Η επιθετική πρόταση εξαγοράς της Sababell από την BBVA προκαλεί τριγμούς τόσο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όσο και στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας με προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι την… απόσχιση της Καταλονίας. Εξάλλου η Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη σε επιθετικές εξαγορές…

Και σίγουρα ο διευθύνων σύμβουλος της Sabadell, Cesar Gonzalez-Bueno,  δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτή όταν βρέθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο, για να περιγράψει σε αναλυτές το success story της τράπεζάς του.

Η αιφνιδιαστική κίνηση – η πρώτη εχθρική προσφορά εξαγοράς τραπεζών στην Ισπανία από τη δεκαετία του 1980 – φέρνει αντιμέτωπα τα ίδια στελέχη που προσπάθησαν και απέτυχαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας το 2020.

Δεν εγκαταλείπει η BBVA: Επιθετική προσφορά απευθείας στους μετόχους της Sababell

Αφού έκανε μια νέα προσέγγιση στα τέλη του περασμένου μήνα, ο πρόεδρος της BBVA Κάρλος Τόρες, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας εξαγοράς το 2020, έστειλε στον ομόλογό του στη Sabadell, Josep Oliu, ένα email με ημερομηνία 5 Μαΐου, γράφοντάς του ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση της προσφοράς.

Η Sabadell τότε δημοσίευσε την αποστολή αφότου το διοικητικό συμβούλιο της είχε απορρίψει τη συμφωνία, αφήνοντας τους αναλυτές να σκέφτονται για την BBVA και την επόμενη κίνηση του Torres. Τρεις τραπεζίτες στη Μαδρίτη, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί και με τους δύο δανειστές και μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν «έκπληκτοι» από το πόσο επιθετικά εξελίχθηκε η κατάσταση τόσο σύντομα.

«Το να είσαι εχθρικός σε μια εγχώρια συναλλαγή (χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) είναι εξαιρετικά σπάνιο», ανέφερε σε σημείωμα η συμβουλευτική εταιρεία MKP Advisors με έδρα το Λονδίνο.

FILE PHOTO: Sabadell bank’s logo is seen at an ATM machine outside an office in Barcelona, Spain, September 7, 2021. REUTERS/Albert Gea/File Photo

Στην αντεπίθεση

Περνώντας στην αντεπίθεση η Sababell ανέφερε ότι εχθρική προσφορά από την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA παραβιάζει το νόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ισπανικής ρυθμιστικής αρχής κινητών αξιών CNMV, η Sababell  τονίζει ότι τα έγγραφα που έδωσε η BBVA ως μέρος της προσφοράς της την Πέμπτη «παραβιάζουν» έναν κανόνα που διέπει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να κάνουν τέτοιες προσεγγίσεις.

Τα έγγραφα και μια συνάντηση επενδυτών που διοργάνωσε η BBVA «παρουσιάζουν ελλιπείς πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την αγορά», τονίζεται στην ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν το νέο επεισόδιο στην κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ των δύο ισπανικών τραπεζών, στον απόηχο της απόφασης της BBVA να καταθέσει εχθρική προσφορά εξαγοράς.

Σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κίνηση BBVA απευθύνθηκε την Πέμπτη στους μετόχους της Sabadell σε μία προσφορά που αποτιμά την τράπεζες σε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσφέρει μία νεοεκδοθείσα μετοχή BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, που ισοδυναμεί με premium περίπου 18% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης.

«Δεν περιμέναμε ότι η τράπεζα θα γίνει εχθρική με όρους που έχουν ήδη απορριφθεί στο παρελθόν από το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell και οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές», σχολιάζει ο αναλυτής της Deutsche Bank Alfredo. «Επιπλέον, η σταθεροποίηση στη σχέση ανταλλαγής σημαίνει ότι η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από την απόδοση της τιμής της μετοχής της BBVA, η οποία έχει πληγεί σημαντικά μέχρι στιγμής».

Η κίνηση δημιουργεί μια μάχη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια χώρα όπου υπήρξαν μόνο λίγες εχθρικές προσφορές κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Η αρχική προσφορά, που έγινε την περασμένη εβδομάδα , αποτίμησε τη Sabadell στα 12 δισ. ευρώ, αλλά η τιμή αυτή έκτοτε μειώθηκε καθώς οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν.

Η αντίδραση της Μαδρίτης

Η ανακοίνωση της BBVA προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αντιτάσσεται αντιτάχθηκε στην εχθρική εξαγορά επειδή θα είχε δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας. Ο Carles Puigdemont του αυτονομιστικού κόμματος Junts, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Καταλονίας – της πλούσιας περιοχής της Ισπανίας την οποία η Sabadell αποκαλεί σπίτι της από το 1881 – είπε ότι η εξαγορά πρέπει να σταματήσει.

Με το βλέμμα στις κάλπες

Η εξέλιξη αυτή βαρύνει επίσης τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Καταλονία

«Έχουμε εκλογές την Κυριακή και επικρατεί η αίσθηση ότι η πολιτική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την αξία αυτής της συμφωνίας», ανέφερε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ένθερμος κήρυκας μίας ανεξάρτητης Καταλονίας που βάζει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος της περιοχής και έχει κάνει «σημαία» τις επιπτώσεις της επιθετικής προσέγγισης της BBVA στο τραπεζικό σύστημα.

Όταν ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να σχηματίσει την πρώτη του κυβέρνηση το 2018 με την υποστήριξη αυτονομιστικών κομμάτων, ο δρόμος του προς την εξουσία πέρασε από την Καταλονία. Τώρα, η περιοχή που παλεύει για την αυτονομία της «μπαίνει ξανά στο δρόμο του» και απειλεί την πολιτική του επιβίωση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του, των Σοσιαλιστών, θα κερδίσει την πρώτη θέση, ωστόσο η αυτοδυναμία φαντάζει δύσκολη .

Η εκλογική διαδικασία αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία και για τον ίδιο τον Σάντσεθ : ο εύθραυστος εθνικός συνασπισμός του βασίζεται στην υποστήριξη και των δύο κύριων καταλανικών αυτονομιστικών ομάδων. Και αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίσει την πρώτη θέση, θα μπορούσε να μπει στην περιφερειακή κυβέρνηση με μία από αυτές τις ομάδες και η άλλη τότε θα είχε ελάχιστα κίνητρα να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

Ο Πουτζδεμόν του αυτονομιστικού κόμματος Junts που διεκδικεί ξανά την προεδρία της Καταλονίας – είχε διατελέσει πρόεδρος και το 2017 κατά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της περιοχής – είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη συμφωνία, καθώς, όπως υποστηρίζει, ενέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης του καταλανικού τραπεζικού συστήματος σε βάρος των καταναλωτών της περιοχής. Ο ίδιος επικαλείται τις ανησυχίες που εκδηλώνουν ήδη τα συνδικάτα ότι μία εν δυνάμει συμφωνία θα οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε κλείσιμο υποκαταστημάτων στην περιοχή της Καταλονίας, που είναι πολλά. Η Sabadell συνδέεται άμεσα με την περιοχή γιατί έχει τις ρίζες της στην καρδιά της Καταλονίας, αλλά το 2017 όταν έγινε η αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης μετέφερε, όπως και άλλες επιχειρήσεις, την έδρα της αλλού . «Εδώ και αρκετό καιρό, ακολουθείται μία στρατηγική πάταξης του καταλανικού τραπεζικού συστήματος και αυτό πλήττει τους καταναλωτές και την περιοχή», ανέφερε ο Πουτζδεμόν.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, η φορολογική έδρα της BBVA βρίσκεται στη βόρεια Χώρα των Βάσκων, όπου είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους στην Ισπανία, πράγμα που σημαίνει ότι έχει επίσης σημαντικές σχέσεις με την τοπική, εθνικιστική βασκική κυβέρνηση.

Η φιλοδοξία του Τόρες

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, καθώς οι μετοχές της BBVA υποχώρησαν 6%, ο Τόρες, πρώην συνεργάτης της McKinsey, φαινόταν ατάραχος. Εάν η εχθρική συμπεριφορά έπληξε τη φήμη της BBVA, τότε «ας είναι έτσι», τόνισε.

Ο Τόρες, 16χρονος βετεράνος του BBVA και πρόεδρος από το 2018, επιθυμεί διακαώς της Sababell από τότε που η απόπειρα του 2020 απέτυχε.

Ωστόσο, είχε αμφιβολίες ότι ο Oliu θα συμφωνούσε ποτέ να πουλήσει μια τράπεζα στην οποία ηγείται ο 75χρονος Καταλανός από το 1999.

Ο Τόρες είπε την Πέμπτη ότι είχε συναντηθεί με τον Όλιου στα μέσα Απριλίου και ετοιμαζόταν να αναφέρει λεπτομερώς τους προτεινόμενους όρους συγχώνευσης στις 30 Απριλίου προτού διαρρεύσει η είδηση ​​της εξαγοράς στα μέσα ενημέρωσης, διακόπτοντας τη συνάντηση.

Από τις συνομιλίες εξαγοράς του 2020, οι μετοχές της Sabadell έχουν πενταπλασιαστεί, ενώ της BBVA έχουν κερδίσει περισσότερο από 160%.

Οι αναλυτές είπαν ότι η ικανότητα της BBVA να προσφέρει περισσότερα και να εξακολουθήσει να εξοικονομεί επαρκή κόστος ήταν περιορισμένη.

Δυσκολίες

Η σύναψη ευρωπαϊκών τραπεζικών συμφωνιών δεν ήταν ποτέ εύκολη, με την πολιτική συχνά να εμποδίζει την πρόοδο, ακόμη και όταν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ενθαρρύνει μεγαλύτερη ενοποίηση σε ολόκληρη την κατακερματισμένη βιομηχανία της Ευρώπης.

Όμως ο Τόρες φαίνεται πιο αποφασισμένος από ποτέ να αγοράσει της Sababell . «Αν μας άρεσε τότε, μας αρέσει ακόμα περισσότερο τώρα», είπε ο Τόρες στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Η πρόταση αφήνει τη Sabadell, η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια της Goldman Sachs και της Morgan Stanley ως συμβούλων, με περιορισμένες επιλογές.

Αναλυτές στο Berenberg δήλωσαν καθησυχασμένοι από τα σχόλια του Τόρες ότι δεν βλέπει εποπτικά εμπόδια στη συμφωνία και ότι η πολιτική αντιπολίτευση θα είναι βραχύβια.

«Ο Τόρες πιστεύει ότι η συναλλαγή δημιουργεί μια τράπεζα που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την κοινωνία και έχει νόημα και για την Ισπανία ως χώρα (έχοντας ισχυρότερες τράπεζες)», ανέφεραν.

Ο Τόρες και η ομάδα του θα επιδιώξουν τώρα να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, η οποία σύμφωνα με την τράπεζα μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες.

Μιλώντας στους Financial Times είπε ότι μετά την αρχική απόρριψη «θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει και αυτός θα ήταν, πιθανώς, ο πιο άνετος τρόπος για να προχωρήσουμε». Αλλά πρόσθεσε: «Δεν πληρώνομαι για να κάνω την άνετη διαδρομή. Ο ρόλος μου είναι να φροντίζω για την αξία των μετόχων μας».

Τονίζοντας ότι η προσφορά ήταν μια «ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου», ο Τόρες είπε ότι η απόκτηση της Sabadell θα είχε υψηλότερες αποδόσεις από μια άλλη επαναγορά μετοχών.

Ο νομάς που κυριαρχεί στις τράπεζες

Γιος γονέων από τη Γαλικία στη βορειοδυτική Ισπανία, ο Τόρες είχε μια νομαδική παιδική ηλικία καθώς η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα και η οικογένεια μετακόμιζε όπου πήγαινε για δουλειές ο πατέρας του ως φορολογικός επιθεωρητής, χρηματιστής και συμβολαιογράφος. Μετακόμισε στη Βοστώνη για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και στη συνέχεια επιχειρηματική δραστηριότητα στο MIT, πριν περάσει πάνω από μια δεκαετία στην McKinsey.

Στη συνέχεια πήγε στον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Endesa.

Σε συνέντευξή του στο IE University νωρίτερα αυτό το έτος, είπε ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν η ικανότητα να παραμένει ήρεμος ακόμα και όταν άλλοι χάνουν το μυαλό τους. Είπε ότι συχνά συμβουλεύει τους ανθρώπους να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους ρωτώντας: ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;

Αυτή την εβδομάδα ο Torres είπε: «Ακόμα και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι κάτι με το οποίο μπορείτε πάντα να ζήσετε . Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι κινδυνεύει η δουλειά του, είπε: «καθόλου».

«Δεν πρέπει να μετανιώνουμε που το επιχειρήσαμε αυτό ακόμα κι αν αποτύχει. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την παρουσίαση μιας προσφοράς στους μετόχους».

Ο Τόρες αποκάλυψε σε αναλυτές ότι η BBVA είχε ήδη λάβει θετική απάντηση από ορισμένους μετόχους της Sabadell.

«Λάβαμε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και επικοινωνία από τους μετόχους της Sabadell, μερικοί από τους οποίους είναι αρκετά σημαντικοί στο [κεφάλαιό τους] με θετική γνώμη για τη συναλλαγή», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή