Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο, αναμένεται να έχει τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 36 ετών μετά από ένα κύμα καύσωνα που έπληξε σοβαρά τις καλλιέργειες, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Fundecitrus.

Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

Η χώρα θα παράγει μόνο 232,4 εκατομμύρια κουτιά – το καθένα ζυγίζει 90 λίβρες – για τη σεζόν που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, ανέφερε το Fundecitrus σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Πρόκειται για μείωση 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκαν έως και 5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, προτού περιοριστούν τα κέρδη στο ICE Futures των ΗΠΑ.

Το εμπόρευμα έχει κερδίσει 26% φέτος.

Προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες

Η υπερβολική ζέστη προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στα δέντρα πορτοκαλιάς κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου ανθοφορίας τους και πρώιμου σχηματισμού καρπών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Περαιτέρω προβλήματα στην παραγωγή προκάλεσε η αύξηση του “πρασίνου” των εσπεριδοειδών, μια ασθένεια που προκαλεί πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα, σύμφωνα με το Fundecitrus.

Η κακή παραγωγή στη Βραζιλία πιθανότατα θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά χυμού πορτοκαλιού, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 70% των συνολικών εξαγωγών πορτοκαλάδας.

Η παγκόσμια έλλειψη πορτοκαλιών έχει επιδεινωθεί και από τη μείωση της παραγωγής από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία παραγωγής χυμού Florida, μετά από δεκαετίες ζημιών από εξάπλωση ασθενειών.

Η Florida παράγει μόνο 17,8 εκατομμύρια κουτιά χυμού πορτοκαλιού τη σεζόν που λήγει τον Ιούλιο, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Πρόκειται για μια ποσότητα μειωμένη κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή