Οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ σημείωσαν ξεκάθαρη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας την Κυριακή, καθώς η υποστήριξη των κομμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας μειώθηκε περιορίστηκε.

Ωστόσο, ο καταλανικός βραχίονας του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει μόνος του κι έτσι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα.

Ο Σαλβαδόρ Ίλα, ο περιφερειακός ηγέτης των Σοσιαλιστών, δήλωσε ότι «Οι Καταλανοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα εποχή» που είναι ανοιχτή σε όλους – «ό,τι κι αν σκέφτονται, από όπου κι αν προέρχονται, όπου κι αν ζουν, όποια γλώσσα κι αν μιλούν».

Ο Ίλα του οποίου το κόμμα είναι ισχυρός υπερασπιστής της ισπανικής ενότητας, παρουσίασε το αποτέλεσμα ως νίκη επί των δυνάμεων υπέρ της ανεξαρτησίας που ηγούνται της περιφερειακής κυβέρνησης για 14 ταραχώδη χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός αποτυχημένου δημοψηφίσματος για την απόσχιση το 2017.

Ισπανία: Η επιθετική εξαγορά της Sababell από την BBVA και οι εκλογές στην Καταλονία

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Junts per Catalunya, ένα σκληροπυρηνικό αυτονομιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Carles Puigdemont, ο οποίος έκανε εκστρατεία από τη Γαλλία έχοντας αναγκαστεί να ζήσει ως φυγάς από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο του στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, του αρνήθηκαν το όνειρό του να επιστρέψει στην Καταλονία για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ζημώσεις

Το αποτέλεσμα ήταν μια μερική δικαίωση για τον Σάντσεθ, ο οποίος προσπάθησε να θεραπεύσει κλείσει μέρος του διχασμού που προκάλεσε το δημοψήφισμα, το οποίο πυροδότησε τη χειρότερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Η πιο αμφιλεγόμενη κίνησή του ήταν η αμνηστία για τον Πουτζντεμόν και εκατοντάδες άλλους αυτονομιστές, η οποία πρόκειται να γίνει νόμος είτε αυτόν τον μήνα είτε τον Ιούνιο.

Ο Οριόλ Μπαρτομέους, πολιτικός επιστήμονας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, είπε ότι οι 42 έδρες που κέρδισαν οι Σοσιαλιστές στο 135μελές καταλανικό κοινοβούλιο, εννέα περισσότερες από τρία χρόνια πριν, ήταν «οξυγόνο για τον Σάντσεθ».

Αλλά τόνισε επίσης τα «καλά αποτελέσματα» για τα δεξιά κόμματα που ακολουθούν πολύ πιο σκληρή γραμμή κατά των αυτονομιστών. Το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, η εθνική αντιπολίτευση, αύξησε τις έδρες του από τρεις σε 15 ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox διατήρησε τις 11 έδρες του.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει εντελώς τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας γιατί η πιο πιθανή πορεία του προς την κυβέρνηση εξαρτάται από την υποστήριξη —ή τουλάχιστον τη συνεργασία— της Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), μιας αυτονομιστικής αριστερής ομάδας.

Η ERC ηγήθηκε της κατεστημένης μειοψηφίας της Καταλανικής κυβέρνησης και ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος της νύχτας, χάνοντας 13 έδρες για να καταλήξει σε 20. Ωστόσο, αποκτά έναν δυνητικά κεντρικό ρόλο.

Ο Toni Roldán, πρώην κεντρώος βουλευτής στο εθνικό κοινοβούλιο της Ισπανίας, ο οποίος είναι τώρα στη σχολή επιχειρήσεων Esade, είπε ότι η ένταξη σε έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές θα υπονομεύσει τις ελπίδες του ERC να ηγηθεί του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας στο μέλλον.

Μια πιο πιθανή επιλογή, είπε, θα ήταν το ERC να δώσει στους Σοσιαλιστές τις ψήφους που χρειάζονται για να σχηματίσουν μια μειοψηφική διοίκηση και στη συνέχεια να κάνουν συμφωνίες από το εξωτερικό για να «συμφωνήσουν σε ορισμένους νόμους».

Ο Περ Αραγονές του ERC, ο απερχόμενος πρόεδρος της περιοχής, είπε ότι το κόμμα θα κινηθεί στην αντιπολίτευση.

Ο Πουτζντεμόν, του οποίου οι Junts per Catalunya αύξησαν τον αριθμό των εδρών του κατά τρεις φτάνοντας τις 35, επέκρινε το ERC ότι απογοήτευσε την αυτονομιστική πλευρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος