Σε ένα διαφορετικό από τα συνήθη οικονομικά τοπία θα αρχίσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων στη Βρετανία, καθώς δεν θα λάβει χώρα σε μια ύφεση, αλλά σε μια οικονομική ανάκαμψη.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει από μια ήπια ύφεση με την ισχυρότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το τέλος της πανδημίας.

Βρετανία: Άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο

Πρόκειται για μια διαμετρικά αντίθετη εικόνα σε σχέση με τους τελευταίους τρεις κύκλους περικοπών επιτοκίων- του 1998, του 2001 και του 2008 – όταν η κεντρική τράπεζα αποφάσιζε με γνώμονα τη στήριξη της ανάπτυξης. Κάθε μία από αυτές τις φορές η ΒοΕ κινούνταν γρήγορα και με μεγάλες μειώσεις.

Αυτή την εβδομάδα, ο διοικητής της τράπεζας Άντριου Μπέιλι ομολόγησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Ερωτηθείς από το Bloomberg εάν υπήρχε μεγάλο προηγούμενο για αυτό που πρόκειται να ξεκινήσει η τράπεζα, απάντησε: «Θα ήθελα απλώς να προσέξω, δεν υπάρχουν πολλά». Αυτό που πρόκειται να συμβεί, πρόσθεσε, «είναι αρκετά ενδιαφέρον – και είναι κάτι που εξετάσαμε».

Οι επενδυτές ποντάρουν στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την πανδημία και έπειτα, ξεκινώντας με ένα 0,25% τον Αύγουστο, ακολουθούμενες από μία επιπλέον περίπου τον Νοέμβριο.

Ο ίδιος ο Μπέιλι έβαλε στο κάδρο και τον Ιούνιο λέγοντας ότι μια περικοπή στην επόμενη συνάντηση «δεν αποκλείεται ούτε αποτελεί τετελεσμένο γεγονός».

Μόλις η BοE κάνει το πρώτο βήμα, οι βρετανοί οικονομολόγοι αναμένουν μια ταχεία αλληλουχία περικοπών. Η Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, προβλέπουν κατά μέσο όρο τέσσερις περικοπές του 0,25% στις πέντε συναντήσεις από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο. Ο Μπέιλι ήταν πιο προσεκτικός: «Δεν έχουμε καμία προκατάληψη για το πόσο γρήγορα και σε τι βάθος χρόνου θα μπορούσαμε να κόψουμε [τα επιτόκια]», είπε.

Οι απότομες μειώσεις, βέβαια, θα ήταν χρήσιμες για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ελπίζει σε έναν «καλό παράγοντα» στην οικονομία ενόψει των εκλογών που αναμένονται ευρέως το φθινόπωρο. Αυτήν τη στιγμή, το Συντηρητικό Κόμμα του υστερεί έναντι της αντιπολίτευσης των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις και έχει χρεωθεί την ύφεση του περασμένου έτους.

Η εστίαση στην μείωση του κόστους δανεισμού

Στην BοE, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα προσπαθήσουν να τονώσουν την ανάπτυξη αλλά να μειώσουν το «περιοριστικό» κόστος δανεισμού που επιβλήθηκε για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο κίνδυνος στην παρούσα συγκυρία δεν είναι μια ξαφνική οικονομική κατάρρευση αλλά η επανέναρξη των πληθωριστικών πιέσεων. Ακόμη και πριν από τα απροσδόκητα ισχυρά επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου, η BOE είχε αναβαθμίσει τις προοπτικές της για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αντί να εξετάζουμε τους προηγούμενους κύκλους περικοπής για ενδείξεις σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική, μια καλύτερη σύγκριση θα μπορούσε να είναι οι περίοδοι όπου η BοE ανέβασε τα επιτόκια σε κανονικά επίπεδα μετά από μια ύφεση, σύμφωνα με τον Dan Hanson, επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα Βρετανίας στο Bloomberg Economics.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η BοE μπορεί να κινηθεί αργά, μειώνοντας σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις και διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη, προκεομένου να δει πώς θα εξελιχούν τα δεδομένα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή