
Εν όψει της αυριανής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ο επί κεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έδωσε το πρώτο στίγμα από πλευράς της Άγκυρας για το προς τα πού θα κινηθεί η αυριανή συνάντηση Ερντογάν–Μητσοτάκη.
Μιλώντας στο Τουρκο-Eλληνικό Φόρουμ της Ακαδημίας Μέσων Ενημέρωσης που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο Αλτούν τόνισε ότι η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία που «θα ενδυναμώσει τη φιλία μας με την Ελλάδα». Βιώνουμε μια παγκόσμια αβεβαιότητα, όπου η ειρήνη και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστες.
Φραγκογιάννης στο in: Ελλάδα και Τουρκία χτίζουμε πάνω σε όσα μας ενώνουν
Και περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, θα πρέπει να επιλύουν τα δικά τους προβλήματα στο πλαίσιο της αμοιβαίας κατανόησης και των εθνικών τους συμφερόντων χωρίς την ανάγκη καθοδήγησης, κηδεμονίας και πίεσης από τρίτους,» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη πρόοδο»
Σήμερα, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στην αυριανή επίσκεψη Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι η επίσκεψή «θα είναι μια ευκαιρία για να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για βελτίωση τους».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι είναι σύνθετες και γεμάτες ιστορία και συναισθήματα. «Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ», σημείωσε. Για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανοικτά ότι είναι πολύ απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών αλλά και για την προηγούμενη για την Αγία Σοφία. «Αυτές οι αποφάσεις είναι αντίθετες με τον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων και τις κοινές μας προσπάθειες για μια αμοιβαία αντίληψη».
Τουρκικά μέσα επεσήμαναν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε πίσω στις πιέσεις της αντιπολίτευσης να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Άγκυρα επιλέγοντας τη θετική προσέγγιση. Η Χουριέτ στο πρωτοσέλιδό της δημοσιεύει φωτογραφία των δύο ηγετών να ανταλλάσσουν θερμή χειραψία με τον τίτλο «Γείτονα, να μείνουμε έτσι για πάντα», ενώ στο κείμενο αναφέρει ότι κατά την αυριανή συνάντηση το κύριο βάρος θα βρίσκεται στη θετική ατζέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μείνει στην Τουρκία μόνο 5 ώρες, όμως «παρά τις πολλές διαφορές, φαίνεται ότι θα είναι μια συνάντηση με θετικά μηνύματα και από τις δυο πλευρές».
Πηγή: DW


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων