Λίγα άτομα έχουν επηρεάσει την ιστορία της Βρετανίας και την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα όσο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι πολιτικοί και οι ωρολογοποιοί  δεν έχουν πολλά κοινά. Αλλά ένα ρολόι που θα βγει σε δημοπρασία αργότερα αυτόν τον μήνα μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Ένα ρολόι τσέπης που δόθηκε στον Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1905 μπορεί να πουληθεί για περισσότερα από 37.000 δολάρια όταν βγει στο σφυρί από την Dawsons στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου. Το ρολόι δόθηκε στον πιο διάσημο πρωθυπουργό της Βρετανίας από τον Χέρμπερτ Χένρι Άσκουιθ, ο οποίος μετά έγινε ο πρώτος Φιλελεύθερος πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν ένα δείγμα εκτίμησης για τον Τσόρτσιλ, τότε Συντηρητικό, που άλλαξε πολιτική πλεύση και στήριξε τους Φιλελεύθερους.

Πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,84 εκατ. δολαρίων πίνακας του Τσόρτσιλ που είχε δωρίσει στον Ωνάση

«Υπάρχουν ορισμένες στιγμές στη ζωή που αισθάνεσαι αληθινά συνδεδεμένος με την ιστορία και ότι έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις στο παρελθόν του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά. Ήταν ένα προνόμιο», δήλωσε στο Robb Report ο Έντουαρντ Λάνγκμιντ, ειδικός ρολογιών στο Dawsons. «Το να κρατάς ένα ρολόι τσέπης Minute με τα ρουλεμάν Armorial του σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, που πιστεύεται ότι είναι δώρο από έναν άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον Χένρι Άσκουιθ το 1905, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σουρεαλιστικό».

Ρολόι τσέπης κυνηγού

Το ρολόι είναι γνωστό ως ρολόι τσέπης “full hunter”, του οποίου το όνομα προέρχεται από τους κυνηγούς αλεπούδων που βρήκαν χρήσιμο να μπορούν να ανοίγουν το ρολόι τους με το ένα χέρι κρατώντας τα ηνία του αλόγου με το άλλο. Μερικές φορές αυτές οι θήκες με αρθρωτά καλύμματα ονομάζονται “θήκες κυνηγού”, ακόμη και στα σύγχρονα ρολόγια χειρός.

Το μπροστινό μέρος του εξωφύλλου της θήκης από χρυσό 18 καρατίων είναι χαραγμένο με το οικόσημο του Τσόρτσιλ, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει η επιγραφή «To Winston with gratitude H. H. Asquith Xmas 1905». Άλλες προδιαγραφές περιλαμβάνουν μια μηχανισμό κουρδίσματος, επαναλήπτη λεπτών, ένα λευκό καντράν από σμάλτο και χρυσούς κεντρικούς δείκτες με μπλε δείκτη δευτερολέπτων που περιστρέφεται στον υποεπιλογέα στις 6 η ώρα.

Το ρολόι τσέπης εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 20.000 -30.000 λίρες ($24.992 έως 37.488 ), αγοράστηκε αρχικά από τον Άσκουιθ από τον γνωστό ωρολογοποιό Σερ Τζον Μπένετ. Ενώ στη συνέχεια δόθηκε στον Τσόρτσιλ, τελικά έγινε ιδιοκτησία της οικογένειας Κόουλ: η Νάνσυ Χέντερσον Κόουλ, η κόμισσα του Ένισκιλεν, το χάρισε στον σύζυγό της, Ντέιβιντ Κόουλ, τον κόμη του Ένισκιλεν, στα 65α γενέθλιά του. Από τότε έχει περάσει μέσω της οικογένειας Κόουλ στον σημερινό ιδιοκτήτη του, ο οποίος αποφάσισε να φέρει το ρολόι σε δημοπρασία.

Με ένα παρασκήνιο που παραπέμπει στις σημαντικές πολιτικές συνεισφορές του Τσόρτσιλ, το ρολόι τσέπης είναι μια σπάνια ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μικρό κομμάτι της βρετανικής ιστορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή