Η Alibaba αξιοποιεί την τεράστια υποδομή υπολογιστών νέφους (cloud) για να γίνει κορυφαίος επενδυτής στις νεοφυείς εταιρείες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, προσφέροντάς τους πιστώσεις για τη χρήση των σπάνιων πόρων δικτύου που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων αντί για τη συμβατική χρηματοδότηση με μετρητά και με αντάλλαγμα μετοχές.

Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία της επένδυσης της Microsoft στον ηγέτη των ΗΠΑ, OpenAI, αναλαμβάνοντας μερίδια σε εξέχουσες νεοφυείς εταιρείες Moonshot, Zhipu, MiniMax και 01.ai. Όλοι έχουν αναπτύξει τοπικές εκδόσεις εφαρμογών στις ΗΠΑ, όπως το ChatGPT του OpenAI και το avatar chatbot του Character.ai.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Microsoft αναπτύσσει Generative AI για… κατασκόπους

Σε ένα παράδειγμα, η Alibaba ηγήθηκε ενός κύκλου συγκέντρωσης κεφαλαίων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Moonshot AI που αποτίμησε την εκκίνηση σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο.

Έδωσε 800 εκατομμύρια δολάρια στον προγραμματιστή του ταχέως αναπτυσσόμενου chatbot Kimi AI, με λίγο λιγότερο από τα μισά να προέρχονται με τη μορφή πιστώσεων υπολογιστικού νέφους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία, αναφέρουν οι FT.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba, Εντι Γου (Eddie Yongming Wu), επέβλεψε προσωπικά τις επενδύσεις στις τέσσερις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να επανεφεύρει τον εαυτό της ως καινοτόμο τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλαγή σχεδίων

Η υπερβολή των επενδύσεων έρχεται σε μια κομβική στιγμή για την Alibaba. Προσπαθεί να χαράξει ένα νέο μονοπάτι καθώς παλεύει με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την ByteDance και την PDD Holdings στην βασική της αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και μετά τη χαοτική χαλάρωση του φιλόδοξου σχεδίου αναδιάρθρωσης, βάσει του οποίου η επιχείρησή της στο cloud υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε μια αρχική δημόσια προσφορά.

Η Alibaba ακύρωσε αυτό το σχέδιο τον Νοέμβριο, επικαλούμενη τον αντίκτυπο των περιορισμών των αμερικανικών τσιπ. Στη συνέχεια, ο Wu ανέλαβε τον άμεσο έλεγχο της επιχείρησης cloud, δεσμευόμενος να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη και να θέσει την επιχείρηση στο επίκεντρο της στρατηγικής του για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο βραχίονας cloud είχε κατά μέσο όρο μονοψήφια τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2022, μετά την καταστολή των μεγάλων εταιρειών Διαδικτύου από το Πεκίνο. Η κερδοφορία του έχει μείνει πολύ πίσω από αυτή των αντιπάλων των ΗΠΑ όπως η AWS.

Ο Charlie Dai, αντιπρόεδρος και κύριος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων τεχνολογίας Forrester, είπε ότι η Alibaba «διευκόλυνε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις προσφέροντας μια δημόσια πλατφόρμα cloud με ολοκληρωμένες δυνατότητες που ενισχύονται από το ευρύ οικοσύστημά της για τα μοντέλα ανοιχτού κώδικα» ενώ παράγει νέα έσοδα για επιχειρήσεις cloud παρέχοντας υπολογιστικούς πόρους για την εκπαίδευση των μοντέλων τους.

Το μοντέλο της Alibaba

Η δομή της επένδυσης της Alibaba στο Moonshot απηχεί εκείνες της Microsoft και της Amazon, βάσει των οποίων τα μετρητά μεταφέρονται σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης με τη συμφωνία ότι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για την εκπαίδευση και την εκτέλεση μοντέλων σε διακομιστές Azure και AWS, αντίστοιχα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ένα άτομο, η διαφορά με την επένδυση της Alibaba είναι ότι τα χρήματα δεν μεταφέρονται ποτέ στις κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις. Αντίθετα, διατηρείται σε έναν μεσεγγυητικό λογαριασμό που η εταιρεία μπορεί να μετρήσει ως εισερχόμενα έσοδα.

Οι προσφορές Computing-for-Equity είναι πιο δελεαστικές στην Κίνα, όπου οι πόροι cloud είναι σπάνιοι λόγω των περιορισμών των ΗΠΑ στην εξαγωγή προηγμένων τσιπ. «Η παροχή υπολογιστών είναι στην πραγματικότητα πιο πολύτιμη από τα μετρητά», είπε ένας Κινέζος επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης.

«Με την έλλειψη ημιαγωγών, είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα σύμπλεγμα 10.000 GPU [επεξεργασίας], που διαθέτει η Alibaba».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Salesforce: Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πόσο εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι την AI για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους

Tο 80% των εργαζομένων θεωρεί πως το μέλλον είναι προσανατολισμένο στην AI, με ένα σημαντικό ποσοστό να εμπιστεύεται την αυτόνομη λειτουργία της, σύμφωνα με έρευνα της Salesforce