Τρεις στρατηγικές αποφάσεις των δύο βασικών μετόχων της HELLENiQ ENERGY αναμένεται να ξεκλειδώσουν νέες υπεραξίες.

Η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) που ελέγχει το 40,41% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) που κατέχει το 31,18% της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών καλούνται να οριστικοποιήσουν τρεις αποφάσεις.

Ανάλογα με τις επιλογές τους, όπως σημειώνουν στον ΟΤ αναλυτές της αγοράς, οι μέτοχοι και όσοι προτίθενται να επενδύσουν θα έχουν να προσδοκούν νέες υψηλότερες υπεραξίες.

9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Επενδύσεις 4 δισ. στα διυλιστήρια ανακοίνωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENiQ ENERGY)

Η μετοχή και οι προσδοκίες

Πάντως σύμφωνα με αναλυτές, η πορεία της μετοχής της HELLENiQ ENERGY από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 9 Μαίου κινείται ανοδικά. Από τα 7,29 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου βρέθηκε στις 10 Μαίου στα 8,43 ευρώ δίνοντας κέρδη στους μετόχους άνω του 15,6%. Να σημειωθεί πως στις 26 Μαρτίου η μετοχή σημείωσε υψηλό 12μηνου φτάνοντας στα 8,57 ευρώ. Η πορεία αυτή δείχνει ό,τι η αγορά προσδοκά θετικά μηνύματα από αυτές τις αποφάσεις. Μένει να αποδειχτεί…

Το guidance Σιάμισιη

Για αυτές τις επιλογές, δεν αποκλείεται η διοίκηση του ομίλου υπό τον CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη να δώσει ένα guidance στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2024.

Και αυτές οι αποφάσεις αφορούν στο δεύτερο placement της HELLENiQ ENERGY, την τύχη του μεριδίου της εταιρείας (35%) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Edison για τον πλήρη έλεγχο της Elpedison.

Το δεύτερο placement και τα κοιτάσματα της Κρήτης…

Η πρώτη στρατηγική απόφαση που αναμένει η αγορά είναι αναφορικά με το πότε και αν θα γίνει το δεύτερο placement στην HELLENiQ ENERGY.

Το πρώτο placement με τη διάθεση πακέτου 11% και από τους δύο βασικούς μετόχους κρίθηκε επιτυχημένο. Αύξησε τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου έφερε επενδυτές δημιούργησε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα.

Κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη η εταιρεία αλλά και οι διψασμένοι… για τοποθετήσεις επενδυτές.

Την περίοδο αυτή κι όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τα σενάρια για το νέο placement της εταιρείας φουντώνουν. Τον επόμενο μήνα λήγει η εξάμηνη περίοδος κατά την οποία δεν επιτρέπεται να διατεθεί δεύτερο πακέτο μετοχών.

Πάντως, πληροφορίες του ΟΤ θέλουν να μην έχουν ληφθεί αποφάσεις από τους δύο μετόχους.

Και κάποιες πηγές λένε στον ΟΤ, πώς δεν αποκλείεται το δεύτερο plaecement να αργήσει. Και οι ίδιες πηγές συνδέουν το χρόνο λήψης αποφάσεων με την απόφαση του εταίρου της ελληνικής εταιρείας, την ExxonMobil, για το αν θα επενδύσει ή όχι στην εξόρυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη. Τέλος του χρόνου αναμένεται αυτή η απόφαση και πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται: «Και αν η ExxonMobil ανάψει το πράσινο φως για την πρώτη γεώτρηση μήπως τότε θα είναι το καλύτερο timing για τη διάθεση του δεύτερου πακέτου μετοχών;»

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Ο ένας εκ των δύο μετόχων της HELLENiQ ENERGY και συγκεκριμένα η πλευρά του ομίλου Λάτση, φέρεται να θεωρεί ως βαρίδι τη συμμετοχή του ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως έχει εκφράσει και δημοσίως η διοίκηση της HELLENiQ ENERGY επιδιώκει την απεμπλοκή της από τη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να βρεθεί αγοραστής για το μερίδιο της (35%). Και είτε θα πρέπει να προκηρυχθεί νέος διεθνής διαγωνισμός είτε το ελληνικό δημόσιο να αποκτήσει το 35% της HELLENiQ ENERGY.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση δεν έχει ανάψει κανένα σινιάλο για την εξαγορά του ποσοστού του ενεργειακού ομίλου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οπότε… Οι όποιες αποφάσεις δεν αποκλείονται προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Elpedison

Η τρίτη απόφαση έχει να κάνει με την τύχη της Elpedison.

Η HELLENiQ ENERGY κατέχει το 50% και το υπόλοιπο 50% ανήκει στην ιταλική Edison.

Οι δύο εταίροι έχουν μπει σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει την Elpedison σε έναν εκ των δύο μετόχων.

Η HELLENiQ ENERGY θέλει να αποκτήσει εξ’ολοκλήρου την εταιρεία, αν και φαίνεται πώς οι διαπραγματεύσεις με την Edison δεν θα είναι εύκολες, αφού και οι Ιταλοί επίσης έχουν τον ίδιο στόχο.

Πάντως, το ενδεχόμενο ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος να αποκτήσει την Elpedison υπό πλήρη έλεγχο και να πουλήσει το μερίδιο του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ρόλο που θα έχει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και κάποια σενάρια θέλουν την HELLENiQ ENERGY εφόσον εξαγοράσει την Elpedison στη συνέχεια να την πουλά σε άλλον παίκτη της αγοράς ενέργειας επιδιώκοντας την αποκόμιση μεγαλύτερου οφέλους.

Οι υπεραξίες

Ιδίως οι δύο τελευταίες αποφάσεις που αφορούν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Elpedison αναμένεται να αποσαφηνίσουν τη θέση της HELLENiQ ENERGY στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο όμιλος βρίσκεται να συμμετέχει σε δύο ανταγωνιστές. Ο ένας είναι η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και ο δεύτερος είναι η Elpedison.

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε συνδυασμό και με τη διάθεση δεύτερου πακέτου μετοχών αναμένεται να ξεκλειδώσουν νέες υπεραξίες για τους μετόχους.

Αλλά κυρίως, οι δύο τελευταίες αποφάσεις, εκτιμάται πώς θα λύσουν και το «υπαρξιακό» ζήτημα που, φέρεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να αντιμετωπίζει ο όμιλος. Και αυτό έχει να κάνει με την παραμονή του ή όχι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που θα φανεί κατά κύριο λόγο από την περίπτωση της Elpedison.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.