Η αυστραλιανή κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να αναγκάσει την X (πρώην Twitter), την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στον Ίλον Μασκ, να αφαιρέσει ένα βίαιο βίντεο με τον επίσκοπο του Σίδνεϊ που μαχαιρώθηκε από την πλατφόρμα της, αφού ένας δικαστής αρνήθηκε να επεκτείνει την απαγόρευση του περιεχομένου.

Η εν εξελίξει υπόθεση απορρίπτει το επιχείρημα της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι το βίντεο του περιστατικού, που θεωρείται από τις αρχές τρομοκρατική επίθεση, θα πρέπει να αφαιρεθεί από όλους τους χρήστες του X και τίθεται υπέρ της θέσης του Μασκ ότι μια τέτοια πράξη θα ισοδυναμούσε με λογοκρισία του παγκόσμιου Διαδικτύου.

Η υπόθεση βασίζεται στο αν ο X έχει κάνει αρκετά για να εμποδίσει τους Αυστραλούς χρήστες να δουν το βίντεο, δεδομένου ότι είναι ακόμα διαθέσιμο σε άλλες χώρες.

Μασκ: Κατηγορεί για «λογοκρισία» τους Αυστραλούς

Το σκεπτικό της απόφασης

Ειδικότερα, ο δικαστής Geoffrey Kennett ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επεκτείνει την προσωρινή διαταγή που είχε αρχικά επιβάλει τον Απρίλιο, διατάσσοντας το X να κρύψει το υλικό της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ. Ο Kennett δεν αιτιολόγησε την απόφασή του στην αρχική διάταξη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας. Και οι δύο πλευρές πρόκειται να επιστρέψουν στο δικαστήριο την Τετάρτη για μια ακρόαση διαχείρισης υπόθεσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ακροάσεις μέσα στη χρονιά.

Το X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, έχει δημιουργήσει -σύμφωνα με τον Μασκ- μια πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, και ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος είπε ότι θα ανεχθεί και θα υπερασπιστεί κάθε ομιλία που είναι εντός του νόμου. Η αντίθεσή του στο αίτημα της Αυστραλίας για κατάργηση ενοχλητικού περιεχομένου περιελάμβανε την περιγραφή του επιτρόπου για την ηλεκτρονική ασφάλεια της χώρας ως δικτατορικού και χωρίς δικαιοδοσία να αποφασίσει τι μπορούν να δουν οι χρήστες X παγκοσμίως.

Ο επίτροπος είχε διατάξει όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να καταργήσουν τα βίντεο της επίθεσης, που έλαβε χώρα σε εκκλησία του Σίδνεϊ στις 15 Απριλίου. Ωστόσο, ενώ το Χ συμφώνησε να κρύψει όλο το περιεχόμενο από τους Αυστραλούς θεατές, κράτησε το υλικό προσβάσιμο σε διεθνείς χρήστες.

Το περιστατικό προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ του Μασκ και της αυστραλιανής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε. Ο επιχειρηματίας κατηγόρησε την Αυστραλία ότι προσπαθεί να αστυνομεύσει το διαδίκτυο και να λογοκρίνει την ελευθερία του λόγου, ενώ ο Αλμπανέζε χαρακτήρισε τον Μασκ αλαζόνα.

«Είναι ένας δισεκατομμυριούχος εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του αυστραλιανού νόμου», δήλωσε ο Albanese στις 23 Απριλίου.

Νέο μέτωπο

Η έντονη αντίδραση του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δημιουργεί ένα νέο μέτωπο στη μάχη μεταξύ των μεγαλύτερων διαδικτυακών πλατφορμών στον κόσμο και των χωρών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που αναζητούν περισσότερη εποπτεία του περιεχομένου που φιλοξενείται σε αυτές.

Τον περασμένο μήνα, ένας αμερικανός δικαστής απέρριψε μια μήνυση της Χ κατά του φορέα παρακολούθησης της ρητορικής μίσους, Κέντρο για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους. Στην Αυστραλία, ο Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας επέβαλε πρόστιμο 610.500 $ στην πλατφόρμα του Μασκ επειδή δεν συνεργάστηκε με μια έρευνα για πρακτικές κατά της παιδικής κακοποίησης.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζ απάντησε στον Μασκ, λέγοντας ότι η χώρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει αυτόν τον αλαζονικό δισεκατομμυριούχο που πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου, αλλά και υπεράνω της κοινής ευπρέπειας».

«Η ιδέα ότι κάποιος θα προσφύγει στα δικαστήρια για το δικαίωμα να αναρτήσει βίαιο περιεχόμενο σε μια πλατφόρμα δείχνει πόσο άγνωστος είναι ο κύριος Μασκ», είπε ο Αλμπανέζε στο Australian Broadcasting Corp.

Αν και ο Μασκ έγραψε σε άλλη ανάρτηση ότι ο Χ είχε κάνει το βίντεο της επίθεσης «απρόσιτο στις διευθύνσεις IP της Αυστραλίας», ένας δημοσιογράφος του Reuters στην Αυστραλία μπόρεσε να δει το περιεχόμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία