμους και γεωπολιτικούς κινδύνους ήταν οι βασικές αιτίες της αύξησης της ζήτησης, η οποία προκάλεσε και ράλι τιμών. Ο χρυσός έπιασε πριν από λίγες μόλις ημέρες τα επίπεδα των 2.400 δολαρίων η ουγγιά και διαμορφώνεται πλέον κοντά στα επίπεδα των 2.320 δολαρίων.
Χρυσός: Οι υψηλές τιμές μειώνουν τη ζήτηση κοσμημάτων στα Αραβικά Εμιράτα
Τουρκία, Ινδία και Κίνα «θαμπώθηκαν» από τη λάμψη
Οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας, την Ινδίας και της Κίνας πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες καθαρές αγορές χρυσού στο πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Τουρκία έκανε καθαρές αγορές 30 τόνων το διάστημα αυτό. Ακολούθησε η Κίνα με 27 τόνους, η Ινδία με 18 τόνους και το Καζακστάν με 16 περίπου τόνους. Η Τσεχία έκανε καθαρές αγορές περίπου 5 τόνων χρυσού.
Η Τουρκία
Μόνο το Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το Μάρτιο, αγοράζοντας 14 τόνους για τα αποθέματά της. Εκτός από την κεντρική τράπεζα, ζήτηση για χρυσό υπάρχει στη χώρα και από ιδιώτες. Με τον πληθωρισμό να τρέχει με σχεδόν 70% και τις τιμές να αυξάνονται καθημερινά, το πολύτιμο μέταλλο στη γειτονική χώρα αποτελεί αντιστάθμισμα στις προκλήσεις της οικονομίας, για όσους μπορούν να το αγοράσουν.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διοχέτευσε μεγάλο μέρος χρυσού στην εγχώρια αγορά για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, όταν η κυβέρνηση στην Άγκυρα αποφάσισε να επιβάλλει όρια στις εισαγωγές για να βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναφέρουν στοιχεία του ιστότοπου FXstreet και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Η Ινδία
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε τον ίδιο μήνα σε αγορές 5 τόνων χρυσού για να αυξήσει τα αποθέματά της, συνεχίζοντας τις καθαρές αγορές που ξεκίνησαν μετά το 2017. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι σήμερα η Ινδία φαίνεται να έχει αυξήσει τα αποθέματά της κατά 260 τόνους. Στη χώρα υπάρχει παραδοσιακά πολύ μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο αφού τα κοσμήματα και άλλα συναφή είδη προσφέρονται σε μεγάλες ποσότητες σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Επιπλέον λόγος που η Ινδία αγοράζει χρυσό, όπως συμβαίνει και με την Κίνα και άλλες χώρες, είναι η αντιστάθμιση κινδύνου και η διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από το αμερικανικό δολάριο. Τα μεγάλα χρέη των ΗΠΑ έχουν ανησυχήσει πολλές χώρες που έχουν διαφοροποιήσει τα χαρτοφυλάκιά τους φοβούμενες μείωσης της αίγλης του νομίσματος της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.
Η Κίνα
Η Κίνα το Μάρτιο αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 5 τόνους και πλέον κατέχει επίσημα πάνω από 2.260 τόνους χρυσού. Από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά η χώρα έχει αγοράσει περίπου 300 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο. Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει εάν προχώρησε σε συναλλαγές χρυσού για τα έτη από το 2019 έως το 2022, οπότε μπορεί να έχει στην κατοχή της ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.
Latest News
Άλμα σε υψηλό δύο και πλέον μηνών καταγράφει ο χρυσός
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο χρυσό - Υποχωρεί το δολάριο
Κάτω από τα 80 δολ. υποχωρεί το Brent στον απόηχο των εξαγγελιών Τραμπ
Πώς αναμένεται να επηρεάσουν το πετρέλαιο τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Πτωτικά το πετρέλαιο εν αναμονή του Τραμπ
Το επίκεντρο είναι ποιες εκτελεστικές εντολές θα υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες 24 ώρες
Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές της ζάχαρης
Το Νέο Δελχί αποφάσισε να επιτρέψει τις εξαγωγές στη ζάχαρη σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τοπικές τιμές
Πιθανή πίεση στις τιμές της ζάχαρης - Η Ινδία θα ρίξει στην αγορά ένα εκατομμύριο τόνους
Οι έμποροι στην Ινδία αντιμετώπισαν με έκπληξη την απόφαση καθώς η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη απο τα 32 εκατ. τόνους που ήταν πέρυσι
Αλλαγή... πλεύσης φέρνουν οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Τα πάνω κάτω στην αγορά πετρελαίου
Αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο και αναταραχή στις αγορές καταγράφτηκαν από την πρώτη στιγμή - Τι προβλέπουν οι ειδικοί
Σε υψηλό ενός και πλέον μήνα ο χρυσός
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ πίεσαν περαιτέρω τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Συνεχίζεται η άνοδος του πετρελαίου με ώθηση από την ανησυχία για επάρκεια
Πτώση στα αμερικανικά αποθέματα και αυξημένη παγκόσμια ζήτηση δίνουν ώθηση στο πετρέλαιο
Άνοδο που ξεπερνά το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται από από τη μεγάλη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και τις πιθανές διαταραχές της προσφοράς που προκαλούν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία
Υποχωρούν από το υψηλό τετραμήνου οι τιμές του πετρελαίου
Η αγορά πετρελαίου εστιάζει στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε βασικούς αγοραστές Ινδία και Κίνα