Με μεικτά πρόσημα  πραγματοποιούν το ξεκίνημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ισχυρής προηγούμενης εβδομάδας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,06% στις 521,07 μονάδες, ωθούμενος από τους τομείς των ταξιδιών και της αναψυχής. Ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07%, στις 8.439,79 μονάδες, με το Λονδίνο να βρίσκεται εν αναμονή περισσότερων εταιρικών αποτελεσμάτων και δηλώσεων της BoE για την πορεία της οικονομίας εντός της εβδομάδας.

Αρνητικά κινούνται ο γερμανικός DAX (-0,07% στις 18.759,36 μονάδες) και ο γαλλικός CAC (-0,14% στις 8.208,03 μονάδες).

Μεικτά πρόσημα στην Ασία με φόντο τον πληθωρισμό της Κίνας

Τα μάτια των επενδυτών είναι στραμμένα στις παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ, την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς και τον τελικό πληθωρισμό και τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωζώνης για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο δεύτερο μισό της εβδομάδας.

Στη Βρετανία η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα στραφεί στα στοιχεία για την αγορά εργασίας που αναμένονται την Τρίτη και στα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της BoE Χιου Πιλ, καθώς και του εξωτερικού μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής Μέγκαν Γκριν για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των επιτοκίων.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καθόλα θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα κέρδη των βασικών δεικτών ήταν αρκούντως υψηλά. Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,7%, ο DAX σημείωσε κέρδη 4,2% και ο CAC 40 έκλεισε στο +3,2%.

Οι αποδόσεις

Ο τομέας των ταξιδιών και της αναψυχής είναι αυτός που έκανε το καλύτερο κλαδικό άνοιγμα στον Stoxx600, ενώ ο υποδείκτης κατασκευών και υλικών υπέστη το χειρότερο πλήγμα. Η μετοχή του ναυτιλιακού ομίλου Maersk σημείωσε άλμα 8,1% σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση. Ο ιταλικός ιατρικός διαγνωστικός όμιλος Diasorin σημείωσε άνοδο για δεύτερη συνεδρίαση, με άνοδο 2,3%, μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Παρασκευής. Η γερμανική Ceconomy σημείωσε άνοδο 4% μετά την ανακοίνωση των κερδών της για το σύνολο του έτους που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.

Στον FTSE 100, ο τομέας αεροδιαστημικής και άμυνας υποχώρησε κατά 1,3% και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων χαμένων, ενώ οι εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων διολίσθησαν κατά 0,5%, καθώς υποχώρησε η τιμή του χρυσού. Η Diploma Plc είδε άνοδο κατά 5,2% και βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων του FTSE 100, λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων. Στον αντίποδα, η Rio Tinto ήταν μεταξύ των χαμηλότερων επιδόσεων του δείκτη αναφοράς, σημειώνοντας πτώση 1%, αφού η εταιρεία μετάλλων ανακοίνωσε ότι ένα αυτόνομο τρένο εκτροχιάστηκε στη Δυτική Αυστραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές