Eκμεταλλευόμενες την πυρετώδη ζήτηση των επενδυτών και τα χαμηλά ασφάλιστρα δανεισμού για την έκδοση νέου χρέους, αρκετές επιχειρήσεις έσπευσαν να αξιοποιήσουν δανειστές στην αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από υπολογισμούς των LSEG και FT  εταιρείες υψηλής απόδοσης ή αξιολόγησης «junk» έχουν εκδώσει ομόλογα σε δολάρια αξίας άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα σε περισσότερες από 20 συμφωνίες, τα υψηλότερα ποσά από τα τέλη του 2021.

Οι δανειολήπτες επενδυτικού βαθμού, οι οποίοι συνήθως έχουν πολύ πιο συνεπή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές λόγω της ισχυρότερης πιστωτικής τους ποιότητας, έχουν πουλήσει νέα ομόλογα 56,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 45 εκδόσεις – το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο ποσό σε δολάρια που συγκεντρώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου και η μεγαλύτερη συμφωνία σε δυόμιση χρόνια.

Σήμα κινδύνου από τα junk εταιρικά ομόλογα των ΗΠΑ – Τι φοβούνται οι αγορές

Τραπεζίτες και επενδυτές τονίζουν την αυξανόμενη πεποίθηση στις αγορές ότι τα αμερικανικά επιτόκια είναι απίθανο να μειωθούν απότομα φέτος, ωθώντας τις εταιρείες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες τώρα αντί να διακινδυνεύσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού περιμένοντας μια άλλη ευκαιρία. Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου απειλούν επίσης να αναστατώσουν τις αγορές στα τέλη του έτους.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι τιμές έγιναν πιο ελκυστικές από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι απίθανο να είναι ανοδική. Ασθενέστερα από τα αναμενόμενα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας βοήθησαν επίσης να τροφοδοτηθούν οι προβλέψεις για περικοπές επιτοκίων κατά μία ή δύο μονάδες έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η επενδυτική βαθμίδα

Το τελευταίο κύμα δανεισμού σε επενδυτική βαθμίδα και οι υψηλές αποδόσεις έρχονται καθώς τα πιστωτικά περιθώρια ή τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι εταιρικοί δανειολήπτες για την έκδοση χρέους έναντι των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου , έχουν πλησιάσει τα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες αυτή την εβδομάδα. Τα spread έχουν συμπιεστεί καθώς οι μεγάλοι επενδυτές εισβάλλουν στην αγορά για να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις.

«Ήταν σαφώς μια εξαιρετικά πολυάσχολη εβδομάδα στην αγορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, ιδιαίτερα οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας», ανέφερε στους FT ο Dan Mead, επικεφαλής του συνδικάτου επενδυτικής βαθμίδας της BofA Securities. «Νομίζω ότι αυτό που έχουμε δει είναι ίσως μια μικρή συνθηκολόγηση από τους εκδότες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και λιγότερο από την προσδοκία ότι είναι πιθανό να δούμε μια σημαντική μείωση των επιτοκίων σύντομα».

Μερικοί από τους δανειολήπτες υψηλής απόδοσης που μπήκαν στην αγορά αυτή την εβδομάδα ήταν ο όμιλος υγειονομικής περίθαλψης Organon, ο οποίος πούλησε ομόλογα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει στην αποπληρωμή ενός προθεσμιακού δανείου, ενώ η παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου Hilcorp πούλησε ένα ομόλογο 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα έσοδα να προορίζονται εν μέρει για εξόφληση δανείων. Η Block, η εταιρεία πληρωμών, εξέδωσε ομόλογα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια αναβαθμισμένη συμφωνία.

Στην αγορά επενδυτικού βαθμού, η οποία γνώρισε ένα ιδιαίτερα δυνατό ξεκίνημα του έτους για δανεισμό, οι συμφωνίες ομολόγων σε τιμή αυτή την εβδομάδα περιελάμβαναν προσφορά 5 δισ. δολαρίων από τον κολοσσό φαρμακείων CVS, πώληση 3 δισ. δολαρίων από την Coca-Cola και 2,25 δισ. δολάρια από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni. Η εταιρεία ευρυζωνικότητας και καλωδίων Charter Communications πούλησε ομόλογα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέρει για να προπληρώσει ένα προθεσμιακό δάνειο και να χρηματοδοτήσει πιθανές εξαγορές μετοχών.

Εκτιμήσεις

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός έκδοσης μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Έχουμε τρέξει σε όγκο ρεκόρ εκδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια, φυσικά, είχαμε αυτή την αναταραχή την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε ο Mead της BofA. «Η προσδοκία μας εξακολουθεί να είναι ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ώθηση στην έκδοση, που σημαίνει ότι θα είναι ένα πιο ήσυχο δεύτερο εξάμηνο του 2024».

Στο μέτωπο της χαμηλότερης κατηγορίας, ο Bashirrad της BNP είπε ότι «οι εκδότες γίνονται πιο έξυπνοι» στο να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες. «Όταν αυτό το παράθυρο είναι ανοιχτό».

Πολλές νέες εκδόσεις έχουν αντιμετωπιστεί με έντονη ζήτηση από τους επενδυτές, συμπιέζοντας τα spreads και μειώνοντας το κόστος δανεισμού σε σχέση με τα ομόλογα.

Το μέσο spread υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο σημείο από το 2007 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ice BofA — αγγίζοντας τις 3,03 ποσοστιαίες μονάδες, πριν διευρυνθεί καθώς η έκδοση ενισχύθηκε. Η μέση διαφορά επενδυτικής βαθμίδας μειώθηκε σε μόλις 0,88 ποσοστιαίες μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2021 και λίγο μακριά από το στενότερο σημείο από το 2005.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές