Εν αναμονή της νέας αξιολόγησης από τη Fitch για την ελληνική οικονομία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πέραν του αυτού καθεαυτού ενδιαφέροντος που προκαλεί υπάρχει μία επιπλέον διάσταση: Η ανακοίνωση της αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στις 31 Μαΐου, ήτοι σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατά το δοκούν, είτε από την κυβέρνηση, είτε από την αντιπολίτευση.

Ο «κρυφός» κυβερνητικός πόθος είναι να υπάρξει έστω μία αύξηση των προοπτικών (outlook) σε θετικές από σταθερές και διατήρηση της βαθμολογίας της χώρας στο BBB-. Πάντως, το ότι προηγείται κατά λίγες μέρες των ευρωεκλογών ενδεχομένως να μπορούσε να οδηγήσει και σε αλλαγή της ημερομηνίας δημοσίευσης, καθότι η 31η Μαΐου δεν έναι δεσμευτική, όπως και για κάθε αντίστοιχη περίπτωση.

Πώς η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα ευρωπαϊκά δεδομένα

Επίσης, ένα δεύτερο ζήτημα είναι εάν ο οίκος θα επιλέξει τελικά παρά την προεκλογική περίοδο να ακολουθήσει το παράδειγμα της S&P και να δώσει προχωρήσει (έστω σε μικρή) αναβάθμιση, ανεβάζοντας τις προοπτικές  σε θετικές κάτι που προσδοκά μερίδα της αγοράς.

Το παράδειγμα στην S&P

Υπενθυμίζεται άλλωστε και το παράδειγμα της  Standard & Poor’s, η οποία διατήρησε τη χώρα στην αξιολόγηση ΒΒΒ-. Πρόκειται για το «κατώφλι» στο φάσμα της επενδυτικής αναβαθμίζοντας όμως την προοπτική  (outlook) σε θετικ;h από σταθερη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οίκος είχε αναγνωρίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία ζήτησε να συνεχιστεί παράλληλα με την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, στέλνοντας το μήνυμα πως τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε αποτελέσει ένα πλήγμα για την κυβέρνηση της ΝΔ, καθότι η τότε περιρρέουσα ατμόσφαιρα είχε προετοιμάσει το έδαφος για μια αναβάθμιση, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Εκτίμηση

O οίκος Fitch Ratings θα ακολουθήσει τα βήματα της S&P και θα αναβαθμίσει κι αυτός τις προοπτικές της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές, κατά την αξιολόγησή της στις 31 Μαΐου, διατηρώντας τη βαθμολογία της χώρας στο «ΒΒΒ-» (στο κατώτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας).

Αυτή είναι η εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας Société Générale, που θεωρεί ότι τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνική οικονομίας παραμένουν και εκτιμά πως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα είναι οι μόνες χώρες που θα δουν θετικές κινήσεις από τους οίκους φέτος.

Γενικότερα, η Société Générale αναμένει οι οίκοι, μεταξύ αυτών και ο Fitch Ratings, να  τηρήσουν στάση αναμονής για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το 2024, πλην της Γαλλίας, η οποία αν και την «γλίτωσε» από τη Moody’s τον Απρίλιο, αυτόν τον μήνα θα αντιμετωπίσει την ετυμηγορία της S&P, που πιθανότατα δεν θα διστάσει να την υποβαθμίσει λόγω επιδείνωσης των δημοσιονομικών της.

Τουρισμός και δημόσιο χρέος

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις, αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη εκτίμηση της Fitch Solutions που «βλέπει» νέα άνοδο στον ελληνικό τουρισμό φέτος ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο ως το 2028, επωφελούμενη από το άνοιγμα σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, με τους αναλυτές ωστόσο να επισημαίνουν και τους κινδύνους που απορρέουν από τον υπερτουρισμό και την υποδοχή τόσο μεγάλου όγκου τουριστών.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% (από 2,9% πριν) με την αναμονή να αφορά κυρίως τον τουρισμό και την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Στα θετικά στοιχεία που αναδεικνύουν οι οίκοι στις αξιολογήσεις τους παραμένει η σταθερή βελτίωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Αν και σε απόλυτο μέγεθος βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, εντούτοις οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτωτική πορεία μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία