Η Microsoft θα πρέπει να πληρώσει την εταιρεία IPA Technologies το ποσό των 242 εκατομμυρίων δολαρίων για χρήση αδειών ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ντέλαγουερ. Σύμφωνα με το δικαστήριο η Microsoft χρησιμοποίησε παρανόμως τεχνολογίες της IPA στην ψηφιακή βοηθό Cortana που έχει αναπτύξει και διαθέτει στην αγορά.

Στη δίκη διάρκειας μίας εβδομάδας το δικαστήριο συμφώνησε με την IPA ότι η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής που χρησιμοποίησε η Microsoft στην Cortana παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα της IPA σχετικά με λογισμικό επικοινωνίας υπολογιστών.

Το 75% των υπαλλήλων γραφείου χρησιμοποιούν ήδη AI στην εργασία τους

H IPA είναι θυγατρική της Wi-LAN, εταιρείας διαχείρισης αδειών ευρεσιτεχνίας, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην καναδική εταιρεία τεχνολογίας Quarterhill και δύο επενδυτικές φίρμες. Η IPA αγόρασε την επίμαχη άδεια ευρεσιτεχνίας, μαζί με άλλες τεχνολογίες, από τη Siri Inc της SRI International, την οποία απέκτησε η Apple το 2010 και της οποίας την τεχνολογία χρησιμοποίησε στον εικονικό της βοηθό Siri.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Microsoft δεν παραβίασε ποτέ τις άδειες ευρεσιτεχνίας της IPA και θα ασκήσει έφεση», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft στο Reuters. Οι εκπρόσωποι της  IPA και της Wi-LAN δεν σχολίασαν την ετυμηγορία.

Η IPA είχε καταθέσει τη σχετική μήνυση το 2018, κατηγορώντας τη Microsoft για παραβίαση αδειών ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με προσωπικούς ψηφιακούς βοηθούς και φωνητική διαχείριση δεδομένων.

Η υπόθεση περιορίστηκε αργότερα μόνο σε μία άδεια ευρεσιτεχνίας της IPA. Η Microsoft υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και ότι η επίμαχη άδεια ευρεσιτεχνίας είναι άκυρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η IPA έχει επίσης μηνύσει την Google και την Amazon για χρήση τεχνολογιών της των οποίων κατέχει τις πατέντες. Η Amazon κέρδισε τη μήνυση της IPA το 2021 και η υπόθεση της Google είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία