Είναι δεδομένο ότι αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις, κυρίως από την πλευρά της Wall Street.
Κι αυτό διότι επίκεινται ανακοινώσεις κρίσιμων μακροοικονομικών δεδομένων (CPI, PPI, αιτήσεις ανέργων) που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Και καθώς η νομισματική πολιτική (κυρίως) της Fed βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής ειδησεογραφίας παγκοσμίως, είναι λογικό εκείνη να δώσει πρώτη ρυθμό.
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζεται το πολύ θετικό κλίμα, και η οποιαδήποτε πλαγιοπτωτική κίνηση μαγνητίζει αγοραστές.
Το ενδιαφέρον στους 4 κλάδους (πληροφορική, τράπεζες, κατασκευές/υποδομές και ενέργεια/ΑΠΕ) παραμένει ζωντανό.
Το πολυαναμενόμενο deal στον όμιλο ΓΕΚ (βλ. Τέρνα Ενεργειακή) παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, παρά τη σημασία του, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μείνει αρκετό καιρό επενδεδυμένοι, αναζητώντας διακαώς λύση και (μάλλον) υπερκέρδη.
Διότι κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει “υψηλή” την αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓ στο ταμπλό, πόσο μάλλον αν συζητούσαμε το θέμα στα τέλη του 2023 όπου έβλεπε τιμές πέριξ των 14 ευρώ.
Εξάλλου, και η “μάνα” ΓΕΚΤΕΡΝΑ κινείται σε ιστορικά υψηλά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται γαι την εικόνα προς τους επενδυτές.
Ένα ωραίο ζήτημα είναι η απόφαση της διοίκησης του Ελλάκτορα να επιστρέψει κεφάλαιο ίσο με 0,5 ευρώ ανά μετοχή. Μιλάμε για περίπου 20% απόδοση στα τρέχοντα επίπεδα, ένα νούμερο που προφανώς θα χάσει ακαριαία η μετοχή όταν αποφασιστεί να αποκοπεί.
Επομένως, το ένα σενάριο είναι να “τραβηχτεί” από τα μαλλιά η μετοχή ώστε όταν θα έρθει η σημαντική απομείωση να μην αφήσει ίχνη ..κατάρρευσης. Το δεύτερο, όμως, και το πιο αμυντικό είναι ότι η μετοχή θα βρει πωλητές μετά τα 3, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η μετοχή δεν έχει άλλα καύσιμα, και σταδιακά θα βυθίζεται, εξαιτίας πιθανότητας εγκλωβισμού. Προσέχουμε την ξαφνική κίνηση του Άβακα συνδυάζοντας με τη συγκυρία της χρηματικής διανομής του Ελλάκτορα.
Παράδοξη είναι και η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ, που μετά την αποκοπή του μερίσματος δεν μπορεί να “ανασάνει” από ρευστοποιήσεις, έχοντας ήδη χάσει 11% από τις πρόσφατες (πολυετείς) κορυφές του.
Ο Τιτάνας συνεχίζει δυναμικά ανοδικά με φόντο την επικείμενη εισαγωγή της θυγατρικής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και με τους αναλυτές να συγκλίνουν πως η αποτίμηση της μετοχής ακόμα και μετά από τέτοιο ανοδικό ράλι παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις ομοειδείς στις ΗΠΑ.
Η ΟΡΤΙΜΑ, τον ..χαβά της. Εκεί που όλοι την υπολόγισαν ως “πανάκριβη” κατά την εισαγωγή της λίγους μήνες νωρίτερα και πολλαπλάσια ακριβότερη από τις υπόλοιπες 4 τραπεζικές μετοχές, έχει χτίσει το εντυπωσιακό +62% στο εξάμηνο, προφανώς σε ιστορικά υψηλά. Μάλλον έχει μοιραστεί σωστά σε θεσμικούς…
“Φθηνό” και το ΚΡΙ, καθώς επάξια το είδαμε στα 12 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 10,5, με το παραδοσιακό μέρισμα να είναι σε αναμονή.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά την περασμένη εβδομάδα. Tα αμερικανικά, επίσης, επέστρεψαν στα προ μηνών επιτευχθέντα δικά τους. Αγγλία, Αυστραλία, Καναδάς επίσης καταγράφουν ρεκόρ. Κι όλα αυτά, αφενός εν όψει εκλογών ΗΠΑ και ευρωεκλογών, αφετέρου με τα επιτόκια στα μεγάλα οικονομικά συστήματα να μην έχουν καν μειωθεί.