Πτωτικά κινούνται οι τιμές του χρυσού  λόγω της άντλησης κερδών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα και για ενδείξεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Ο χρυσός  υποχώρησε σχεδόν 1% στα 2.337,04 δολάρια η ουγγιά. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Απριλίου . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1,3% στα 2.343,60 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: «Στο κόκκινο» οι μεγάλες αγορές

«Ο χρυσός χάνει ορισμένα από τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας από την ανάληψη κερδών εν όψει των βασικών ανακοινώσεων για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και Δείκτη Τιμών Παραγωγού αυτή τη εβδομάδα», εξηγεί στο Reuters ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Οι ταύροι του χρυσού ανησυχούν δικαίως ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χρειάζεται ασθενέστερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, όχι μόνο ασθενέστερα στοιχεία για την απασχόληση, για να δικαιολογήσει τη μείωση των επιτοκίων».

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε αυξηθεί περισσότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα, μετά από αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος.

Η νομισματική πολιτική στο επίκεντρο

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένει ότι η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές φέτος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο. Οι έμποροι τώρα τιμολογούν με περίπου 66% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού που δεν αποδίδει.

Οι αγορές αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούν στα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Παραγωγού των ΗΠΑ την Τρίτη, ακολουθούμενα από τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που αναμένεται την Τετάρτη.

Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,6% στα 28,33 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,4% στα 973,50 δολάρια. Η πλατίνα ανέβηκε πάνω από το βασικό επίπεδο των 1.000 δολαρίων η ουγγιά σε υψηλό σχεδόν ενός έτους. Ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 1.007,55 δολάρια η ουγγιά.

Ωστόσο, η συμβουλευτική εταιρεία Metals Focus αναμένει ότι οι μέσες τιμές για την πλατίνα και το παλλάδιο θα μειωθούν φέτος σε σύγκριση με το 2023, παρά ένα ακόμη έτος διαρθρωτικού ελλείμματος.

Ο Όμιλος BHP, ο μεγαλύτερος εισηγμένος εξορύκτης στον κόσμο, δήλωσε ότι η Anglo American απέρριψε την αναθεωρημένη προσφορά εξαγοράς που αποτιμούσε την εταιρεία στα 34 δισεκατομμύρια λίρες (42,67 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities