Τη Δευτέρα ξεκινά η πολύκροτη δίκη για δωροδοκία και διαφθορά για τον Δημοκρατικό γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσεϊ και σύμμαχο της Ελλάδας, Μπομπ Μενέντεζ. Πρόκειται για τη δεύτερη ξεχωριστή δίκη σε επτά χρόνια με αντίστοιχες κατηγορίες.

Πρωταγωνιστές στην περίπλοκη ιστορία είναι πολλαπλές ράβδοι χρυσού, φάκελοι με μετρητά, μια Mercedes και πολλά άλλα που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ισχυρός πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η νέα του σύζυγος απέκτησαν με αντάλλαγμα να βοηθήσουν ένα μονοπώλιο κρέατος χαλάλ, να παράσχουν χάρες σε ανθρώπους από την Αίγυπτο και το Κατάρ και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν μια εισαγγελική έρευνα στο Νιου Τζέρσεϊ

Ξεκινά η δίκη του «εγκέφαλου» της Archegos – Το ερώτημα που θα κρίνει το αποτέλεσμα

Ο Μενέντεζ, ο οποίος έχει προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή, δήλωσε αθώος και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Μιλώντας πρόσφατα στο CNN δήλωσε πως «ανυπομονεί» να αποδείξει την αθωότητά του.

Αθώα δήλωσε και η σύζυγός του Ναντίν που επίσης κατονομάζεται ως κατηγορούμενη και με την οποία ο Μενέντεζ παντρεύτηκε κατά τη διάρκεια του φερόμενου σχεδίου δωροδοκίας. Κατηγορούμενοι είναι και δύο επιχειρηματίες, ο Βαέλ Χάνα και ο Φρεντ Ντάιμπες, οι οποίοι έχουν δεσμούς με την Αίγυπτο και το Κατάρ, αντίστοιχα. Ο επιχειρηματίας Χοσέ Ουρίμπε από το Νιου Τζέρσεϊ, έχει δηλώσει ένοχος και έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς.

Μπάρες χρυσού, φάκελοι με μετρητά και μία Μερσεντές

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι Χάνα και Ντάιμπες έδωσαν στον Menendez και στη σύζυγό του ράβδους χρυσού, οι οποίες κατασχέθηκαν από το FBI από την κατοικία του Μενέντεζ, αναφέρει το CNN. Αφού επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Αίγυπτο και τον παρέλαβε ο οδηγός του Ντάιμπες για να τον γυρίσει σπίτι από το αεροδρόμιο, οι εισαγγελείς λένε ότι ο Μενέντεζ έψαξε στο διαδίκτυο για την τιμή μιας ράβδου χρυσού.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει φωτογραφίες με σωρούς μετρητών δίπλα σε φακέλους που είναι απλωμένοι σε σακάκια στα οποία είναι κεντημένο το όνομα του γερουσιαστή. Υπάρχουν σωροί από χαρτονομίσματα των 20 και 50 δολαρίων σε μια φωτογραφία και χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων σε μια άλλη φωτογραφία. Βρέθηκαν επίσης μετρητά σε ντουλάπες, ένα χρηματοκιβώτιο και τη θυρίδα ασφαλείας της συζύγου του. Ορισμένοι από τους φακέλους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έφεραν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA που ανήκαν στον Ντάιμπες ή τον οδηγό του. Συνολικά βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια στο σπίτι και περισσότερα από 70.000 δολάρια στη θυρίδα ασφαλείας σε μετρητά.

Το όχημα του 2019, το οποίο οι εισαγγελείς αποτιμούν σε περισσότερα από 60.000 δολάρια, ήταν σταθμευμένο στο δρομάκι του σπιτιού του Μενέντεζ όταν έγινε η έφοδος. Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Nadine Menendez έλαβε 15.000 δολάρια σε μετρητά από τον Ουρίμπε σε ένα πάρκινγκ την ημέρα πριν παραλάβει το όχημα και έβαλε 15.000 δολάρια ως προκαταβολή. Ο Ουρίμπε φέρεται στη συνέχεια να έκρυψε τις μηνιαίες πληρωμές χρηματοδότησης για το όχημα.

Μετά την έφοδο, η σύζυγος του Μενέντεζ θα έγραφε στον Ουρίμπε μια επιταγή 21.000 δολαρίων, η οποία σύμφωνα με τους εισαγγελείς ήταν μια προσπάθεια να κάνει το δώρο να μοιάζει με δάνειο. Η Ναντίν Μενέντεζ χρειαζόταν ένα νέο αυτοκίνητο καθώς τον Δεκέμβριο του 2018 χτύπησε και σκότωσε έναν πεζό στην Μπογκοτά του Νιου Τζέρσεϊ. Για το περιστατικό κατατέθηκε αναφορά στην αστυνομία, αλλά δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται ακόμη έπιπλα, πληρωμές δανείων, ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, χαλιά και εισιτήρια Formula 1.

Ο Μενέντεζ είχε αθωωθεί από αντίστοιχες κατηγορίες στο παρελθόν

Ο Μενέντεζ έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ομοσπονδιακών εισαγγελέων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τελικά να μην ασκήσει εκ νέου δίωξη κατά του Μενέντεζ το 2018, αφού προηγούμενο σώμα ενόρκων κατέληξε σε αδιέξοδο σχετικά με το αν δέχθηκε ταξίδια και δώρα από έναν φίλο του, έναν οφθαλμίατρο ονόματι Σάλομον Μέλγκεν.

Ο Μέλγκεν πήγε στη φυλακή για ένα σχέδιο απάτης που αφορούσε το Medicare, αλλά η ποινή αυτή μειώθηκε από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από πιέσεις του Μενέντεζ για λογαριασμό του Μέλγκεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος