![Σαμ Άλτμαν: Στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για την τροφοδοσία της AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1.jpg)
Την Παρασκευή, η εταιρεία προηγμένης πυρηνικής σχάσης Oklo, της οποίας πρόεδρος είναι ο Σαμ Άλτμαν, άρχισε να διαπραγματεύεται την μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η εταιρεία, η οποία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα, εισήχθη στο χρηματιστήριο μέσω μιας εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού με την ονομασία AltC Acquisition Corp, που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Άλτμαν.
Ο «μίστερ ChatGPT» πειραματίζεται στον… επαναπρογραμματισμό του ανθρώπινου σώματος
Σύμφωνα με το CNBC, κάτω από το σύμβολο «OKLO», οι μετοχές διαπραγματεύονταν λίγο πάνω από τα 15 δολάρια το πρωί της Παρασκευής. Η Oklo επρόκειτο να λάβει περισσότερα από 306 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστα έσοδα μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Oklo βασίζεται στην εμπορευματοποίηση της πυρηνικής σχάσης, δηλαδή της αντίδρασης που τροφοδοτεί όλους τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Αντί για συμβατικούς αντιδραστήρες, η εταιρεία στοχεύει να χρησιμοποιήσει μίνι πυρηνικούς αντιδραστήρες που στεγάζονται σε δομές πλαισίου Α. Στόχος του είναι να πουλήσει την ενέργεια σε τελικούς χρήστες όπως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Η Oklo εργάζεται επί του παρόντος για την κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα μικρής κλίμακας στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θα μπορούσε τελικά να τροφοδοτήσει τους τύπους κέντρων δεδομένων που χρειάζονται η OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να τρέξουν τα μοντέλα και τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης τους.
Χέρι-χέρι AI και πυρηνική ενέργεια
Ο Άλτμαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, δήλωσε ότι βλέπει την πυρηνική ενέργεια ως έναν από τους καλύτερους τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα της αυξανόμενης ζήτησης για τεχνητή νοημοσύνη και ενέργεια που τροφοδοτεί την τεχνολογία, χωρίς να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς , και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έχουν επίσης επενδύσει σε πυρηνικούς σταθμούς τα τελευταία χρόνια.
«Δεν βλέπω τρόπο για να φτάσουμε εκεί χωρίς πυρηνικά», είχε δηλώσει ο Άλτμαν στο CNBC το 2023 . «Εννοώ, ίσως θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση. Αλλά από τη δική μου σκοπιά, νιώθω ότι αυτός είναι ο πιο πιθανός και ο καλύτερος τρόπος για να φτάσω εκεί».
Σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Oklo, Τζέικομπ ΝτεΒιτ, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει έσοδα και δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς προς το παρόν. Είπε ότι η εταιρεία στοχεύει το 2027 να διαθέτει το πρώτο της εργοστάσιο που θα είναι σε λειτουργία.
Η επιλογή SPAC
Η κίνηση, εκ μέρους της Oklo, της επιλογής SPAC (δηλαδή εταιρεία ειδικού σκοπού) χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη από αναλυτές. Οι λεγόμενες αντίστροφες συγχωνεύσεις έγιναν δημοφιλείς τις ημέρες χαμηλών επιτοκίων του 2020 και του 2021, όταν οι αποτιμήσεις της τεχνολογίας εκτοξεύονταν στα ύψη και οι επενδυτές αναζητούσαν ανάπτυξη έναντι κερδών. Αλλά η αγορά SPAC κατέρρευσε το 2022 παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων και δεν έχει ανακάμψει.
Οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, από την άλλη πλευρά, είναι τα νέα «αγαπημένα παιδιά» της Wall Street.
«Οι SPAC δεν είχαν ακριβώς τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε το να έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε εδώ είναι προφανώς συνάρτηση της δουλειάς που καταβάλαμε, αλλά και αυτού που χτίζουμε και επίσης το γεγονός ότι η αγορά βλέπει την ευκαιρία να διαμορφώνεται εδώ», δήλωσε ο ΝτεΒιτ, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 2013. «Πιστεύω ότι είναι πολλά υποσχόμενη κίνηση σε πολλαπλά μέτωπα για την ώθηση των πυρηνικών, της τεχνητής νοημοσύνης, του κέντρου δεδομένων, καθώς και το κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης».
Ρυθμιστικές αποτυχίες
Η εταιρεία έχει γνωρίσει και ρυθμιστικές αποτυχίες. Το 2022, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ (NRC) απέρριψε την αίτηση της Oklo για έναν αντιδραστήρα στο Αϊντάχο. Η εταιρεία εργάζεται σε μια νέα αίτηση, την οποία δεν σκοπεύει να υποβάλει στο NRC πριν από τις αρχές του επόμενου έτους, είπε ο ΝτεΒιτ, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της «δέσμευσης πριν από την εφαρμογή» με την επιτροπή.
Η εμπλοκή Άλτμαν με την Oklo
Ο Άλτμαν βρέθηκε στον δρόμο της Oklo ενώ ήταν πρόεδρος της θερμοκοιτίδας startup Y Combinator. Η Oklo μπήκε στο πρόγραμμα το 2014 μετά από συνάντηση μεταξύ του Άλτμαν και του ΝτεΒιτ. Το 2015, ο Άλτμαν επένδυσε στην εταιρεία και έγινε πρόεδρος.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη ενασχόληση του Άλτμαν με την πυρηνική ενέργεια ή άλλες υποδομές που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας.
Το 2021, ο Altman ηγήθηκε ενός γύρου χρηματοδότησης 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία καθαρής ενέργειας Helion, η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση της πυρηνικής σύντηξης. Η Helion ανέφερε σε ανάρτηση ιστολογίου εκείνη την εποχή ότι το κεφάλαιο που συγκέντρωνε θα κατευθυνόταν προς τη γεννήτρια επίδειξης ηλεκτρικής ενέργειας, την Polaris, «η οποία αναμένουμε να επιδείξει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από σύντηξη το 2024».
Ο αέναος αγώνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Τα τελευταία χρόνια, ο Άλτμαν έχει επίσης ρίξει χρήματα σε προσπάθειες και επενδύσεις για τσιπ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των εργαλείων AI που κατασκευάζει η OpenAI.
Λίγο πριν από τη σύντομη αποπομπή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI τον Νοέμβριο, φέρεται να αναζητούσε δισεκατομμύρια δολάρια για μια επιχείρηση ημιαγωγών με την κωδική ονομασία «Tigris» για να ανταγωνιστεί τελικά τη Nvidia.
Ο Άλτμαν το 2018 επένδυσε στην startup σχεδιασμού τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Rain Neuromorphics, με έδρα κοντά στα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο. Το επόμενο έτος, η OpenAI υπέγραψε μια επιστολή προθέσεων να δαπανήσει 51 εκατομμύρια δολάρια στα μικροτσίπ της Rain. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανάγκασαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στη Rain.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του
![Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Macron2-2-600x375.jpg)
Μακρόν: Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην AI
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το "Stargate"", δήλωσε ο Μακρόν, παραμονές της διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκινά αύριο στο Παρίσι
![Google: Επεξεργάζεται ξανά διαφήμιση του Super Bowl μετά από «τυρογκάφα» της AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gemini-600x319.png)
Η καινούργια γκάφα ΑΙ της Google έχει να κάνει με τυρί
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αναγκάζεται να απολογηθεί για τα σφάλματα εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης
![Αυτόνομα αυτοκίνητα: Μπορούν να μας σώσουν από τον εαυτό μας;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/zeekr-sea-m-waymo-2022-01-min-888x444-600x299.jpg)
Μπορούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να μας σώσουν από τον εαυτό μας;
Οι κατασκευαστές που υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν ένα πρόβλημα: οι άνθρωποι οδηγοί θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη