Η νίκη του Nemo στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το βράδυ του Σαββάτου υποχρεώνει την ελβετική ραδιοφωνική και τηλεοπτική εταιρεία SRG να διοργανώσει την εκδήλωση το 2025 , παρόλο που αντιμετωπίζει προβλήματα προϋπολογισμού.

Ήταν η τρίτη νίκη της Ελβετίας στον διαγωνισμό, 36 χρόνια μετά την επιτυχία της Celine Dion το 1988. Ωστόσο, παρά το κύρος που συνοδεύει τη νίκη, θα μπορούσε να επιβαρύνει οικονομικά την SRG, η οποία απέφυγε μια πολιτική πρωτοβουλία πέρυσι για να μειώσει τον προϋπολογισμό κατά το ήμισυ.

Το υψηλό κόστος της διοργάνωσης της εκδήλωσης – που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Μάλμε της Σουηδίας – είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω κριτική στους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας για τον προϋπολογισμό.

Aυξημένο το ενδιαφέρον για ταξίδια στο Μάλμε ενόψει Eurovision – Ποιοι τουρίστες λένε «ναι» στη Σουηδία

Η χώρα υποδοχής μπορεί να αναμένει ότι θα επιβαρυνθεί με κόστος «μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ευρώ» (10,8 εκατομμύρια δολάρια έως 21,6 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων με έδρα τη Γενεύη στην ελβετική εφημερίδα Tagesanzeiger.

Σύμφωνα με την Handelszeitung, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, φέρεται να πέτυχε πολύ περισσότερα – σχεδόν 70 εκατομμύρια φράγκα (77 εκατομμύρια δολάρια) – όταν φιλοξένησε την εκδήλωση το 2012. Το κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί από πρόσθετα έσοδα από τον τουρισμό για την πόλη και τη χώρα που φιλοξενεί την εκδήλωση — αν και η Ελβετία δεν έχει έλλειψη επισκεπτών.

Επιλέγοντας την πόλη

Όπως γράφει το Bloomberg, το Nemo (ο ίδιος δηλώνει non binary και αρνείται αρσενικό ή θηλυκό άρθρο μπροστά από το όνομά του) κατάγεται από το Biel στη βορειοδυτική Ελβετία, και παρόλο που ένας εκπρόσωπος της μικρής πόλης επικρότησε την ιδέα της διεξαγωγής του διαγωνισμού εκεί, οι πιθανότητες είναι χαμηλές.

Ακόμη και η πρωτεύουσα, η Βέρνη, η οποία εξέφρασε επίσης ενθουσιασμό για τη φιλοξενία, πιστεύεται ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το φετινό σόου παρακολούθησαν περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πιθανές άλλες επιλογές είναι η Βασιλεία, το Hallenstadion στη Ζυρίχη και το Palexpo στη Γενεύη. Κάθε μία είπε ότι θα αναλάβει την ευθύνη και επιβεβαίωσε στην Tagesanzeiger ότι η SRG είχε ήδη έρθει σε επαφή για προκαταρκτικές συνομιλίες.

Η SRG πιθανότατα θα πρέπει να επιλέξει την πιο λιτή προσφορά λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με τον προϋπολογισμό της, παρόλο που η φιλοξενία της ESC συχνά αποδεικνύεται ότι αξίζει οικονομικά για την πόλη υποδοχής.

Το Λίβερπουλ, όπου διεξήχθησαν οι τελικοί το 2023, είχε προστιθέμενη αξία 62 εκατομμυρίων φράγκων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, αφού η χώρα επένδυσε περίπου 30 εκατομμύρια φράγκα.

Η εκδήλωση δημιούργησε σχεδόν 600 θέσεις πλήρους απασχόλησης για ένα χρόνο και η τουριστική βιομηχανία του Λίβερπουλ συγκέντρωσε περίπου 300.000 επιπλέον επισκέπτες. Το σπίτι των Beatles ανέλαβε τον ρόλο του οικοδεσπότη όταν η Ουκρανία, της οποίας η Kalush Orchestra κέρδισε τον διαγωνισμό του 2022, δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει λόγω της εισβολής της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή