Μπορεί ο Τιτάνας να ανοίγει το δρόμο για τις αμερικανικές αγορές, με τον σχεδιασμό να εισαχθεί στη Νέα Υόρκη η θυγατρική του Titan America, εντούτοις δεν είναι ο πρώτος που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου. Το ETF Grek βρίσκεται την τελευταία διετία στο ραντάρ των ξένων που θέλουν να αποκτήσουν έστω και έμμεση έκθεση στην Ελλάδα, με τις εισροές να συνεχίζονται, ειδικά μάλιστα το τελευταίο τετράμηνο, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των ξένων βελτιώνεται.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές των ETFs μάλιστα που αν και προειδοποιούν ότι έχει υψηλότερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά ETF, το GREK είναι το μόνο «όχημα» για έκθεση στα ελληνικά assets, ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.

Τι είναι το Global X MSCI Greece ETF

Το Global X MSCI Greece ETF προσφέρει έκθεση στις ελληνικές αγορές μετοχών σε όλα τα τμήματα κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Ιδρύθηκε το 2011, ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής της κρίσης, αλλά από τον Απρίλιο του 2024 έχει περίπου 195 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Από τις αρχές του 2024, το ETF είχε σταθμισμένη μέση κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 3,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης, διαθέτει σε μεγάλο βαθμό έκθεση στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του ETF, ενώ σημαντική είναι και η έκθεση στον βιομηχανικό και καταναλωτικό κλάδο.

Το GREK είναι επίσης εξαιρετικά συγκεντρωμένο από τη σκοπιά των συμμετοχών. Το αμοιβαίο κεφάλαιο περιέχει μόνο 31 μεμονωμένες μετοχές, με πάνω από το 70% του ενεργητικού στις 10 κορυφαίες συμμετοχές.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις της GREK δείχνουν σταθμισμένο μέσο όρο P/B στο 1x, ενώ τα κέρδη επί του παρόντος τιμολογούνται στο 7,4x. Προσφέρει ετήσιο μέρισμα που σήμερα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 2,4%. Σε σύγκριση με μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, το GREK δείχνει να παραμένει ελκυστικό.

Οι επιδόσεις

Μετά την ανάκαμψη από τα χαμηλά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, το Global X MSCI Greece ETF απέδωσε έντονα θετικές συνολικές αποδόσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, αποδίδοντας περίπου 80%. Οι επιδόσεις έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις μεμονωμένων χωρών στην περιοχή της Ευρωζώνης, καθώς και το fund ευρωπαϊκών χωρών που αντιπροσωπεύονται από το IEUR ETF.

Από την άποψη του κινδύνου, έχει σημαντικά υψηλότερο προφίλ μεταβλητότητας από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, με την ετήσια τυπική απόκλιση των μηνιαίων αποδόσεων για την πενταετία να είναι στο 32%.

Στο μέτωπο των ροών, το GREK έχει αρχίσει να βλέπει καθαρές εισροές το 2023 και το 2024, μετά από 4 χρόνια διαδοχικών εκροών. Ενώ η δραστηριότητα ροής είναι γενικά θετική τελευταία, το αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει ανακάμψει από την εποχή της πανδημίας, δηλαδή το 2020 και 2021, όπου οι καθαρές εκροές ξεπέρασαν τα 130 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές