Η Anglo American απέρριψε τη Δευτέρα μια δεύτερη προσέγγιση εξαγοράς από την Αυστραλιανή ανταγωνιστριά της, την BHP που αποτιμά την εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία εξόρυξης στα 34 δισ. λίρες ή 42,7 δισ. δολάρια.

Η εξαγορά της Anglo, μέλους του FTSE 100, θα δημιουργούσε έναν παγκόσμιο παίκτη στις αγορές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός, η ποτάσα, το σιδηρομετάλλευμα και ο μεταλλουργικός άνθρακας που χρησιμοποιείται για τη χαλυβουργία.

Anglo American: Ποιοι ενδιαφέρονται για την εξαγορά της

Η BHP είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Anglo δεν είχε ασχοληθεί με την προσφορά της, η οποία ήρθε μετά την απόρριψη αρχικής προσφοράς 31 δισεκατομμυρίων λιρών (39 δισ.δολαρίων)  τον περασμένο μήνα.

Η εξαγορά της Anglo, μέλους του FTSE 100, θα δημιουργούσε έναν παγκόσμιο παίκτη στις αγορές εμπορευμάτων όπως ο χαλκός, η ποτάσα, το σιδηρομετάλλευμα και ο μεταλλουργικός άνθρακας που χρησιμοποιείται για τη χαλυβουργία.

Διάσπαση δραστηριοτήτων

Ο χαλκός είναι σε υψηλή ζήτηση ως κρίσιμη πρώτη ύλη για την ενεργειακή μετάβαση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, επειδή είναι απαραίτητος για την κατασκευή εξαρτημάτων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

Η Anglo American είχε πει ότι η αρχική προσφορά «υποτιμά σημαντικά» την εταιρεία, αλλά ορισμένοι μέτοχοι έχουν δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν μια υψηλότερη προσφορά.

Η νέα προσφορά όλων των μετοχών αξίζει £27,53 για κάθε κοινή μετοχή της Anglo American, με την BHP να προτείνει ακόμα στην Anglo να πουλήσει τα μερίδιά της στην Anglo American Platinum και την Kumba Iron Ore, επιστρέφοντας μετρητά στους μετόχους.

Η BHP είπε ότι ήταν ένα premium 50% στην τιμή της μετοχής της Anglo American πριν δημοσιοποιηθεί η προσέγγιση. Η αρχική πρόταση της BHP είχε αξία 25,08 £ ανά μετοχή. Αλλά από τότε που η συμφωνία ήρθε στο φως τον περασμένο μήνα, οι μετοχές της Anglo είχαν αυξηθεί στις 28 £ περίπου το πρωί της Δευτέρας.

Οι μετοχές της Anglo υποχώρησαν 0,5% στις £27,58 μετά την ανακοίνωση της BHP ότι μια δεύτερη προσφορά είχε απορριφθεί.

Νέα προσφορά

Σε δήλωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η BHP δήλωσε: «Η BHP είναι απογοητευμένη που το συμβούλιο της Anglo American επέλεξε να μην συνεργαστεί με την BHP σε σχέση με την αναθεωρημένη πρόταση και τους βελτιωμένους όρους. Η BHP συνεχίζει να πιστεύει ότι ένας συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων θα προσέφερε σημαντική αξία για όλους τους μετόχους».

Η BHP έχει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου για να κάνει μια σταθερή προσφορά ή να αποχωρήσει σύμφωνα με τους κανόνες εξαγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Μαϊκ Χένρυ (Mike Henry), διευθύνων σύμβουλος της BHP, δήλωσε: «Η BHP υπέβαλε μια αναθεωρημένη πρόταση στο αγγλοαμερικανικό διοικητικό συμβούλιο που πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα ήταν win-win για την BHP και τους μετόχους της Anglo. Είμαστε απογοητευμένοι που αυτή η δεύτερη πρόταση απορρίφθηκε.

«Η BHP και η Anglo American είναι μια στρατηγική εφαρμογή και ο συνδυασμός είναι μια μοναδική και συναρπαστική ευκαιρία για να ξεκλειδώσετε σημαντικές συνέργειες φέρνοντας κοντά δύο εξαιρετικά συμπληρωματικές επιχειρήσεις παγκόσμιας κλάσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας