Προ ημερησίας

Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημέρα – αλλά δεν νομίζω να είναι μακριά – που θα γίνει στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια. Την οποία έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και έχει αποδεχθεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα… «εμπλουτισθεί» με αρκετή «δόση» εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο και δεδομένη της συγκυρίας, είναι βέβαιο ότι θα είναι φρενήρης και μετωπική. Ολοι εναντίον όλων! Και κυρίως όλοι οι υπόλοιποι εναντίον της κυβέρνησης! Τρεις εβδομάδες απομένουν, έτσι κι αλλιώς, ως τις τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και τα αίματα έχουν ανάψει….

——————-

Ακρίβεια

Θα περιοριστώ όμως μόνο στο θέμα της ακρίβειας. Και να προσθέσω πως την Μεγάλη Τετάρτη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε και πρόταση νόμου με μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας. Τα οποία βεβαίως απερρίφθησαν μετ΄επαίνων από κυβερνητικής πλευράς. Αναμενόμενο!

Δεν αντέχει

Στη συνέντευξη του το περασμένο Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ, που προτείνεται τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από το … λιανεμπόριο – σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει προσφάτως – απάντησε πως η οικονομία δεν αντέχει το δημοσιονομικό κόστος!

Απώλειες

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως τη συγκεκριμένη πρόταση ο πρωθυπουργός την απέρριπτε ασυζητητί χωρίς καμία εξήγηση. Αυτή τη φορά εξήγησε το γιατί. Να σας προσθέσω μάλιστα πως στη διάρκεια της διετίας του 2022 και του 2023 ο πληθωρισμός στην αγορά και ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο γέμισε τα δημόσια ταμεία. Η πτώση φέτος που – πέραν πασης αμφιβολίας – παρατηρείται κάνει τα πράγματα λίγο δύσκολα για τα δημόσια έσοδα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης βιάστηκε τόσο πολύ να συνδέσει τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Δηλαδή να αναπληρώσει τις απώλειες από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Μια από τα ίδια…

Ωστόσο, για να έρθω στο προκείμενο, η επικείμενη συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή από κυβερνητικής πλευράς θα περιοριστεί στην λήψη των μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης – με την έμπνευση του Μεγάρου Μαξίμου… – και στην απόδοση τους. Δηλαδή στον περιορισμό της αύξησης της ακρίβειας! Στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και που θα συνεχίσουν να επιβάλλονται στις επιχειρήσεις. Στην απειλή πως αν χρειαστεί θα επιβληθούν και νέα μέτρα. Και πως φυσικά το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό! Εχει αποσυρθεί – δεν ξέρω αν θα το ξανααναφέρει – το επιχείρημα πως έχουμε να κάνουμε με εισαγόμενο πληθωρισμό. Ας περιμένουμε, λοιπόν….

——————-

Αθηναϊκή Ριβιέρα και Πειραιάς

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στη λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και τον Πειραιά είναι έντονο.

Και πλέον δεν μένει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας… και των προθέσεων αλλά περνά και στην πράξη.

Astir Marina

Σας τα γράφω αυτά επειδή στο επόμενο δεκαπενθήμερο ετοιμάζονται κορδέλες… για τα εγκαίνια σημαντικών επενδύσεων στην ακτογραμμή της Αττικής.

Έτσι, στις 29 Μαίου στη Βουλιαγμένη, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Astir Marina. Να θυμίσω ότι έχει αποκτηθεί από εταιρεία συμφερόντων της μοναδικής μετόχου τής Αστήρ Παλάς, Apollo Investment Holdco. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 53 εκατ. ευρώ. Η Astir Marina βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Four SeasonsAstir Palace Vouliagmenis, και λειτουργεί σε συνεργασία με την Ports de Monaco.

Σκάφη αναψυχής

Με 59 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής έως 60 μέτρα και 1 θέση για σκάφος αναψυχής έως 130 μέτρα, καθώς και επιλογές shopping και dining από εμβληματικά διεθνή brands και καταστήματα, η Astir Marina τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου elite yachting.

Luxury brands

Στη μαρίνα έχουν ήδη «δέσει» και κορυφαία luxury brands, όπως το ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο Cova 1817 (από τα παλαιότερα στο Μιλάνο) καθώς και καταστήματα των Dior, Gucci, Louis Vuitton, Zegna, Loro Piana, Bottega Veneta, YvesSaint Laurent, Rolex κ.ά. που αρχές Ιουνίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

——————-

Ο Πειραιάς

Όμως όπως σας προανέφερα και ο Πειραιάς θα έχει την τιμητική του. Αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ένα grand opening. Ο λόγος για το νέο Zara, που θα περιλαμβάνει και κατάστημα Zara Home, στον Πύργο του Πειραιά.

Ο «πράσινος» Πύργος

Στον πρώτο ψηφιακό, «πράσινο» ουρανοξύστη της χώρας, ο όμιλος ITX Eλλάς, στην ομπρέλα του οποίου περιλαμβάνονται επίσης τα εμπορικά σήματα Massimo Dutti, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Bershka, θα αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara του κόσμου, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να αναφέρουμε ότι το hypermarket του Σκλαβενίτη στον πρώην κόμβο Ρενό διαθέτει «σάλα» γύρω στα 4.700 τ.μ.

——————-

Logistics

Μένω στην Αττική και θα σας πάω πιο δυτικά και συγκεκριμένα στην Ελευσίνα. Και συγκεκριμένα στις επενδύσεις στον τομέα των logistics. Όπως φαίνεται όλα δείχνουν ότι σε λίγο καιρό θα παραδοθεί στην αγορά και το συγκρότημα «πράσινων» αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, επιφάνειας 41.576 τ.μ., που αναπτύσσεται από την Dromeus Capital μέσω κοινοπραξίας με την ελβετική Quilvest Capital Partners.

Στα 32 εκατ. Ευρώ

Το εν λόγω συγκρότημα logistics, το οποίο θα πιστοποιηθεί με το πρότυπο LEED Gold, βρίσκεται στην περιοχή της Ελευσίνας, με το συνολικό ύψος επένδυσης να ανέρχεται στα 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αξίας απόκτησης του οικοπέδου. Υπάρχει ήδη συμφωνία μίσθωσης του συγκροτήματος από μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών logistics (3PL).

Και στον Ασπρόπυργο

Παράλληλα μέσα στην επόμενη διετία η κοινοπραξία σχεδιάζει την επέκταση του συγκροτήματος κατά επιπλέον 30.000 τ.μ. Επιπρόσθετα μέσα στους επόμενους μήνες στον Ασπρόπυργο θα ξεκινήσει η κατασκευή μιας ακόμα σύγχρονης αποθήκης, πιστοποιημένης και αυτής με LEED Gold. Η συνολική επιφάνεια της νέας εγκατάστασης θα ανέρχεται στα 50.000 τ.μ..

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories