Ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Απρίλιο και οι τιμές παραγωγού επέκτειναν τις απώλειες, σηματοδοτώντας βελτίωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά του να στηρίξει μια κλονισμένη οικονομία. Είχαν προηγηθεί τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις εισαγωγές τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι μια σειρά μέτρων στήριξης τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχει βοηθήσει στην ανάκτηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, έναντι αύξησης 0,1% τον Μάρτιο και πρόβλεψη του Reuters για αύξηση 0,2%.

Oι λεπτές ισορροπίες της Κίνας μεταξύ πληθωρισμού και αποπληθωρισμού

«Εξαιρουμένων των τιμών σε τροφίμων και ενέργεια τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των καταναλωτών υποδηλώνουν επιστροφή στη ζήτηση, ειδικά στις υπηρεσίες», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit.

Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο, από 0,6% τον Μάρτιο.

Συνολικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,1% από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την πρόβλεψη πτώσης 0,1% στη δημοσκόπηση και αντιστρέφοντας πτώση 1% τον Μάρτιο.

Πολιτική στήριξης

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, οι περισσότεροι παρατηρητές της Κίνας υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να έχει μακρύ δρόμο μπροστά, και η δυναμική μπορεί να αποδειχθεί μη βιώσιμη, καθώς επίσημες έρευνες δείχνουν υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα, ενώ μια μακρά στεγαστική κρίση δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, ενισχύοντας την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη πολιτικής.

«Οι αυξήσεις των τιμών από τις εταιρείες κοινής ωφέλειας είναι ένας άλλος πιθανός παράγοντας», πρόσθεσε ο Xu.

«Οι δημοσιονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις επηρεάζουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν, κάτι που θα μπορούσε να τις αναγκάσει να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στα νοικοκυριά για να τα βγάλουν πέρα».

Το δημοτικό χρέος

Οι αξιωματούχοι παλεύουν με δημοτικό χρέος 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το Κρατικό Συμβούλιο, ή το υπουργικό συμβούλιο, έχει πει στις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν ορισμένα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε πτώση 2,5% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υποχωρώντας από μια διολίσθηση 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα καταστήσει τη νομισματική πολιτική ευέλικτη, ακριβή και αποτελεσματική και θα προωθήσει μια μέτρια ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή για να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψη.

Τα σχόλια σε μια τριμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής ακολουθούν τις παρατηρήσεις τον Απρίλιο του Πολιτικού Γραφείου, ενός κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει εργαλεία πολιτικής, όπως ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών και τα επιτόκια, για να στηρίξει την ανάπτυξη .

Η Fitch Ratings μείωσε τις προοπτικές της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητικές την Τετάρτη, επικαλούμενη αβέβαιες προοπτικές για την οικονομία, καθώς η χώρα απομακρύνεται από το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στα ακίνητα.

Η Fitch ανέφερε ότι οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν τα ολοένα και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα της Κίνας και το αυξανόμενο δημόσιο χρέος, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή