Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός του κόσμου είναι πιθανό να ξαναρχίσει την παραγωγή φέτος μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εκτός σύνδεσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τόκιο να περιορίσει το κόστος ενέργειας, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η Tokyo Electric Power Co. θα ξεκινήσει την παραγωγή από τη μονάδα Νο. 7 στις εγκαταστάσεις Kashiwazaki Kariwa τον Οκτώβριο σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, είπαν οι αναλυτές του BNEF.

Θα είναι η πρώτη φορά που η Tepco θα λειτουργήσει πυρηνικό αντιδραστήρα σύμφωνα με κανόνες ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μετά την κατάρρευση στις εγκαταστάσεις της Fukushima Dai-Ichi το 2011, που οδήγησαν την Ιαπωνία να σταματήσει όλη την ατομική της παραγωγή.

Η Ιαπωνία προσπάθησε να επιταχύνει την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων για να μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, να εξασφαλίσει σταθερό εφοδιασμό και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Tepco κέρδισε τον περασμένο μήνα έγκριση για τη φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα στην επαρχία Niigata και η κυβέρνηση προέτρεψε τους τοπικούς αξιωματούχους να χορηγήσουν τις απαραίτητες άδειες για την επανεκκίνηση του.

Ολική επαναφορά της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία

Πέντε αντιδραστήρες

Το εργοστάσιο Kashiwazaki Kariwa έχει επτά μονάδες συνολικής χωρητικότητας περίπου 8 γιγαβάτ. Η επανεκκίνηση του Νο. 7 ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία και των πέντε αντιδραστήρων σε ολόκληρο το έθνος έως το 2025.

Σύμφωνα πάντως με το BNEF ο ρυθμός αυτός υπολείπεται των κυβερνητικών στόχων για την πυρηνική κάλυψη περίπου του ενός πέμπτου στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030.

«Το τρέχον χρονοδιάγραμμα θα απαιτούσε από την Ιαπωνία να διπλασιάσει σχεδόν την ενεργό πυρηνική της ικανότητα μεταξύ του τέλους του 2025 και του 2030», ανέφεραν οι αναλυτές. «Το έλλειμμα που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα επανεκκίνησης των πυρηνικών θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή φυσικού αερίου».

Οι μέσες μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν κατά 11% το 2024 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η ζήτηση παραμένει υποτονική και η πυρηνική επανεκκίνηση και η νέα αιολική και ηλιακή παραγωγή ενισχύουν την προσφορά, σύμφωνα με την έκθεση.

Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης ημέρας στην Ιαπωνία ήταν 8,7 γιεν/kWh τη Δευτέρα, μειωμένη κατά 24% από την προηγούμενη εβδομάδα όταν ήταν 11,4 γιεν/kWh, σύμφωνα με το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια