Απόρροια αρχικά της κρίσης χρέους και της «Ελληνικής Μεγάλης Υφεσης», σε αναζήτηση ρευστότητας και πρόσβασης σε φθηνότερο δανεισμό, καθώς το ρίσκο χώρας και το ασφάλιστρο κινδύνου είχαν εκτοξευθεί, από το 2013, μία ομάδα πέντε (σήμερα) εισηγμένων εταιρειών (Coca-Cola HBC, Cenergy, Viohalco, Τιτάν και Austriacard Holdings) που σύντομα θα γίνουν έξι (με την προσθήκη της Mytilineos) επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της διπλής εισαγωγής (dual listing) σε κάποιες από τις πιο ρευστές ευρωπαϊκές αγορές παράλληλα με το Χρηματιστήριο Αθηνών, στοχεύουν στην πρόσβαση σε μία ευρύτερη βάση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και σε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, μεταβάλλοντας ορισμένες και τη φορολογική τους έδρα.

Πώς η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα ευρωπαϊκά δεδομένα

H Coca-Cola HBC

Στην πλειονότητα των εταιρειών πάντως το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας πραγματοποιείται (αν και πρακτικά δευτερογενής αγορά εισαγωγής) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές στην εγχώρια αγορά να παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη από την αγορά που είναι πρωτογενώς εισηγμένες. Πιο ουσιαστική θεωρείται για μετοχές των ελληνικών ομίλων η είσοδός τους σε ορισμένους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες που τις φέρνουν άμεσα στα ραντάρ των διεθνών κεφαλαίων.

Η εισαγωγή των μετοχών της Coca-Cola HBC στη σύνθεση του βρετανικού δείκτη FTSE100 και FTSE All-Share ενίσχυσε π.χ. την εταιρεία, η οποία τον Απρίλιο του 2023 είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, προχωρώντας και στη μεταφορά της φορολογικής έδρας στην Ελβετία, με παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ και στο NYSE μέσω ADSs.

H Mytilineos

Αλλά και η Mytilineos με τις Citigroup Global Markets Europe AG και Morgan Stanley & Co. International plc να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ βασικός στόχος είναι και να γίνει μέλος του FTSE-100.

Για την Edison, η επιλογή της ελληνικής εταιρείας να εισαχθεί στο Λονδίνο (LSE) ως listing venue αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική αγορά, ενώ θα προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στην εταιρεία, θα επιτρέψει να συνεχίσει να διευρύνει την παγκόσμια παρουσία της, ενώ θα αποτελέσει και τον βασικό πρεσβευτή της Ελλάδας στον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης, ρίχνοντας περισσότερο φως συνολικά στην ελληνική αγορά.

Viohalco, Cenergy και Austriacard

Να σημειωθεί πως μέσω διπλής εισαγωγής διαπραγματεύονται ακόμη η Viohalco, η Cenergy και η Titan σε Euronext και ΧΑ και η Austriacard Holdings AG, στο ΧΑ και στο Vienna Stock Exchange.

Οι Αρχές του Χρηματιστηρίου πάντως επιθυμούν η πρακτική της διπλής εισαγωγής (dual listing) να ανοίξει κάποια στιγμή τον δρόμο ώστε να εισαχθούν και ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες είναι σήμερα εισηγμένες κυρίως στη Wall Street, όπως και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για πιθανή διπλή εισαγωγή ορισμένων ελληνικών unicorns, δηλαδή νεοφυών εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων.

H Τιτάν

Ενώ πάντως φέρεται σύμφωνα με την αγορά και η θυγατρική της Ιντραλότ στις ΗΠΑ να εξετάζει την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη, η Titan Cement International προχωρεί σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης και των επενδυτικών ευκαιριών τόσο του Ομίλου προσδίδοντάς του και κάποια υπεραξία, όσο και της θυγατρικής του. Η εισαγωγή σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα συνοδεύεται από δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού (15%-25%), ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές, με προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, λόγω των εξωτερικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολιτικών αποφάσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών. Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις.

Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προσδώσει υπεραξία στη μετοχή της Τιτάν η οποία τον Μάρτιο του 2024 εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap. Συνολικά πάντως ακόμη και ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies εξετάζει, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, το ενδεχόμενο μεταφοράς της κύριας χρηματιστηριακής διαπραγματευτικής θέσης από το Παρίσι στο χρηματιστήριο της Wall Street στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία είναι εξάλλου ήδη παρούσα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι πιο θετικοί απέναντι στην υιοθετηθείσα από την εταιρεία στρατηγική η οποία προωθεί τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες διατηρώντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι εναντιώνονται, καθώς επιθυμούν να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τελευταίοι προβαίνουν σε συνεχή εκποίηση των χαρτοφυλακίων τους σε υδρογονάνθρακες τα οποία οι Αμερικανοί σπεύδουν να αγοράσουν, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να έχει επανέλθει στα επίπεδα της προ πανδημίας εποχής, ήτοι στις αρχές του 2020.

Η αποτίμηση

Περαιτέρω, η εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη θα επιτρέψει υψηλότερη αποτίμησή της, η εταιρεία θα μπορεί να προσελκύει μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, θα μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και να έχει ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση. Οι αγορές δείχνουν να ανταποκρίνονται θετικά σε μία τέτοια προοπτική.

Ωστόσο, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ως συνέπεια μία τέτοιας κίνησης, η εταιρεία θα υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία και όχι στη γαλλική και την ευρωπαϊκή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών