Reuters Breakingviews

Το σερί των αντιθέσεων του Ίλον Μασκ αυτή την εβδομάδα προκάλεσε μια λεπτή αλλά καταστροφική παρατήρηση. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, είπε σε ένα πλήθος στελεχών υψηλής ισχύος, απλώς δεν είναι χρήσιμη αυτή τη στιγμή για ορισμένες επιχειρήσεις που διευθύνει. Του έδωσε έναν λόγο στο SpaceX και στο Starlink, του έκανε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ηλεκτροχημεία και τον σχεδιασμό πυραύλων και αποφάσισε ότι η τεχνολογία αιχμής δεν ανταποκρίνεται στο έργο.

Είναι μια αλήθεια για την οποία σχεδόν κανείς δεν μιλάει, τουλάχιστον όχι στο παγκόσμιο συνέδριο του Ινστιτούτου Milken στο Λος Άντζελες, όπου ο Μασκ παρουσίασε την καυτή του γνώμη.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Πρώτον, επειδή η πλήρης εικόνα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο λεπτή και ο αντίκτυπός της σχεδόν σίγουρα θα είναι τεράστιος. Ο Μασκ το γνωρίζει επίσης αυτό, που αποδεικνύεται από την προσδοκία του ότι θα καταστήσει όλες τις δουλειές παρωχημένες και ένα δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη ότι είναι στα πρόθυρα να συγκεντρώσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δική του startup xAI. Δεύτερον, οι αρχηγοί εταιρειών διστάζουν να αναγνωρίσουν τους περιορισμούς επειδή τους πιάνει μια συλλογική ψευδαίσθηση να επενδύσουν επειγόντως στις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζουν την παραγωγικότητα.

Οι προβλέψεις είναι συγκλονιστικές. Ο πιθανός αντίκτυπος του AI,  για την παγκόσμια οικονομία είναι 7,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τους συμβούλους της McKinsey. Ο ίδιος ο Μασκ είναι πιστός, έχοντας πει ότι μόνο το 1% της γνώσης θα είναι «βιολογική», που πιθανώς σημαίνει αποθηκευμένη στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα ποσά που ρίχνουν επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και η Meta Platforms για την ανάπτυξη μοντέλων γλώσσας και χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων είναι εκπληκτικά. Αναλυτές της Goldman Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη θα φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Μια πιο θεμελιωμένη πραγματικότητα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη απέχει πολύ από το να πραγματοποιήσει τις μετασχηματιστικές της δυνατότητες. Ο ιδρυτής της Citadel, Ken Griffin, είπε στην εκδήλωση Milken ότι όταν ρωτά τους διευθύνοντες συμβούλους πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία, συνήθως ως απάντηση παίρνει χαμόγελα και φωνές για άσχετα έργα.

Οι εταιρείες επίσης διαλαλούν τακτικά μια αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας κατά 30% από την τεχνητή νοημοσύνη, αριθμός τόσο στρογγυλός και συχνά επαναλαμβανόμενος που φαίνεται περισσότερο ως σοφία παρά ως χρήσιμη γνώση. Οι περιπτώσεις θεωρητικής χρήσης αφθονούν –η μελέτη της McKinsey μετρούσε 63– αλλά οι πραγματικές που αλλάζουν τη ζωή σήμερα είναι πιο σπάνιες.

Κομμάτια σκεπτικισμού θα χαθούν στα petabyte της διαφημιστικής εκστρατείας. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, θα χρειαστούν χρόνια για να «εκτεθεί» το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, η απαιτούμενη επένδυση θα οδηγήσει σε φορτία λανθασμένων κεφαλαίων. Ακόμη και τα χρήματα που ξοδεύονται με σύνεση θα συμπιέσουν την κερδοφορία για μεγάλες περιόδους. Μικρές τροποποιήσεις στις προβλέψεις ζήτησης μπορούν επίσης να έχουν τεράστια αποτελέσματα στις αποτιμήσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων. Έως και τα τρία τέταρτα οποιουδήποτε υπολογισμού προεξοφλημένων ταμειακών ροών προέρχονται από τη μακροπρόθεσμη «τελική αξία». Έως ότου η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη γίνει χρήσιμη, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μαθαίνουν οικονομικά μαθήματα με τον δύσκολο τρόπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners