Η Microsoft έχει αναπτύξει ένα μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης εκτός σύνδεσης, σχεδιασμένο ειδικά για να χειρίζεται άκρως απόρρητες πληροφορίες για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό το σύστημα, που βασίζεται στο GPT-4, είναι απομονωμένο από το διαδίκτυο και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω δικτύου αποκλειστικά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το 75% των υπαλλήλων γραφείου χρησιμοποιούν ήδη AI στην εργασία τους

Ο Γουίλιαμ Τσάπελ, επικεφαλής τεχνολογίας της Microsoft για στρατηγικές αποστολές και τεχνολογία, δήλωσε στο Bloomberg ότι, θεωρητικά, περίπου 10.000 άτομα θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο εν λόγω σύστημα.

Αν και οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι πρόθυμες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πιθανή ακούσια διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών, καθώς αυτά τα συστήματα βασίζονται συνήθως σε υπηρεσίες στο υπολογιστικό νέφος (cloud) για την επεξεργασία δεδομένων.

Ωστόσο, η Microsoft ισχυρίζεται ότι το μοντέλο που δημιούργησε για την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «καθαρό», που σημαίνει ότι μπορεί να διαβάζει αρχεία χωρίς να μαθαίνει από αυτά, αποτρέποντας την ενσωμάτωση μυστικών πληροφοριών στην πλατφόρμα. Το Bloomberg σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας λειτουργεί εντελώς εκτός σύνδεσης.

Ο αμερικανικός στρατός δοκιμάζει οπλισμένα ρομπότ… σκυλιά

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών (MARSOC) δοκιμάζει ρομποτικά σκυλιά που μπορούν να οπλιστούν με συστήματα όπλων και με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το The War Zone, ο κατασκευαστής του συστήματος πυροβόλων τεχνητής νοημοσύνης, Onyx Industries, επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους σε ένα αμυντικό συνέδριο αυτήν την εβδομάδα ότι δύο από τα ρομπότ σκυλιά της MARSOC, που αναπτύχθηκαν από την Ghost Robotics, είναι εξοπλισμένα με τα οπλικά της συστήματα.

Σε δήλωση στο The War Zone, η MARSOC διευκρίνισε ότι τα σκυλιά-ρομπότ είναι «υπό αξιολόγηση» και δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στο πεδίο. Σημειώθηκε επίσης ότι τα όπλα είναι μόνο μια πιθανή εφαρμογή της τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση και αναγνώριση.

Η MARSOC τόνισε ότι συμμορφώνεται πλήρως με τις πολιτικές του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για τα αυτόνομα όπλα. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχει δοκιμάσει στο παρελθόν ρομποτικά σκυλιά οπλισμένα με εκτοξευτές πυραύλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη