Nα λύσει τα χέρια των ιδιοκτητών κατοικιδίων αλλά και των επαγγελματιών επιχειρεί η startup PetExplorer. Στόχος της εταιρείας είναι να βρει ο χρήστης τον επαγγελματία ή την υπηρεσία που ψάχνει για το κατοικίδιό του, όπως κτηνίατρο, groomer κτλ, να δει διαθεσιμότητα και να κλείσει ένα ραντεβού γρήγορα και εύκολα μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα.
Microsoft: Οι ισπανικές startups την κατηγορούν για αντιανταγωνιστικές πρακτικές
Πρόσφατα, το PetExplorer αναδείχθηκε στην τελική οκτάδα στο πλαίσιο του προγράμματος επιτάχυνσης «Unleashed by Purina (θυγατρική της Nestle)» στην Ελβετία, εξασφαλίζοντας επιχορήγηση και μια ειδική ομάδα υποστήριξης για την επίτευξη των επόμενων στόχων του.
«Το PetExplorer γεννήθηκε μέσα από μια απλή αλλά ισχυρή ιδέα: να βελτιώσει τη ζωή των κατοικίδιων μέσω της τεχνολογίας. Δηλαδή, να παρέχει λύσεις και εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να φροντίζουν καλύτερα και πιο γρήγορα το κατοικίδιο τους», επισημαίνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος, CEO της PetExplorer.
«Το κίνητρο πίσω από την έναρξη του PetExplorer ήταν βαθιά προσωπικό: να βελτιώσω τις συνθήκες ζωής για τους τετράποδους φίλους μας και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τους επαγγελματίες. Οι αξίες όλης της ομάδας επικεντρώνονται γύρω από την αγάπη για τα ζώα, την καινοτομία και την τεχνολογία», σημειώνει.
«Πυξίδα» οι ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικιδίων
«Το PetExplorer είναι το πρώτο online marketeplace που δραστηριοποιείται στον χώρο των υπηρεσιών που αφορά τα κατοικίδια στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας το μέλλον, το PetExplorer έχει φιλόδοξα σχέδια για ανάπτυξη και επέκταση. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικίδιων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περαιτέρω εξελίξεις στην παρακολούθηση της υγείας. Επιπλέον, σκεφτόμαστε να μπούμε σε νέες αγορές. Το PetExplorer δεσμεύεται να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να βελτιώσει τις υπηρεσίες ως προς τα κατοικίδια», εξηγεί.
Πρόοδος στην καινοτομία
Προοδεύει το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα;
«Το οικοσύστημα startup στην Ελλάδα αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αρκετούς παράγοντες να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του. Είμαι στον χώρο του startup οικοσυστήματος πάνω από 10 χρόνια, μπορώ να πω ότι μετά τον covid είδα αύξηση της επιχειρηματικότητας. Έχω δει πολλές νέες εταιρίες να βγαίνουν αλλά και πολλές τελικά που είχαν ωραίες ιδέες και έλυναν ένα πρόβλημα να μην αντέχουν.
Στα θετικά:
Η Ελλάδα διαθέτει εργατικό δυναμικό υψηλής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδικευμένων επαγγελματιών στην τεχνολογία αλλά και τις πωλήσεις.
Ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί – με λιγοστές ακόμα πρωτοβουλίες- μέσα από δικές του ενέργειες να προωθήσει νέους επιχειρηματίες και να τους βοηθήσει.
Tέλος, μπορείς να ανοίξεις επιχείρηση μέσα σε 3 μέρες που είναι σημαντικό για κάποιον που ξεκινάει.
Στα αρνητικά
Οικονομική αστάθεια: Εμπόδια για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση και ευκαιρίες ανάπτυξης, υψηλά επιτόκια δανεισμού καθώς και το φορολογικό σύστημα που κατά καιρούς αλλάζει δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα για να ξεκινήσει κάποιος.
Την στιγμή που ανοίγεις την εταιρία έχεις κάποιες σταθερές υποχρεώσεις προς το κράτος, άσχετα αν την πρώτη χρονιά έχεις μηδενικά έσοδα! Ειδικά στο τομέα της τεχνολογίας που ρίχνουμε προσωπική δουλεία και επενδύουμε στην επιχείρηση μας από δικά μας κεφάλαια δεν είναι εύκολο να πληρώνουμε εισφορές, ενώ μπορεί να μην έχουμε έσοδα.
Τέλος, ενώ το οικοσύστημα startup στην Ελλάδα αναπτύσσεται, η πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια και επενδυτική χρηματοδότηση εξακολουθεί να γίνεται συχνά με μη αξιοκρατικά κριτήρια και είναι σχετικά περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες», αναφέρει.
Σε ποιους τομείς πρέπει να εστιάσει για να αναπτυχθεί περαιτέρω;
Ο κ. Παπαγιαννόπουλος εστιάζει σε 3 σημεία.
Επενδυτική υποδομή: Συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε επιχειρηματικά κεφάλαια και επενδυτική χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την ενθάρρυνση των εγχώριων επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Επιχειρηματική Εκπαίδευση: Αύξηση της υποστήριξης για προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για την καλλιέργεια μιας νέας γενιάς Ελλήνων επιχειρηματιών και τον εξοπλισμό τους με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την επιτυχία στον κόσμο των startup.
Πιο «ανοιχτό» οικοσύστημα για όλους: Πρόσβαση στο οικοσύστημα των start ups σε ανθρώπους με διαφορετικές εμπειρίες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
«Να σκεφτείς αν θα κοιμάσαι τα βράδια»
Γιατί ένας νέος να δημιουργήσει σήμερα την δικιά του startup;
«Αυτό το ταξίδι είναι κάτι που όποιος το ξεκινάει δεν το μετανιώνει. Βέβαια όπως λέω και στους φίλους μου, άμα θες να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση πρέπει να σκεφτείς αν θες να κοιμάσαι τα βράδια. Όμως μπορεί να υπάρχουν βράδια που δεν κοιμάσαι αλλά υπάρχουν και πρωινά, που λες το κατάφερα και αισθάνεσαι μια μοναδική ικανοποίηση.
Η δημιουργία μιας startup μπορεί να είναι μια απίστευτα ικανοποιητική εμπειρία για ένα νέο άτομο για διάφορους λόγους: Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λύσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου και να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση σου δίνει την ελευθερία να κυνηγήσεις το πάθος σου και να χτίσεις κάτι σύμφωνα με το όραμά σου. Έχεις τον έλεγχο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, της ανάπτυξης προϊόντων και της εταιρικής κουλτούρας, επιτρέποντάς σου να δημιουργήσεις ένα εργασιακό περιβάλλον που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σου.
Για εμένα, η επιχειρηματικότητα είναι ένα ταξίδι συνεχούς μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης. Mαθαίνεις πάρα πολλά σε διάφορους τομείς μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικά και ίσως και κώδικα, ό,τι δεν έμαθα ως φοιτητής τα μαθαίνω στην πράξη. Όλα αυτά μπορούν να σε ωφελήσουν σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου», επισημαίνει.
«Όσον αφορά το μυστικό της επιτυχίας στην επιχειρηματικότητα, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους», τονίζει.
Επιμονή και γερό στομάχι
«Η ικανότητα να μαθαίνεις από τα λάθη και να συνεχίζεις να προχωράς. Αλλά και αυτό να μην γίνει δεν χρειάζεται να σε πάρει από κάτω. H προσωπική εξέλιξη δεν κρίνεται από το αν πετύχεις η όχι. Από την στιγμή που μπαίνεις στη διαδικασία να ξεκινήσεις κάτι είσαι ήδη πετυχημένος γιατί μαθαίνεις νέα πράγματα. Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας, αλλά μένοντας αφοσιωμένος στο όραμά σου, μαθαίνοντας, προσαρμόζοντας και επιμένοντας στις προκλήσεις, μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να πάει αυτό που κάνεις καλά», καταλήγει.