Σχέδια για ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ «υποδέχθηκε» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενώντας στη γαλλική πρωτεύουσα διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη μεγάλων εταιρειών.

Η πληθωρική συγκομιδή των δεσμεύσεων, σε τομείς που κυμαίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη έως τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ενέργεια, ηταν ιδιαίτερα θετική  για τον Εμ. Μακρόν, στην καθιερωμένη ετήσια σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» που πραγματοποιήθηκε στο παλάτι των Βερσαλλιών.

Γαλλία: Έρχονται επενδύσεις 15 δισ. ευρώ από εταιρείες κολοσσούς

Το φετινό ποσό των ξένων επενδύσεων είναι υψηλότερο από τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν το 2023.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι οι επενδύσεις περιλαμβάνουν 56 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Η Microsoft δήλωσε ότι θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη Γαλλία στις υποδομές cloud και AI, επεκτείνοντας τα κέντρα της στο Παρίσι και τη Μασσαλία και προσθέτοντας ένα νέο κέντρο δεδομένων στην ανατολική πόλη Μυλούζ (Mulhouse).

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Γαλλία δήλωσε ότι η Amazon θα ανακοίνωνε μια επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην εκδήλωση, για να ενισχύσει τα logistics της, καθώς και την υποδομή cloud της Amazon Web Services (AWS).

Η Γαλλία τοποθετείται ως ευρωπαϊκός κόμβος τεχνητής νοημοσύνης και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν στη δημιουργία της υποδομής δεδομένων που είναι κρίσιμη για την υποστήριξη ταχέως αναπτυσσόμενων, εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων όπως η Mistral AI.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η επένδυση αντανακλά τη δέσμευση της Γαλλίας για ένα ενεργειακό πρόγραμμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τις επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.

«Μερικές φορές όταν ανοίγουμε την τηλεόραση έχουμε την εντύπωση ότι τίποτα δεν πάει καλά στη Γαλλία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια”, δήλωσε ο Μακρόν μαζί με τον Σμιθ σε μια εκδήλωση για την παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft.

«Υπάρχουν πολλά που λειτουργούν και δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στα σημαντικά πλεονεκτήματά μας».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε αργότερα μια ανάρτηση στο X , πρώην twitter, με την οποία ευχαριστει τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα του :


Η κυβέρνηση Μακρόν έχει δεχθεί τα πυρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα μετα την ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του τρέχοντος έτους θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Η «αδυναμία» αυτή ακολουθει την κυβέρνηση και μάλιστα καθοδον προς τις ευρωεκλογές στις οποίες η ακροδεξιά δείχνει να προηγειται στις δημοσκοπήσεις.

Φορολογικά κίνητρα

Κυβερνητικά στελέχη δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικά με τη δημόσια οικονομική και άλλη στήριξη που προσφέρθηκε, αλλά το κράτος προσφέρει φορολογικές εκπτώσεις για ορισμένους τύπους πράσινων επενδύσεων και έρευνας και ανάπτυξης.

Έργα που ευθυγραμμίζονται με δημόσιες προτεραιότητες, όπως το υδρογόνο ή τα τσιπ υπολογιστών, συχνά πληρούν τις προϋποθέσεις για επιχορηγήσεις, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις συχνά διαθέτουν γη σε ξένους επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ είπε ότι οι ξένες επενδύσεις ήταν ο καρπός των κυβερνητικών προσπαθειών τα τελευταία επτά χρόνια για μείωση των εταιρικών φόρων, οι οποίοι σύμφωνα με τα ακροαριστερά κόμματα ήταν υπερβολικά γενναιόδωροι.

Μεταξύ άλλων ομάδων που σχεδιάζουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Γαλλία, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer , AstraZeneca , Novartis και GSK με επενδύσεις αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Συναντήσεις με τους CEO κορυφαίων εταιρειών

Η Εσθονική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας υψηλής ισχύος Skeleton Technologies δεσμεύτηκε να επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια και να δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας.

Ο ισπανικός όμιλος λιπασμάτων FertigHy σχεδίαζε να επενδύσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο με χαμηλές εκπομπές υδρογόνου στη βόρεια Γαλλία, δημιουργώντας 250 θέσεις εργασίας.

Η κινεζική Hunan Changyuan Lico , ο όμιλος Enchem απο τη Νοτια Κορέα και η ελβετική εταιρεία KL1 πρόκειται να πραγματοποιήσουν μαζί επενδύσεις αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην παραγωγή υλικών ή εξαρτημάτων για μπαταρίες.

Ο Μακρόν είχε επίσης προγραμματιστεί να συναντηθεί με αξιωματούχους της κινεζικής εταιρείας μπαταριών SVOLT, καθώς η Γαλλία πιέζει να δημιουργήσει έναν κόμβο κατασκευής μπαταριών στο βορρά.

Ο υπουργος Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ επρόκειτο να έχει συναντήσεις τη Δευτέρα με τους διευθύνοντες συμβούλους της JPMorgan , της Goldman Sachs , της Morgan Stanley και της Bank of America, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή