Δυναμικό comeback πραγματοποιούν οι επενδυτές στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωθώντας τους τραπεζικούς τίτλους σε πολυετή υψηλά. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή προσέλκυση και πολλούς short sellers που στοιχηματίζουν ότι η αισιοδοξία είναι απίθανο να διαρκέσει.

Ο δείκτης ευρωπαϊκών τραπεζών STOXX  ξεπέρασε το 200 την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2015, καθώς η εμπιστοσύνη στη δυναμική του κλάδου αυξάνεται ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας συγκρατούν τις ευρέως αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Αλλά ο αριθμός των επενδυτών που σορτάρουν εναντίον ορισμένων μεγάλων τραπεζών αυξάνεται επίσης, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ανάκαμψη θα διαρκέσει.

Όπnς επισημαίνει το Reuters, παραθέτοντας στοιχεία της Hazeltree, ο αριθμός των κεφαλαίων που στοιχηματίζουν σε πτώση της βρετανικής NatWest Group έχει σχεδόν διπλασιαστεί μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 3 Μαΐου. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα βλέμματα των κερδοσκόπων έχει επίσης τραβήξει η Deutsche Bank αλλά και η ING.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λίγα να χάσουν από τη μείωση των επιτοκίων

Οι short sellers είναι επενδυτές που βγάζουν χρήματα από την πτώση της αξίας μιας μετοχής. Δανείζονται μετοχές, τις πουλούν και ξανααγοράζουν τη μετοχή αφού πέσει η τιμή, «τσεπώνοντας» τη διαφορά.

Αποκλίνουσες απόψεις

Η άνοδος του ενδιαφέροντος τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροχρόνιων επενδυτών στις ευρωπαϊκές τράπεζες αντανακλά ολοένα και πιο αποκλίνουσες απόψεις για την οικονομία της περιοχής και την ικανότητα των καταναλωτών και των εταιρειών να ανταπεξέλθουν στο υψηλότερο προς το μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, αναφέρουν αναλυτές στο Reuters.

Άλλοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Benjie Creelan Sandford, αναλυτή μετοχών στην Algebris Investments, είπαν ότι η υπεραπόδοση του τραπεζικού τομέα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά -κατά περίπου 10% από έτος μέχρι σήμερα- είχε οξύνει την εστίαση στους τεχνικούς δείκτες της αγοράς.

Ο Creelan Sandford είπε ότι οι υψηλότερες μετρήσεις που αντικατοπτρίζονται στον RSI (δείκτης σχετικής ισχύος) μπορεί να οδήγησαν ορισμένους συμμετέχοντες στην τακτική αύξηση των short θέσεων.

Ο RSI μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να προσδιορίσουν εάν ένα συγκεκριμένο χρεόγραφο μπορεί να είναι υπεραγορασμένο ή υπερπωλημένο.

«Από εδώ η ατομική επιλογή μετοχών θα έχει έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο να παίξει», επεσήμανε.

Θέσεις short

Τα στοιχήματα ανοικτών πωλήσεων από funds σε ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως προστατευτική στρατηγική έναντι πιθανών οικονομικών αντίξοων ανέμων στην περιοχή, δήλωσε ο Bruno Schneller, διευθύνων εταίρος της Erlen Capital Management στη Ζυρίχη.

Τα αυξημένα επίπεδα δανεισμού σε αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ορισμένοι εργάζονται με μετρητά όπου βλέπουν ευκαιρίες, είπε ο Σνέλερ, μετά από την τάση για πολλούς να παραμείνουν στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια.

Η ιταλική τράπεζα Intesa παρουσίασε την τρίτη υψηλότερη αύξηση στα short στοιχήματα πίσω από την HSBC και τη NatWest, με τον αριθμό των funds που στοιχηματίζουν short να αυξάνεται από 19 σε 26.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή