‘Αλλους 100 υπαλλήλους σχεδιάζει να προσθέσει η Morgan Stanley σε μια ερευνητική ομάδα στο κέντρο της στο Παρίσι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομιας Μπορούνο Λε Μερ  ανακοινώνοντας  νέες ξένες επενδύσεις στη Γαλλία.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει δεκάδες διεθνείς διευθύνοντες συμβούλους και στελεχη επιχειρήσεων, στο Château de Versailles τη Δευτέρα για τη σύνοδο κορυφής «Choose France» – «Επιλέξτε τη Γαλλία».

Goldman Sachs: Φεύγει από το Λονδίνο – Στο Παρίσι το ευρωπαϊκό στρατηγείο της

Η εμβληματική εκδήλωση αποτελεί μέρος της ώθησης της κυβέρνησης του Μακρόν να εκβιομηχανίσει εκ νέου τη χώρα και να την καταστήσει οικονομικό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Η Morgan Stanley θα ανοίξει το νέα ευρωπαϊκό campus της στη γαλλική πρωτεύουσα, ενα παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο, δήλωσε ο Λε Μερ  . Η αμερικανική τράπεζα αύξησε ήδη το προσωπικό της στο Παρίσι σε περίπου 400 άτομα από 150 από το 2021.

Η πρώτη τράπεζα του Abu Dhabi και η Zenith Bank της Νιγηρίας πρόκειται επίσης να ανοίξουν γραφεία στο Παρίσι, πρόσθεσε ο υπουργός. Αυτές οι δραστηριότητες θα βοηθήσουν τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν στον Κόλπο και στην αγγλόφωνη Αφρική και θα δείξουν ότι το Παρίσι γίνεται βασικός τόπος για παίκτες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Λε Μερ .

Άλλες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν απο το Γάλλο υπουργό Οικονομικών περιλαμβάνουν δύο εργοστάσια που θα βοηθήσουν να γίνει η Γαλλία ηγέτης της «βιομηχανίας απανθρακοποιημένης». Η ελβετική KL1 πρόκειται να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσιο διύλισης νικελίου με 200 υπαλλήλους στο Blanquefort, κοντά στο Μπορντό. Το νικέλιο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η γερμανική start-up Lilium θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο 400 εκατομμυρίων ευρώ που συναρμολογεί jet κάθετης απογείωσης στη νοτιοδυτική Γαλλία, δημιουργώντας έως και 850 θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Λε Μερ.

Περισσότερα έργα αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Μακρόν τη Δευτέρα. Το 2023, περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ξένες επενδύσεις ανακοινώθηκαν στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής Choose France.

Περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ έργων που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αποκαλυφθούν, ανέφερε η γαλλική οικονομική εφημερίδα «les Echos την Πέμπτη, με νέα κέντρα δεδομένων που θα κατασκευαστούν από την Amazon, την KDDI και την Equinix.

Το Brexit φέρνει εταιρείες στο Παρίσι

Το Παρίσι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, προσελκύοντας τράπεζες και hedge funds που αναζήτησαν θέση στην ΕΕ μετά το Brexit. Η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου το 2016 για αποχώρηση από την ΕΕ ανάγκασε τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street να προσαρμόσουν τις εργασίες τους για να διασφαλίσουν ότι διαπραγματεύονταν ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία – από κρατικά ομόλογα έως προϊόντα επιτοκίου έως μετοχές – στις 27 χώρες που παραμένουν στο μπλοκ.

Η Γαλλία επικρίνεται συχνά για τους αυστηρούς εργατικούς νόμους, τους κανονισμούς και την πολιτική πίεση στις εταιρείες και εργάζεται πάνω σε ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσει την ελκυστικότητα του Παρισιού ως ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κέντρου. Αυτές οι κινήσεις ώθησαν πρόσθετες εταιρείες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καναδά και την Αυστραλία να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησης επιχειρήσεων στο Παρίσι.

Ο Μπρούνο Λε Μερ τη Δευτέρα θα παραθέσει γεύμα σε κορυφαίους τραπεζίτες και μεταξύ αυτών είναι καλεσμένοι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ο συνιδρυτής της KKR, Henry Kravis, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon και ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή