Δύο μοντέλα της Hyundai και ένα της Kia ήταν τα τρία οχήματα με τις περισσότερες κλοπές πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση του National Insurance Crime Bureau.

Συγκεκριμένα στόχος κλεφτών έγιναν το Hyundai Elantra που κλάπηκε περισσότερες από 48.000 φορές πέρυσι, ενώ το σεντάν Hyundai Sonata κλάπηκε σχεδόν 43.000 φορές, σύμφωνα με την έκθεση. Τρίτο στη σχετική λίστα φιγουράρει το σεντάν Kia Optima που κλάπηκε περισσότερες από 30.000 φορές σύμφωνα με την έκθεση, η οποία μέτρησε μόνο τις κλοπές που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία.

Ηyundai Elantra

Hyundai: Προβλέπει χαμηλή ζήτηση για το 2024

Αυτοί οι αριθμοί κλοπής ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνους του τέταρτου πιο κλεμμένου μοντέλου, του pickup Chevrolet Silverado 1500, ενός από τα οχήματα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική. Σύμφωνα με την έκθεση, τα pickup Silverado κλάπηκαν περίπου 24.000 φορές.

Συνολικά, έξι από τα 10 κορυφαία οχήματα με τις περισσότερες κλοπές στην Αμερική πέρυσι ήταν μοντέλα Hyundai και Kia. Η λίστα περιλάμβανε τα Kia Soul, Kia Forte και Kia Sportage. Άλλα οχήματα στη λίστα ήταν τα Honda Accord, Honda Civic και το pickup Ford F-150.

Το NICB αναφέρει ανεπεξέργαστα δεδομένα κλοπών που καταγγέλθηκαν από την αστυνομία και τα οποία συγκεντρώνονται μέσω του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για την Εγκληματικότητα.

Οι αριθμοί δεν προσαρμόζονται με βάση τον πληθυσμό ενός συγκεκριμένου μοντέλου που βρίσκεται εκτεθειμένο στον δρόμο, επομένως, σε κάποιο βαθμό, ορισμένα οχήματα μπορεί να κλαπούν πιο συχνά απλώς επειδή υπάρχουν περισσότερα από αυτά διαθέσιμα για κλοπή.

Kia Optima

Γιατί τα αυτοκίνητα Hyundai και Kia είναι κορυφαίοι στόχοι

Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι κλοπές παλαιότερων μοντέλων Hyundai και Kia είχαν αυξηθεί κατά 1.000% από το 2020, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Δεδομένων Απωλειών Αυτοκινητοδρόμων στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ορισμένα παλαιότερα μοντέλα Hyundai και Kia που κατασκευάστηκαν πριν από το 2023 είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους κλέφτες αυτοκινήτων. Οι λιγότερο ακριβές εκδόσεις οχημάτων, όπως τα αυτοκίνητα που διαθέτουν ανάφλεξη με το κλειδί στο χέρι – σε αντίθεση με αυτοκίνητα που απαιτούν μόνο ένα πάτημα κουμπιού για εκκίνηση – έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να κλαπούν από άλλα οχήματα παρόμοιας ηλικίας, σύμφωνα με το HLDI.

Αυτά τα οχήματα ενδέχεται να στερούνται ορισμένες από τις βασικές τεχνολογίες πρόληψης κλοπής αυτοκινήτων, όπως ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης, που περιλαμβάνονται στα περισσότερα άλλα οχήματα ακόμη και εκείνα τα χρόνια, σύμφωνα με το HLDI. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ακινητοποίησης βασίζονται σε ένα τσιπ υπολογιστή στο αυτοκίνητο και ένα άλλο στο κλειδί που επικοινωνούν για να επιβεβαιώσουν ότι το κλειδί είναι αυθεντικό και ανήκει σε αυτό το όχημα.

Οι τεχνικές για την κλοπή αυτών των αυτοκινήτων διαδίδονται μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης.

Η Hyundai και η Kia λειτουργούν ως χωριστές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Όμιλος Hyundai Motor κατέχει μεγάλο μερίδιο στην Kia και διάφορα μοντέλα Hyundai και Kia μοιράζονται μεγάλο μέρος της μηχανικής τους. Τα πιο νέα μοντέλα από αυτές τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι λιγότερο ευάλωτα στην κλοπή.

Νωρίτερα φέτος, η Hyundai και η Kia συμφώνησαν σε διακανονισμό 200 εκατομμυρίων δολαρίων με έως και 9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων για να διευθετήσουν τους ισχυρισμούς ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έκαναν αρκετά για να κάνουν τα οχήματα ασφαλή. Μαζί με τις πληρωμές για κλεμμένα και κατεστραμμένα οχήματα, ο διακανονισμός περιλάμβανε επίσης την εγκατάσταση αντικλεπτικού λογισμικού και το κόστος άλλων μέτρων πρόληψης κλοπής.

«Σε απάντηση σε αυτή την κατάσταση, η Kia συνεχίζει να λαμβάνει ολοκληρωμένη δράση για να ενισχύσει την ασφάλεια των οχημάτων μας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους εγκληματίες από τη χρήση μεθόδων κλοπής που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παραβιάσουν το νόμο και να κλέψουν ή να επιχειρήσουν να κλέψουν ορισμένα μοντέλα οχημάτων», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Kia, Τζέιμς Μπελ.

Περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια οχήματα Kia σε εθνικό επίπεδο έχουν εγκαταστήσει αντικλεπτικό λογισμικό, σύμφωνα με την Kia. Η εταιρεία παρέχει επίσης δωρεάν κλειδαριές τιμονιού για οχήματα που δεν μπορούν να δεχτούν το αντικλεπτικό λογισμικό. Η Hyundai είπε ότι έχει προσθέσει αναδρομικά διάφορα αντικλεπτικά μέτρα σε 1,3 εκατομμύρια από τα οχήματά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος