Οι ανεξήγητες εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία αυξήθηκαν ξανά πριν από την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο που είχε σημειωθεί ενόψει των εθνικών εκλογών πριν από έναν χρόνο.

Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, τα καθαρά λάθη και παραλείψεις -ή χρήματα άγνωστης προέλευσης- κατέγραψαν ένα ποσό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, σχεδόν ίσα με τον απολογισμό του Μαΐου 2023.

Οι εκροές περιόρισαν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας κατά περίπου το ίδιο ποσό, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.

Έτος καμπής το 2024 για την οικονομία στην Τουρκία

Οι εκλογές αποτέλεσαν έναυσμα για την φυγή χρημάτων από την Τουρκία, ως αντανάκλαση της ανησυχίας για τον κίνδυνο απότομης υποτίμησης του νομίσματος μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Η λίρα έχασε έως και 7% σε μια μέρα μετά την περσινή προεδρική ψηφοφορία.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου αποτελούν έκπληξη δεδομένης της στροφής προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές από τον περασμένο Ιούνιο και της εστίασης της κεντρικής τράπεζας στη διασφάλιση της πραγματικής ανατίμησης της λίρας.

Το τουρκικό νόμισμα παρέμεινε σε σχετικά σταθερή πορεία από τις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου, παρόλο που το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μια ιστορική ήττα σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

Νόμισμα και χρυσός

Το σκληρό νόμισμα και ο χρυσός γίνονται συχνά καταφύγιο επιλογής για τους Τούρκους που ανησυχούν για την οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές θα βοηθήσουν να τεθούν τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας σε πιο βιώσιμο δρόμο επιβραδύνοντας την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτζί από την Κωνσταντινούπολη.

Αν και οι εισαγωγές χρυσού ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο Μπουρουμτσεκτζί  αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί το 2024 κατά ένα τρίτο από πέρυσι, που ήταν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα