Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν σημαίνει και μείωση των τιμών, καθώς αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM ανέφερε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων αποκλιμακώθηκε κατά 40% από τον Ιανουάριο και πως η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τείνει προς το 0%. Υπενθύμισε, πάντως, ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ο πληθωρισμός στα περίπου 20.000 προϊόντα των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο ανέρχεται σε 0,28%.

«Κάποια μειώνονται, κάποια αυξάνονται, αλλά ο μέσος όρος προσεγγίζει το 0», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν και πως θα συνεχίσουν να αποδίδουν και το επόμενο διάστημα καθώς είναι διαρθρωτικής φύσης και προέβλεψε ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Σκρέκας: Τα σούπερ μάρκετ θα είχαν υπερκέρδη αν δεν βάζαμε το πλαφόν

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής κατά της ακρίβειας, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που να επιβάλλει τέτοια πρόστιμα και να το έχει νομοθετήσει μάλιστα.

Επανέλαβε την σημασία του e-katanalotis καθώς δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή να ψωνίσει φθηνότερα, βοηθώντας τον να φτιάξει ένα «καλάθι αγορών» όπου από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μπορεί να φτάσει να πληρώνει ακόμα και 15% πιο φθηνά.

Κάνοντας τον απολογισμό της αγοράς του Πάσχα, τόνισε ότι υπήρχε η επιλογή για αρνάκι ακόμα και 8,90 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τις αλυσίδες σε ξεπούλημα, με αύξηση πωλήσεων έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα κρεοπωλεία άλλοι συγκράτησαν τις τιμές και άλλοι όχι, με τον καταναλωτή να επιλέγει από πού θα αγοράσει.

«Εξασφαλίσαμε αξιοπρεπείς τιμές στον παραγωγό, αξιοπρεπείς τιμές στον καταναλωτή, μειώνοντας τις τιμές στον χονδρέμπορο και στον μεσάζοντα», κατέληξε ο υπουργός.

Η βενζίνη είναι ακριβή και λόγω των έμμεσων φόρων

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια στην βενζίνη σε σχέση με άλλες χώρες, ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε πως στην Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό δημόσιο έσοδο είναι από τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, καλώντας όσους από την αντιπολίτευση μιλούν για μείωση τους στο μισό και περισσότερο, να απαντήσουν πως θα καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Εξήγησε πως οι τιμές διεθνώς αποκλιμακώνονται και πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά, αλλά λόγω ακριβώς της υψηλής συμμετοχής των έμμεσων φόρων στην τιμή, τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ