
Οι ανεξήγητες εκροές κεφαλαίων από την Τουρκία αυξήθηκαν ξανά πριν από την τελευταία προσφυγή στις κάλπες, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο που είχε σημειωθεί ενόψει των εθνικών εκλογών πριν από έναν χρόνο.
Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, τα καθαρά λάθη και παραλείψεις -ή χρήματα άγνωστης προέλευσης- κατέγραψαν ένα ποσό της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, σχεδόν ίσα με τον απολογισμό του Μαΐου 2023.
Οι εκροές περιόρισαν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας κατά περίπου το ίδιο ποσό, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg.
Έτος καμπής το 2024 για την οικονομία στην Τουρκία
Οι εκλογές αποτέλεσαν έναυσμα για την φυγή χρημάτων από την Τουρκία, ως αντανάκλαση της ανησυχίας για τον κίνδυνο απότομης υποτίμησης του νομίσματος μετά την καταμέτρηση των ψήφων. Η λίρα έχασε έως και 7% σε μια μέρα μετά την περσινή προεδρική ψηφοφορία.
Ωστόσο, τα στοιχεία του Μαρτίου αποτελούν έκπληξη δεδομένης της στροφής προς πιο συμβατικές οικονομικές πολιτικές από τον περασμένο Ιούνιο και της εστίασης της κεντρικής τράπεζας στη διασφάλιση της πραγματικής ανατίμησης της λίρας.
Το τουρκικό νόμισμα παρέμεινε σε σχετικά σταθερή πορεία από τις τοπικές εκλογές, κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου, παρόλο που το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μια ιστορική ήττα σε μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.
Νόμισμα και χρυσός
Το σκληρό νόμισμα και ο χρυσός γίνονται συχνά καταφύγιο επιλογής για τους Τούρκους που ανησυχούν για την οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τον Μάρτιο, οι εισαγωγές χρυσού αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Οι πρόσθετες δημοσιονομικές προσαρμογές θα βοηθήσουν να τεθούν τα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας σε πιο βιώσιμο δρόμο επιβραδύνοντας την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε ο οικονομολόγος Χαλούκ Μπουρουμτσεκτζί από την Κωνσταντινούπολη.
Αν και οι εισαγωγές χρυσού ανέκαμψαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο Μπουρουμτσεκτζί αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί το 2024 κατά ένα τρίτο από πέρυσι, που ήταν στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.


Latest News

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων για τον διάδοχο του πάπα Φραγκίσκου
Το όνομα, η καταγωγή και η ηλικία του επόμενου πάπα γίνονται αφορμή για έντονο διαδικτυακό παιχνίδι στοιχημάτων

Το γραφείο του Μακρόν διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών
Σε διάψευση των δημοσιευμάτων για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο προέβη το Ελυζέ , μέσω ανάρτησης στο «X»

Πωλείται το ιστορικό αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου
Το αυτοκίνητο του Ανδρέα Παπανδρέου βρίσκεται στην Αθήνα, στα χέρια ενός συλλέκτη που δε θέλει να εμφανίζεται το όνομά του
![Μόσχα: Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης [βίντεο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/54656-600x432.jpg)
Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της Μόσχας [βίντεο]
Ένα αυτοκίνητο εξερράγη σε υπόγειο πάρκινγκ στη Μόσχα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για περισσότερες εκρήξεις

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Λονδίνο για το ουκρανικό - Το μήνυμα Βανς
Γιατί ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στις συζητήσεις για την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο

Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στην Ιταλία – Eκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα
Ο Πάπας Φραγκισκος θα κηδευτεί το Σάββατο – Πόσο κόστισαν στην κυβέρνηση Μελόνι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας

H «τελική πρόταση» Τραμπ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Πού τραβά τη γραμμή των συνόρων
Η Ουκρανία αναμένεται να δώσει σήμερα την απάντησή της στην «πρόταση» των ΗΠΑ που ζητά από το Κίεβο να παραδώσει τις κατειλημμένες περιοχές στον ρωσικό έλεγχο

Παραμένουν τα 25άρια - Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού