Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν επιβάτες με διαφημίσεις που μιλούν για «πτήσεις χωρίς ενοχές και χαμηλές εκπομπές άνθρακα», αλλά αυτό συναντά τις  αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .

«Νομίζω ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι λίγο πολύ χαριτωμένες εδώ», είπε ο Αντριου Τσάρλτον (Andrew Charlton), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Aviation Advocacy, σημειώνοντας ότι οι πράσινοι ισχυρισμοί που κάνουν πολλοί αερομεταφορείς μπορεί να είναι υπερβολικοί, αναφέρει το POLITICO.

Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών

Είκοσι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται τώρα υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραπλανητικές διαφημισεις. Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν τη δράση στις 30 Απριλίου, μετά από προειδοποίηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) τον Ιούνιο.

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν 30 ημέρες για να διορθώσουν τυχόν παραπλανητικούς ισχυρισμούς και η «σύγκρουση» έχει τις ρίζες της στην πολιτική για το κλίμα που επιβάλλει η ΕΕ στον τομέα των αερομεταφορών.

Η ακριβή πράσινη λύση

Μέχρι το 2025, το 2 τοις εκατό των αεροσκαφών που τροφοδοτούν με καύσιμο στην ΕΕ πρέπει να είναι πράσινο, αυξάνοντας στο 5 τοις εκατό το 2030 και στη συνέχεια να αυξάνεται κάθε πέντε χρόνια ώστε να φτάσει στο 70 τοις εκατό το 2050. Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν επί του παρόντος μόνο μια μικρή ποσότητα SAF, που είναι πολύ πιο ακριβό από την κηροζίνη.

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν την πράσινη πρόοδο που σημειώνουν.

Οι «Πράσινοι ναύλοι» της Lufthansa υπόσχονται στους καταναλωτές – απλώς «επιλέγοντας έναν από τους ναύλους Economy Green και Business Green» – να μειώσουν το 20% των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με μεμονωμένες πτήσεις μέσω της χρήσης SAF.

Η KLM είπε στους καταναλωτές ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα χάρη στο SAF και ένα «πρόγραμμα αναδάσωσης». Ο όμιλος Air France-KLM επιβεβαίωσε επίσης ότι οι αεροπορικές του εταιρείες Air France, KLM και Transavia Netherlands είχαν λάβει την ειδοποίηση της Επιτροπής για εικαζόμενη πράσινη πλύση.

Η Ryanair, η οποία την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει επίσης έλεγχο από την ΕΕ, είπε ότι είναι «μια από τις πιο πράσινες και καθαρές αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, κάτι που ισχύει στατιστικά», επειδή η αεροπορική εταιρεία πετά με υψηλούς συντελεστές φορτίου και χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά αποδοτικά αεροσκάφη, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Group ο Μάϊκλ Ο Λίρι (Michael O’Leary)  σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green