Διευρύνουν τις απώλειές τους οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές της Δευτέρα, εν μέσω ενδείξεων ασθενούς ζήτησης καυσίμων και καθώς τα σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αμβλύνουν τις ελπίδες για μειώσεις των επιτοκίων, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 26 σεντς, ή 0,3%, στα 82,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate ήταν στα 78,03 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 23 σεντς ή 0,3%.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περίπου 1 δολάριο την Παρασκευή, καθώς οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν εάν τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι αρκετά υψηλά ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.

Τι θα πράξει ο ΟΠΕΚ με τις περικοπές – Ανατροπή εκτιμήσεων από την Goldman Sachs

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο τρέχον επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας το δολάριο. Ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια πιο ακριβό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν επίσης εν μέσω ενδείξεων ασθενούς ζήτησης, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της ANZ, καθώς τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ.

Τα διυλιστήρια παγκοσμίως παλεύουν με τα μειωμένα κέρδη για το ντίζελ καθώς τα νέα διυλιστήρια ενισχύουν τις προμήθειες και καθώς ο ήπιος καιρός στο βόρειο ημισφαίριο και η αργή οικονομική δραστηριότητα κατακλύζουν τη ζήτηση.

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+

Ωστόσο, η αγορά συνέχισε να υποστηρίζεται από τις προσδοκίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί μαζί ως OΠΕΚ+, θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις περικοπές της προσφοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, έχει δεσμευτεί για εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ και είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις χώρες-μέλη στις προσπάθειες επίτευξης μεγαλύτερης σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή.

Τα σχόλια του υπουργού ακολούθησαν την πρότασή του το Σάββατο ότι το Ιράκ είχε προβεί σε αρκετές εθελοντικές μειώσεις και δεν θα συμφωνούσε σε τυχόν πρόσθετες περικοπές που πρότεινε η ευρύτερη ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ στη συνάντησή της στις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+  κάλεσε το Ιράκ να αντλήσει την ποσόστωση παραγωγής του κατά 602.000 βαρέλια ημερησίως τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Το καρτέλ είπε ότι η Βαγδάτη συμφώνησε να αποζημιώσει με πρόσθετες περικοπές παραγωγής κατά το υπόλοιπο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities