Μια κεντρική τράπεζα πρέπει να επικοινωνεί με σαφήνεια τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Φίλιπ Τζέφερσον, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν λάθος εκτιμήσεις, αναφέρει το Reuters.

«Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η σαφής επικοινωνία ενισχύει το πόσο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας επειδή μπορεί να επηρεάσει την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών γενικότερα» τόνισε στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κλίβελαντ.

Αγορές: Στο ραντάρ ευρώ και ομόλογα λόγω επιτοκίων ΕΚΤ και FED

Ο Τζέφερσον δεν σχολίασε τη νομισματική πολιτική ή τις οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο είπε ότι η μη σωστή επικοινωνία μπορεί να έχει ακούσεις συνέπειες.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Fed ανέφερε δύο παραδείγματα. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα σχόλια των αξιωματούχων σχετικά με το μέλλον της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής να ερμηνεύονται από το κοινό με μια ψευδή αίσθηση βεβαιότητας που μπορεί να εκληφθεί ως πάγια άποψη για τις προοπτικές», είπε ο Τζέφερσον.

Η άποψη του Τζέφερσον σχετικά με την επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών έρχεται καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο επίμονος πληθωρισμός  θα εμποδίσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις προβλέψεις που είχαν γίνει νωρίτερα μέσα στο έτος και οι οποίες προέβλεπαν τρεις μειώσεις των επιτοκίων για φέτος.

Οι τριμηνιαίες πρoβλέψεις της Fed, η επόμενη σειρά θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς του Ιουνίου, δεν αποτελούν επίσημη πρόβλεψη αλλά απλώς μια σύνοψη των απόψεων των φορέων χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, πολλοί στις αγορές τις βλέπουν ως άποψη της κεντρικής τράπεζας και οι αξιωματούχοι της Fed καλούνται συνήθως να σχολιάσουν αυτές τις προβλέψεις.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της Fed είναι συχνά δημόσιοι ομιλητές και αυτές οι ευκαιρίες ομιλίας, οι οποίες σε ορισμένες ημέρες μπορούν να οδηγήσουν πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές, μπορούν να αφήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να αγωνίζονται να βρουν μια συνεκτική άποψη για το τι πιστεύουν οι κεντρικοί τραπεζίτες ότι βρίσκεται μπροστά τους.

Η έκθεση της περασμένης εβδομάδας από το Hutchins Center on Fiscal and Monetary Policy του Ινστιτούτου Brookings διαπίστωσε ότι οι ακαδημαϊκοί και οι παρατηρητές της Fed έδωσαν αξιοπρεπείς βαθμούς στη Fed για τη σαφή επικοινωνία, αν και ορισμένες πτυχές αυτής της προσέγγισης, όπως οι τριμηνιαίες προβλέψεις, αντιμετωπίστηκαν με πιο ανάμεικτη άποψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή