Κλείνει από το καλοκαίρι ο κύκλος των υψηλών επιτοκίων, σύμφωνα με όσα αμέσως και εμμέσως υποστηρίζουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι Έλληνες καταθέτες δεν κατάφεραν να απολαύσουν… αντίστοιχες επιδόσεις στους καταθετικούς τους λογαριασμούς αφού οι τράπεζες κράτησαν χαμηλά τα επιτόκια με το υψηλότερο να καταγράφεται κοντά στο 2%. Η απόδοση αυτή αφορούσε στις προθεσμιακές καταθέσεις των 2 ετών.

Αμοιβαία κεφάλαια: Σημαντικές εκροές στην κατηγορία των μετοχικών α/κ

Επενδυτικά προϊόντα και 1,5 δισ. στα αμοιβαία

Το διάστημα αυτό, οι Έλληνες στράφηκαν σε άλλα επενδυτικά-χρηματοοικονομικά προϊόντα που προσφέρει η αγορά αναζητώντας την υψηλότερη απόδοση.

Προϊόντα στα οποία είναι εξοικειωμένος ο Έλληνας καταθέτης όπως τα αμοιβαία είχαν τα τελευταία δύο χρόνια και τη μεγαλύτερη ζήτηση με τις αποδόσεις κυρίως στα μετοχικά αμοιβαία να είναι εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, το συνολικό ενεργητικό των 13 ΑΕΔΑΚ (εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων) στις 9 Μαΐου 2024, ξεπέρασε τα 18,37 δισ. ευρώ, από 12,719 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία καταγράφοντας μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως περίπου του 44%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίπεδο των 18 δισ. ευρώ η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, το είχε πετύχει τελευταία φορά πριν από 16 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2008.

Μάλιστα στις περισσότερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων παρατηρήθηκαν και νέες εισροές κεφαλαίων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία πάλι την Ελληνικής Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (29 Μαρτίου 2024), η συνολική αγορά των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες – αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα) που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε σημαντική αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 12,8 % από την αρχή του έτους.

Οι συνολικές ροές κεφαλαίων προς τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ,ανήλθαν σε 1,471 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα 8,3 δισ. ευρώ. Οι θετικές ροές ανά κατηγορία κατά το πρώτο τρίμηνο αφορούν κυρίως τους Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. και ανέρχονται στα 1,281 δισ. ευρώ.

Η εικόνα των αποδόσεων

Η βεντάλια των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι μεγάλη και η απόδοση τους φυσικά, όπως και ο κίνδυνος τους εξαρτώνται από τη σύνθεση του κάθε αμοιβαίου και τη διαχείρισή του.

Οι αποδόσεις τους κατά το πρώτο τρίμηνο, διατήρησαν θετικό πρόσημο σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες.

Οι υψηλότερες αποδόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν στις εξής κατηγορίες:

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Αναπτυγμένων Αγορών 11,14%

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Αμερικής 10,73%

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ευρωζώνης 10,10%

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Διεθνείς 9,87%

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη 9,49%

➢ Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Ελλάδας 9,12%

Το «αποκούμπι» των εντόκων

Όλο και περισσότεροι αποταμιευτές βρίσκουν «αποκούμπι» για την απόδοση που ζητούν στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Πλέον υπάρχει δυνατότητα διάθεσης των εντόκων γραμματίων σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος επένδυσης . Το δέλεαρ των εντόκων σαφώς είναι οι σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις. Στην τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων στις 30 Απριλίου, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,67%, σχεδόν διπλάσιά απόδοση από αυτή των προθεσμιακών καταθέσεων.

Το δεύτερο πλεονέκτημα των εντόκων γραμματίων σε σχέση με άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι η σύντομη λήξη τους γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν πολύ περισσότερο με τις προθεσμιακές καταθέσεις τις οποίες άλλωστε είναι περισσότερο εξοικειωμένοι σημαντικός αριθμός καταθετών.

Τρίτο πλεονέκτημα είναι πως δεν φορολογούνται. Φορολογικά τα έντοκα υπερτερούν έναντι των καταθέσεων καθώς στις καταθέσεις οι τόκοι φορολογούνται με 15% σε ετήσια βάση, ενώ το επιτόκιο στη λήξη των εντόκων είναι αφορολόγητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές