Οι γείτονες στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στη βελτίωση των μακροχρόνιων τεταμένων σχέσεων. Αυτό αναφέρει το Bloomberg στο ρεπορτάζ του για τη σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση, γράφει, σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν την εκτόνωση των εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Έκτοτε έχουν προκύψει περισσότερα εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας να δημιουργήσει ένα θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο Πέλαγος, γεγονός που δείχνει δυσκολίες στην υπέρβαση ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για την ενεργειακή εξερεύνηση.

Μητσοτάκης στη Milliyet: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν – Οφείλουμε περίοδο χωρίς εντάσεις

Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να μετατρέψει σε τζαμί ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε περαιτέρω διαμάχη. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «πρόκληση», επισημαίνεται.

Ακανθώδη ζητήματα

Όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης, το Bloomberg αναφέρει ότι Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσουν ακανθώδη ζητήματα, όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων — σημαντική για τον καθορισμό των δικαιωμάτων γεώτρησης αερίου — και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για τη διχοτομημένη Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης επαναφέρει προηγούμενη δήλωση του Ερντογάν για την κοινή χρήση πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και την παροχή ενέργειας στην Ελλάδα από έναν προγραμματισμένο πυρηνικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αναζωογονήσει την προσπάθειά της για ένταξη στο μπλοκ, σημειώνει το Bloomberg. Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επιβλέπει τις διαδικασίες προσχώρησης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προόδου στο θέμα της Κύπρου.

Η Κύπρος υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γράφει, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος